Ananda


 

Chocolade waarvan je de verpakking ook nog eens als compost voor planten kan gebruiken? – menig wenkbrauw schiet omhoog wanneer je dit vertelt. – de verpakking van Ananda Chocolate is een bijproduct van rietsuiker. Voor de groene vingers en wereldverbeteraars onder ons uiterst ideaal! Maar wat zegt een biologische verpakking nu eigenlijk over het product zelf? Juist ja, daar wil ik dus graag eens dieper op in gaan.

ananda3
Marianne van Lankvelt vertegenwoordigster ‘Ananda Chocolate’ Benelux

Ananda Chocolate is afkomstig van een branche welke wij kennen als ‘Amigos International’. Zij zijn zowel importeur als distribiteur van biologische levensmiddelen. – en zoals de verpakking het waar maakt, heeft men oog voor de impact op mens en natuur. Zo leveren zij aan groothandels, retailers en consumenten in heel Europa. De reis begint bij de boer en van daaruit komt het product bij de klant terecht. Mede door de ondersteuning van kleine boerenorganisaties in het zuiden, heeft de boer een beter inkomen en is er behoud van biodiversiteit. Dit is beter voor mens en milieu. – aldus, Walter. Hij is één van de cacaoboeren waarmee vertegenwoordigster Marianne in gesprek is geweest. Voor ‘Amigos International was zij afgelopen september in Equador. Zo vertelt Walter verder; “om de monilia-rot te bestrijden is het belangrijk dat er biodiversiteit is op de cacaovelden. ‘Daarom kweek ik hier naast cacao ook avocado, sinaasappel en bananenplanten. Zo heeft de schimmel minder kans om toe te slaan.”. – kortom: deze boeren verstaan hun vak!

Kijkje achter de schermen

Marianne bezocht de ‘Unión y Progeso’: een coöperatie van cacaoboeren welke onderdeel uitmaakt van de overkoepelende associatie UNOCACE.  De cacao die wordt gebruikt in Ananda Chocolate is afkomstig van deze cacao boeren. Daarnaast bezocht zij ook de cacao fabriek en de printer van de Ananda verpakking. De cacaobonen zijn speciaal op smaakprofiel geselecteerd, omdat verschillende regio’s in Ecuador specifieke smaakprofielen hebben. Dit is het gevolg van verschillen in klimaat en milieu. De cacao van Union y Progreso is te typeren als een bloemachtige & fruitige cacao. – wat duidelijk terug te proeven is in Ananda Chocolate.

img_0735
Als ondernemer een ‘Ananda Chocolate’ proeverij organiseren?

Afgelopen zaterdag 24 oktober was Marianne ook aanwezig tijdens het ‘Origin Chocolate Event’ te Amsterdam. – enthousiast als zij is staat zij jou als ondernemer of chocoladeliefhebber te woord. Wil jij meer weten over Ananda Chocolate voor retail en/of horeca kan je uiteraard altijd bij haar terecht.  Of leg simpelweg even contact via de website van Amigos International. Eventueel kan je ook eerst online de indrukwekkende presentatie bekijken.

Wij zetten nog eventjes alle chocolade feitjes op een rijtje:

 • Single origen chocolate, gemaakt van Arriba cacao afkomstig uit Ecuador.
 • Verpakt en geproduceerd in Ecuador, voor extra werkgelegenheid in het land van herkomst  (100% PICO – Produced In Country of Origin).
 • Cacoa is Max Havelaar gecertificeerd ingekocht bij UNOCACE voorwaarden ingekocht.
 • Verpakt in een biologisch afbreekbare verpakking (Foil4Soil), de folie kan bij het compost.
 • Het doosje is gemaakt van een bijproduct van rietsuiker.
 • Assortiment van acht verschillende smaken bijv. Pure chocolade met superfood zoals Inca bessen en Chia zaden.

De chocolade van Ananda wordt rechtstreeks verkocht aan retail en horeca. Via de groothandel (jetdrinks.nl) voor de Horeca leveren wij nu ook in Nederland. Ook wordt Ananda Chocolate verkocht in het buitenland in o.a. Finland, Tjechië en Duitsland.

Ananda Chocolate @Home
anad

Over smaak valt niet te twisten: het is dan ook erg persoonlijk. – niet zo gek ook dat ik zo’n acht variaties mocht proberen (al kwam dit wel als een verrassing uit de lucht vallen: acht stuks!!!). Om deze allemaal eventjes duidelijk te benoemen:

 • Blissful Banana BIO / 70%
 • Bye Bye Sugar BIO / 75% Puur
 • Chia Chic BIO / 70% Puur
 • Coffee Break BIO / 70% Puur
 • Pure Extase BIO / 80% Puur
 • Mentally Mint BIO / 70% Puur
 • Incredible Inca BIO / 70% Puur
 • Raw Nibs Royale BIO / 70% Puur

Stuk voor stuk bijzondere namen maar het gaat uiteraard om de inhoud! – vandaar dat wij deze repen aan een smaaktest hebben onderworpen. Wat direct opvalt is dat zes van de acht repen uit 70% pure chocolade bestaat, met één uitschietertje van 80% en één reep die de middenweg kiest met een waarde van 75% pure cacao. Dit alles mag niet baten, want puur is zeker niet slecht: sterker nog… wie échte chocolade kan waarderen kiest voor puur!

Nog een mooi aspect is het feit dat elke reep geheel biologisch is. – goed voor de boer, maar ook erg goed voor lijf en leden. Wanneer ik de smaak mag beoordelen kan ik zeggen dat ik niet teleurgesteld ben. Bij de gedachte aan smaak ging ik gelijk voor ‘Blissful Banana’, en ja hoor… ik proef direct gedroogde stukjes banaan. Keurig! Dat ik naast theeliefhebber ook een ware koffieleut ben is niet algemeen bekend maar het mag best weleens gezegd worden. Vandaar dat ik daarna de ‘Coffee Break’ ben gaan testen. – dit in combinatie met een sterke espresso uit mijn Krups ea829. Wat een verfijning en wat past dit qua smaak uitmuntend bij de espresso. Ik moet eerlijk toegeven dat alle smaken van elke reep doet wat de verpakking beloofd.

Voor de prijs hoeft u het als consument niet te laten liggen: voor slechts €1,99 per Ananda reep. – met andere woorden: voor slechts €14,82 kan je iemand gelukkig maken met het introductiepakket. Hier zitten alle acht Ananda repen in. Of je kan het gewoon lekker zelf opsmikkelen.

ananda_logo

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s