Marou


Wat direct opvalt bij de Marou repen zijn de traditionele motieven op de verpakking. Marou heeft altijd al de nodige aandacht gehad voor handgedrukte details op hun verpakkingswijze. – de bekende ‘roosters’ met cacaoboon en bloemmotief. Al was er laatst ook sprake van een nieuw motief met geometrische elementen en een asterisk, ofwel een typografisch symbool, veelal in de vorm van een ster met vijf of zes punten: en ik moet toegeven, het geeft net dat beetje extra! Met name ook door het prachtig in reliëf bedrukt logo. Het ging hier echter wel om een tijdelijke ‘special edition’, wat dan wel weer jammer is. De tijdelijke verpakking was namelijk speciaal gemaakt voor “Wallpaper Magazine UK” en “DesignWeek Milano 2012”.

asterisk
The ‘special edition’ packaging of Marou chocolate bars, made by ‘Rice Creative’.

Marou is een onderneming gevestigd in Ho Chi Minh City (het vroegere Saigon), op zich een mooi locatie. Menig chocoladeliefhebber zal echter denken: huh, chocolade uit Vietnam? – daar heb ik nog nooit van gehoord! Dit is uiteraard meer dan begrijpelijk. Toch was Marou de eerste onderneming met een single origin gastronomische boon-tot-chocoladereep uit Vietnam. Dit mag toch eigenlijk best bijzonder genoemd worden. Eind december 2011 ging hier de productie van start. Ruim acht tot tien ton chocoladerepen gewikkeld in een prachtige verpakking á €5 per stuk vlogen hier letterlijk als warme broodjes de kleine fabriek uit. Al snel waren de repen te vinden in dure hotels, mooie winkels en supermarkten.

Waren het de Fransen?

Yes, Marou had nooit bestaan als de twee Fransmannen Vincent Marou en Samuel Maruta niet voorbij waren gekomen. Zij kregen het voor elkaar om hun doelstelling: het oogsten, fermenteren en laten drogen van kleine hoeveelheden cacaobonen op kleine familiebedrijven te bewerkstelligen. – zo begonnen zij aan hun avontuurlijk onderneming. Wat eigenlijk nog best lastig is met het klimaat van Vietnam. Ondanks het verlies van leefgebieden, ontbossing, bodemerosie, uitputting van ondergrondse watervoorraden moet je toch de handel draaiende houden. – en dan te bedenken dat dit idee tijdens een bivak in de Vietnamese jungle ontstond! – veel later tijdens een diner ontmoet het tweetal elkaar opnieuw: het was tijd om onderzoek te doen naar cacao!

Ik was moe van het werken voor anderen en voor het geld. Ik wilde naar nieuwe landen, nieuwe levenswaarden ontdekken, maar vooral mezelf. Stoppen met het doen van commercials welke mij geen voldoening gaven.

Toch draait Marou inmiddels op volle toeren. Hoewel men geen “Fair Trade” of overige logo’s hanteert zorgen zij er wel voor dat boerenfamilies een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. De cacaobonen van worden namelijk gefermenteerd en gedroogd door de boeren zelf. Dit heet ook wel: ‘post-harvest’.

En ik moet toegeven dat ik de gedachte achter deze twee Fransmannen kan waarderen: “Er is liefde voor chocola, dus we doen er iets mee!” De liefde voor cacao mag duidelijk zijn: Vincent en Samuel werken met een tiental familie boeren met kleine percelen van 2-3 hectare. – elke keer gaat het tweetal hier weer met een stralend gezicht heen.

Marou als één groot smaak avontuur

marou4
Unfortunately all chocolate bars I received (except three) were used.

Marou als één groot smaak avontuur

De Marou repen welke ik mocht testen waren:

  • Tiën Giang | 70%
  • Tiëng Giang | 70% | small size
  • Lâm Dông Sô Cô LA DEN Single Origin Dark Chocolate | 74% | small size
  • Treasure Island 3/4 Cacao Chocolat Noir | 75%
  • Bà Ria | 76%
  • Bà Ria | 76% | small size
  • Bêntre | 78%
  • Heart of Darkness Chocolat Noir | 85%

Van deze repen zal ik er 4 reviewen:

Tiëng Giang | 70%

Deze reep is duidelijk vervaardigd uit Trinitario cacao. Deze cacao soort kent zijn oorsprong in Trinidad. – en is subtiel en verfijnd van smaak. Het gebruik van deze cacao komt wereldwijd slechts 10-15% op een schaal van 100% voor. De reep is licht van smaak en heeft iets weg van donkere melkchocolade. De aroma bestaat uit suiker en fruit. Ook niet zo raar want tijdens het proeven neem ik duidelijk: gedroogd fruit, rozijnen en honing waar. De complexiteit blijft daarbij beperkt. Op zich niet erg, een prima reep om heerlijk de dag mee door te komen.

Lâm Dông | 74% | small size

Het is voor mij nog onduidelijk welke cacao er hier gebruikt is. Verder is de reep goed donker van kleur en klein van stuk. Prima als introductiereep voor wanneer je kennis wil maken met Marou. De aroma heeft wel iets weg van gedroogd fruit in de vorm van pruimen. Lekkere reep om mee te beginnen.

Bà Ria | 76%

Bij deze reep is het ook niet duidelijk welke cacao soort er is gebruikt. – wederom goed donker van kleur. Aroma heeft iets weg van aarde en is daarmee rijk aan smaak. – al zijn er ook bloemtonen waar te nemen. Ik proef een nootachtige achtergrond met veel diepte. Heerlijk om in kleine stukje tot je te nemen gedurende de dag.

Bêntre | 78%

Het is mij niet duidelijk welke cacao soort er is gebruikt. De reep zelf heeft een licht bruine kleur. De aroma heeft iets weg van: honing, hooi en aarde. Qua smaak kom ik niet verder dan: honing, graan en/of tabak. De cacaoboter komt wel wat meer naar boven. Ook daar is niets mis mee. Zeker eens proberen!

Marou ook eens proberen?

tumblr_mrlyhsiiZg1rs63n2o3_r2_1280

Neem dan zeker eens een kijkje op de website van ‘el Sauco’ of ‘Marou’. Bij el Sauco levert aan delicatessenwinkels, kookwinkels, koffie en theewinkels en de betere biologische winkel. Daarnaast heeft el Sauco een lijn voor de horeca en verwerkende bedrijven. Deze website is nog in opbouw. U kunt een brochure downloaden met daarop links naar de verschillende leveranciers. Behoefte aan meer informatie of een vraag naar een specifiek product? Mail naar sales@elsauco.biz

el Sauco levert niet direct aan particulieren. Wilt u meer informatie over de verkrijgbaarheid van producten of heeft u suggesties voor een geschikte winkel? Mail naar info@elsauco.biz.

Verder zijn er voor u als consument tal van winkels (stores) waar je Marou kan kopen.

el-sauco-chocolades

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s