Thee van Oordt


‘De Eenhoorn’, ik heb het altijd al een bijzonder fabelachtig dier gevonden. – het logo van ‘Thee van Oordt’ spreekt mij dan ook zeker aan. Dit theemerk kent een Rotterdams achtergrond en bestaat al sinds 1834. Het was destijds opgericht door Adriaan Johannes van Oordt, een jongeman wiens vader koopman is in de bloeiende koffie- en theehandel.

270a9fe
Eigenaar Timothy Edward Nuijen

Zodra Adriaan 24 is gaat hij dezelfde richting op als zijn vader. Na een periode van tien jaar heeft hij dan ook meer dan genoeg ervaring opgedaan voor zijn droom. Hij gooit het roer dan ook volledig om en opent op 1 januari 1834 zijn eigen winkel. Uiteindelijk komt er in 1904 een fusie met de N.V. Koninklijke Tabakfabriek. Het lijkt erop dat de thee van Van Oordt niet langer bestaat.

 

Na een lange periode van rust is Thee Van Oordt weer terug: ‘T&’ heeft de naam nieuw leven ingeblazen zodat Rotterdammers en andere theeliefhebbers weer van deze thee- en zijn geschiedenis kunnen genieten. Het mag duidelijk zijn dat de oprichter achter Thee van Oordt: Timothy Edward Nuijen (zie foto) druk aan de slag is gegaan om dit theemerk een nieuwe kans te geven in een moderne samenleving.

oordt2

Vandaar dat de theeën van Thee Van Oordt vandaag de dag nog altijd op basis van het recept van oprichter Adriaan Johannes van Oordt samengesteld worden. Zo behouden zij allemaal hun eigen kenmerkende unieke smaak.

thee4De theetjes welke ‘Maison de Thé’ mocht testen waren: ‘Ceylon’, ‘China Souchong’, ‘Java Saroeni’ en ‘China Melange’. Ook kreeg ik er nog 100 gram ‘Van Oordt Melange’ bij. Deze lekkere thee variaties behoren tot het huidig thee assortiment van vijf losse zwarte theeën.

 

Ik mag eerlijk bekennen dat ieder theetje rijk van smaak was. – en dan ook erg benieuwd of één van mijn voorouders het ooit gedronken heeft. Met name de labels aan de zakjes spreken mij wel aan, het heeft wel iets deftigs. Met elke slok vraag ik mij af wat Adriaan ervan zou vinden dat zijn thee hedendaags nog gedronken kan worden.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s