Szántó Tibor


Na goed contact met Szántó Tibor kreeg ik van ClearChox een viertal samples toegezonden van dit bijzondere chocolade merk. Alleen maar fijn, want naast het beschrijven van een achtergrondverhaal moet er uiteraard ook geproefd worden! Wij willen immers niet dat onze lezers chocolade bestellen en achteraf denken: “hadden ze dit niet eerder kunnen vertellen!”. Enfin: dit is bij deze chocolade zeker niet het geval. Daarover later meer.

In de jaren negentig raakt Tibor tijdens een reis door Italië gefascineerd door de gastronomie, hij liet zich hier dan ook heerlijk onderdompelen in de culinaire cultuur. – en dan met name de chocolaterie. Niet alleen de gastronomie is in Italië een heus begrip, het is tegelijkertijd ook een onderdeel van het dagelijks leven.
tibor2
Award-winning Chocolate Gift Pack II

Tibor Szántó vond het bijzonder om te zien hoe een chocolade fabriek 300 inwoners van een dorp wist te ondersteunen. Bij thuiskomst ging hij dan ook gelijk op onderzoek naar vergelijkbare kwaliteit chocolade. – het was alleen nergens te vinden. Al snel ging hij zich in boeken verdiepen om kennis op te doen van de échte Italiaanse professionele ambachtslieden. Zijn bedrijf richt hij op in 2006 en de eerste chocolade ging in 2007 al over de toonbank. Destijds was alles nog best complex en had Tibor nog veel te leren.

De afgelopen jaren heeft hij o.a. ook kennis opgedaan in landen als: Frankrijk, Noord-Italië, Engeland en de Benelux. Uiteraard waren de lessen op de Belgische Chocolade Academie van Callebaut ook geen overbodige luxe voor Tibor.

callebaut
Callebaut Chocolate Academy

Deze studies hebben enorm geholpen om een Europees kwaliteit chocolade te bereiden. Inmiddels geeft Tibor zelf ook cursussen met meer dan 2.500 deelnemers.

Let’s talk cacao

De cacaobonen worden rechtstreeks gekocht van Hondurese boeren met een eigen plantage of gecontroleerde bronnen. De cacaobonen zijn er in verschillende maten en daarmee dus erg moeilijk om gelijkmatig te branden. Tibor Szántó garandeert dat binnen de cacaoboeren en de arbeiders er adequate voorwaarden (zowel inkoopwaarden als leveringsvoorwaarden) zijn vastgesteld. Dit zorgt voor een éénlijnige verbinding met de boeren en als chocolatier betaal ik een hogere prijs voor de cacaoboeren wat een grote nadruk legt op kwaliteit.

De smaaktonen
ontvangen
Our received samples
 Van ClearChox ontving ik de volgende vier samples:
  • Rancho Grande Los Rios (70%)
  • Ecuador Asociación Wiñak (70%)
  • Cuba Barakoa (70% + Twee sterren bij Great Taste Award 2014)
  • Stone Ground Artistan (70%)

Al deze repen bestaan uit 70% pure chocolade, en toch is het ook weer lekker zacht en mild van smaak. Wel is elke reep vervaardigd uit andere cacaobonen. Zo zijn de Rancho Grande en Ecuador Asociación Wiñak repen afkomstig van de arriba bonen. ‘Arriba’ staat voor “opwaarts”, dit komt voort uit het feit dat de Guayas-rivier stroomopwaarts loopt. De bonen staan bekend om hun frisse en fleurige aroma van sinaasappelbloesem en jasmijn. Het is dan ook een rijk en veelzijdig ingrediënt. Dit zorgt ervoor dat de reep zijn landelijke oorspronkelijke smaak behoud. De Ecuador Asociación Wiñak reep komt uit de Amazonas van Ecuador. Hier worden de bonen geoogst in het Unesco biosfeer Sumaco. De lokale Kichwa bevolking leven en werken daar samen in de coöperatie Wiñak. De Cuba Barakoa bestaat uit Trinitario bonen. – ook een zeer fijne cacao soort welke wereldwijd met zijn 10 tot 15% niet veel in productie word genomen. Daarnaast is deze reep net als de Stone Ground Artistan een stone ground chocolade. – ofwel steengemalen met molenstenen.

Szántó Tibor ook eens proberen?

De chocolade variaties van Szántó Tibor zijn erg lekker, zacht, mild en verfijnd van smaak. In Nederland zijn deze repen te bestellen bij ClearChox in maar liefst vijftien diverse smaken.

slider

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s