Pakal


 

pop

Bij Pakal Chocolade ( inmiddels heet het Takal ) zat de passie voor gastronomische producten van hoge kwaliteit er al vroeg in. Wie deze chocolade proeft ontdekt al snel vele smaken welke je nooit eerder bij andere chocolade tegen kwam. Juist het herbeleven van het verleden naar het heden: met een vleugje van vandaag is het doel van dit chocolade merk. Met het oog op het in eer houden van hun tradities, heeft men de producten nieuw leven ingeblazen door het te gaan moderniseren en uitbreiden. Dit is duidelijk goed gelukt!

Het chocolade assortiment van Pakal bestaat dan ook uit 100% Ecuadoriaanse producten van de hoogste kwaliteit. Dit kan alleen plaats vinden dankzij een selectie van de beste grondstoffen, van teelt en het gehele productieproces. Dit alles zorgt voor de uitmuntendheid welke nodig is om topkwaliteit te leveren.

En dan die naam: ‘Pakal’, wie een beetje bekend is met de Maya’s heeft waarschijnlijk de naam Pacal de Grote weleens horen vallen. – zijn echte naam was K’inich Janaab’ Pakal. Hij zag het daglicht op 26 maart 605 en werd uiteindelijk koning van Palenque. Deze belangrijke stad was ‘the place to be’ ten tijde van de maya cultuur. Daarmee dus ook de hoofdstad van B’akaal tussen de 5e en de 9e en eeuw na Christus. Pakal was de beschermer van de Goden, althans dit was zijn verkregen titel. Hij werd uiteindelijk 78 jaar oud. Het was de Mexicaanse archeoloog Alberto Ruz die zijn graf ontdekte.

pakal2

Qua smaak doet Pakal wat de Azteken geleerd hadden van de Maya-cultuur en het gebruik van cacao: het toevoegen van fruit elementen. Dit proef je met name terug in de ‘Chocolate a la taza con sabores’ verpakkingen: ofwel, ‘warme chocolademelk met smaken’. Verklaart nogmaals waarom het vertalen van een verpakking zo handig is. Deze verpakking was namelijk in het Spaans, waardoor ik er eerst een aantal zo gegeten hebt. Uiteindelijk blijkt het chocolademelk te wezen. Kwestie van 200ml melk in een pannetje, één reepje erin gooien, vervolgens vijf minuten roeren en voilá je warme chocolademelk is klaar.

Chocolate a la taza con sabores
choco

In het begin van de zestiende eeuw in de scheepswerven van Guayaquil (Ecuador), vroegen handelaren waar de cacao vandaan kwam en het antwoord daarop was: “boven de rivieren“; en dat is waar de naam “arriba” van afkomstig is. Dat staat voor “opwaarts”, dit komt voort uit het feit dat de Guayas-rivier stroomopwaarts loopt. De warme chocolademelk van Pakal wordt uitsluitend bereid met deze premium cacao, erkend als de beste in de wereld. – en de smaken zijn zeer gevarieerd per verpakking. Zo zijn er drie verschillende verpakkingen, waaronder het volgende:

Groene verpakking: “Aromatische smaken”

 • Verbena
 • Eucalyptus
 • Kurkuma
 • Guayusa
 • Munt

Oranje verpakking: “Gastronomische blends”

 • Banaan / Citroen
 • Vijg / Vanille
 • Lulo / Sacha Inchi
 • Boomtomaat / Aji
 • Chocolade / Chocolade

Gele verpakking: “Tropische smaken”

 • Guave
 • Mango
 • Passievrucht
 • Kokosnoot
 • Ananas

De 41, 61 & 70 pure cacao repen van Pakal

slider
Testing out: “41, 61 & 70%” chocolate bars

Deze vier repen, waarvan ik er drie getest hebt, hebben dezelfde ingrediënten en verschillen alleen van elkaar in het aantal procent pure cacao. En is waarschijnlijk op de markt gebracht zodat je als chocoladeliefhebber kan kiezen welke reep het beste bij jou past. – niet iedereen vind een pure reep lekker, en weer een ander vind 41% te licht van smaak. Voor mijn gevoel waren de verhoudingen qua aantal procent cacao gelijk aan wat de verpakking vermeld. Zo is de 41% reep evenwichtig en soepel van smaak, de 71% lekker puur en krachtig terwijl de 61% er een beetje tussen schommelt maar gelijkertijd beide repen vertegenwoordigd. – ideaal voor bij een lekker wijntje, espresso of groene thee.

De rijkelijk gevulde repen
repen3
Verder heeft Pakal nog een flink aantal rijkelijk gevulde repen op de markt gebracht. Wat direct opviel waren de mooie korte verhaaltjes achterop de verpakkingen. Ik heb er drie mogen uitproberen en zal dan ook deze drie verhaaltjes publiceren:

Andean Touch | 41% Melk Chocolade | Uvilla, Vijgen, Tocte noten, kaneel en quinua |

For you to forgive me,
If you warm up the uterus you warm up life,
If you eat some figs, I stay with you,
If I put on “Uvilla” don’t shout my “chiquilla”
If I pour cinnamon I float like a lemon
If I put some “tocte” I climb up the mountain,
If I burst some “quinua”
I discover your warm hand
If I eat this “arriba” cocoa
will you spare my life?

Amazonic Shaman | 61% Chocolade | Lulo, Sacha Inchi, Amarant en Guayusa |

Walking by the Amazon jungle, he took a
pair of naranjillas, two little seeds of “sacha
inchi” and wrapped them up in guayusa
leaves. What for? I asked not knowing. For
creating , for feeling, for the little flame that is
behind you , said the “shaman” without a
doubt. And now what do I do? Take a
banana, the smallest one, the sweetest one
that you can carry, bring it to me than I melt it
down with the best cacao so that you bring
out all your heat.

Diabluma | 70% Chocolade | gember, babaco, kamille en narinja |

The flowers bring life and the chamomile
does it tenderly, healing even the hardest
heart when it’s combined with the water
of the exotic babaco, the gingers’s warmth
and the fire that covers our country’s
oranges. The wise hands combine spices,
fruits and herbs in the chocolate made
from the best Ecuador’s “arriba” cocoa; to
melt heart and mind.

Pakal Chocolademelk & Organische cacaobonen
new3

Links ziet u een pakje met een blok 70% pure cacao op hand formaat. Deze kan geraspt worden om heerlijke chocolademelk mee te maken. Daarnaast staan er ook beschrijvingen op de verpakking voor het maken van koekjes en brownies. Rechts op de afbeelding ziet u “heilig zaad”, ofwel organische cacaobonen, deze kunnen rauw gegeten worden. – ideaal voor de échte cacao liefhebber dat graag “back-to-basic” wenst te gaan.

Pakal Chocolade online bestellen

Pakal is een kwalitatief goed merk met heerlijke cacao, afkomstig uit Los Rios, Vinces, Ecuador. Het is een verfijnde nationale smaak. Let echter wel op: er is nog geen Nederlandse distributeur voor Pakal Chocolade, dus de bestelling zal vanuit Nederland vrij lastig gaan. Met een beetje geluk komt daar in de toekomst verandering in: mede door de opkomst aan populariteit van chocolaterie.  De website van Pakal zelf is tot nu toe alleen in het Spaans te bezichtigen. Voor het plaatsen van een bestelling kan je dus het beste gewoon de online contactformulier gebruiken om vervolgens in het Engels te communiceren. Desondanks is het een bestelling plaatsen meer dan waard.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s