Menakao


Menakao_large
We zien de rijk geïllustreerde repen steeds vaker voorbij komen op onze social-media kanalen. Deze zijn van het chocolade merk ‘Menakao’, rechtstreeks uit Madagascar. De gezichten op de verpakkingen zijn de mannen en vrouwen van Madagascar: het chocolade merk draagt een warm hart toe voor zijn inwoners. Zo zijn de ‘Tanala’ (bosbewoners), de Betsimisaraka en de ‘Merina’ uit het Antananarivo districht afgebeeld in oorspronkelijk kledij. Juist door de afbeelding van hun rijke verscheidenheid in cultuur kom je dichter tot het leven in Madagascar.

Shahin-And-Kerstin
Founder of ‘Menakao’ Shahin Cassam Chenaï

Daarnaast zijn deze afbeeldingen ook onderdeel van de ‘Cassam Chenaï’ familie geschiedenis. Zij kwamen in het begin van de 19de eeuw aan in Madagascar. Hier verkochten zij destijds als bedrijf ansichtkaarten. Vier generaties later besloot ‘Menakao’ oprichter Shahin Cassam Chenaï als eerbetoon aan zijn ondernemende voorouders iets te doen met hun geschiedenis. – het opzetten van de Cinagra fabriek.

De illustraties zijn gemaakt door visueel artiest A. Ramiandrasoa en nog altijd terug te vinden op diverse ansichtkaarten in geschenken boetiekjes.

10848597_978539182160957_3655525969907717133_o

Eerst was er de Cinagra fabriek

Het verhaal van de Cinagra fabriek begint in 2005 tijdens een gesprek tussen Shahin en een goede vriend, welke ook nog eens chocolade liefhebber en eigenaar van een cacao plantage is. Van daaruit, zodra de eerste unit in 2006 geplaatst is, dit met hulp van een Franse Meester Chocolatair: lijkt het alleen maar beter te gaan met hun chocolade. Er volgt al spoedig een presentatie tijdens de ‘Le Salon du Chocolat’ te Parijs met TSAR. – nog geen jaar later, om precies te zijn in 2007: krijgt Shahin voor zijn Melk 44% de prestigieuze tweede prijs “Chocolade Award”.

Le Salon du Chocolat: 28th October to 1st November 2015 @Paris

In 2009 volgt er een eerste prijs “Chocolate Award” voor de 63% cacao reep met zeezout en cacaobonen. – en zo loopt het rijtje nog wel even door. Ook andere prijzen als: ‘Great Taste Awards’ en ‘Academy of Chocolate Awards’ zijn behaald. In 2010 is dan ook de Europese markt aan de beurt om veroverd te worden! – in 2011 ziet de eerste ‘Menakao’ reep het daglicht.

Biologisch verantwoorde etische ‘Tree to bar’ chocolade

De chocolade van Menakao is biologisch. Het geheel wordt direct vanaf de bomen vervaardigd tot hoogwaardig cacao binnen de fabriek in Cinagra. De cacao is afkomstig van cacaoboeren in Madagascar. Dit is alleen maar fijn want cacao uit Madagascar behoort tot de betere cacaobonen van de wereld. – en wordt dan ook gebruikt door vele chocolatiers. De fabriek in Cinagra is trouwens ook verantwoordelijk voor de ‘Madécasse’ repen, waar wij al eens een artikel over hadden geschreven. – alleen is Menakao een geheel eigen merk van de fabriek. Daarnaast heeft men er bewust voor gekozen om de ‘Fairtrade’ certificering niet te accepteren. De kosten van deze certificering gebruikt men het liefst voor de medewerkers in Madagascar en het ondersteunen van lokale projecten.

 

12068855_1164473576900849_8462424661646720578_o

Menakao Proeverij

Van Menakao kreeg ik twee prachtige repen om te proeven: de ‘Orange & Cranberries’ en de ‘Hazelnuts’ reep. Bij de eerste reep, ‘Orange & Cranberries’ waren de veenbessen direct te proeven. Niet alleen zat het heerlijk in het chocolade verwerkt, de pittige veenbessen liggen er ook sierlijk op. Het zijn de fruitige aroma’s die het zware werk leveren om een explosie van smaak teweeg te brengen. Een heerlijke 63% pure reep met op de cover een jonge vrouw van het ‘Antanosy’ stam in Madagascar. Zij zijn zowel zeilers als vissers, maar ook boeren en kwekers.

menakao4

De tweede reep, ‘Hazelnuts’ is een 44% melk chocolade reep met rijkelijk bestrooide gekarameliseerde nootjes en geroosterde hazelnoten. Het zijn met name de knapperig gegrilde fruittonen welke naar meer smaken. Vooral als je de reep zachtjes op je tong laat weg smelten is het een waar genot voor de smaakpapillen. Op de cover staat een ‘Merina’ vrouw. – zij worden ook wel “Mensen van het hogeland” genoemd. Zij leefden rond de 10de eeuw in het hoge land van Madagascar.

Heb jij na het lezen van dit artikel ook zo’n zin gekregen in Menakao chocolade? Check dan zeker eens hun prachtige website en vergeet daarbij niet om een lekkere bestelling in uw mandje te stoppen! – heb je verder nog vragen, dan kan je altijd contact leggen via de mail.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s