Satemwa Tea


 

Satemwa is een familiebedrijf, welke al bestaat sinds 1923. Momenteel staat het onder leiding van Alexander Kay (41). Zijn grootvader was de Schot Maclean Kay. Hij kocht destijds zijn eerste stuk land van een tabak boer, dit om het als theeplantage te gebruiken. Later nam zijn zoon Robert het reilen en zeilen over. Deze zoon inmiddels al tachtig jaar bezoekt nog dagelijks meerdere keren de fabriek. Samen met zijn vrouw Dawn kregen ook zij een zoon, genaamd Alexander. Alexander studeerde economie maar nam al snel de beslissing om Satemwa te leiden.

Waar ken ik Satemwa van

Hoewel u als theeliefhebber misschien nog nooit van Satemwa heeft gehoord, heeft u het waarschijnlijk al wel geproefd. Satemwa produceert namelijk een breed aanbod van zwart, groen, oolong, witte en donkere theeën. Sommige van deze CTC theeën belanden in wereldwijde merken over de hele wereld, zoals; PG tips, Lipton Yellow Label, Tetleys, 5 Roses en ga zo maar door…

De Satemwa fabriek staat wereldwijd garant voor kwaliteit thee.  Mede dankzij een uniek landgoed in Malawi en nieuwe technologie is Satemwa thee erg succesvol. Vele technieken zijn doorgegeven van generatie op generatie, van zowel de familie alsook de medewerkers.

Wat doet Satemwa verder

fabriek

Satemwa was de eerste estate met Fair Trade certificering in Malawi. Zij hebben ondertussen ook Rainforest Alliance en UTZ certificering. Verder zijn de theeën pesticide vrij. Daarnaast is Satemwa de enige in Malawi dat bezig is met het produceren van orthodox whole leaf theeën. Zij maken hiervoor gebruik van specifieke cultivars die uniek zijn aan Malawi. Er zijn heel zeldzame witte, groene, zwarte en zelfs donkere theeën. Ook zijn er enkele Oolong types welke in navolging van Nieuw Zeeland misschien de M-Oolong genoemd kan worden.

Er wordt nauw samengewerkt  met een kleine boeren associatie. Satemwa koopt hun groene blaadjes voor een betere prijs en produceert er Specialty Teas mee. Als deze verkocht wordt als  “kleine boeren thee” delen de kleine boeren mee in de winst.
Vanaf september opent Satemwa een bijhuis in Belgie om zo de “direct trade” met klanten in Europa en Amerika te stimuleren. Satemwa is veel te lang afhankelijk geweest van de verschillende “middle men”.
Verder gaat er ook nog geld naar een goed doel, waarover u hier meer kan lezen.
De theeën

satemwa theeRuim tien zakjes met samples kreeg ik binnen, bijzonder veel om te testen. Vandaar dat ik ook niet alle theeën zal gaan beschrijven. De theetjes welke ik mocht testen waren:

– Satemwa Antlers 108
– Zomba Green Steamed 210
– Handcrafted Combolombo 313
– Op1 418
– Leaf Pu-erh 518
– Zomba Pearls 107
– Father Zambezi’s Mission 315
– Brumbkle BSP 106
– Livingscones Dry 314

– Green Yerrena 623

 

Aangezien de namen handgeschreven waren, kan er hier en daar een foutje staan. – uiteindelijk gaat het om het drinken van Satemwa thee. Één voor één heb ik 3 kopjes per dagdeel tot mij genomen. Waar de ene thee rijk in smaak was, is een ander juist weer soepel of lekker verfrissend. Je proeft duidelijk waarom theemerken Satemwa thee inkopen. Het is prima kwaliteit en doet qua smaak niet af voor andere merken.

Wil jij Satemwa thee ook eens tot je nemen, en kan je niet langer het geduld opbrengen voor de Belgische vestiging? Check dan snel de website van Satemwa thee of boek een mooi reisje richting het ‘Huntingdon House’ op de theeplantage in Malawi.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s