REVIEW || Chocoa Festival 2016


Afgelopen zaterdag 6 februari stond Amsterdam volledig in het teken van Chocoa. – Het statig pand van de Beurs van Berlage deed dienst als decor. Dit prachtig rijksmonument staat bekend als het mooiste congresgebouw van Amsterdam: het was dan ook niet vreemd dat het goed beveiligd was. De afgelopen twee dagen waren al volledig in het teken van chocolade doormiddel van een Trade Fair en Cacao Diner op 4 februari en aansluitend op 5 februari het Congres. Met ingang van vandaag en zondag 7 februari is Chocoa open voor de consument: twee dagen volledig in het teken van duurzaam cacao… wat wil een mens nog meer?

Bij binnenkomst van de Beurs van Berlage neem ik plaats op een houten bankje direct bij de ingang. – voor mij staat een beveiligingsmedewerker goed in contact met Chocoa en zijn standhouders. Met één nauwlettend oog houd hij iedereen goed in de gaten, met het andere checkt hij de tijd op zijn horloge. Gelukkig voor ons worden wij direct getrakteerd op een kleine chocolade proeverij. Dit door een jongedame welke eventjes met een rieten mandje haar ronde doet tussen het wachtend publiek. Vlak voor de start van Chocoa weten twee dames iedereen voor te dringen. Hier worden zij op een later tijdstip door een andere bezoeker dan ook op aangesproken. Zodra we het seintje krijgen om naar binnen te gaan loop ik direct door naar de rij voor de gastenlijst. – ik noem mijn naam en vervolgens krijg ik een Chocoa stempel op mijn hand gedrukt. Het ‘connecten’ kan beginnen!

event1
(Click to enlarge) From left to right: Pro Equador // Hands Off // Original Beans // Urban Cacao //

Het is mijn eerste keer bij Chocoa, terwijl het voor dit festival al de vierde keer op rij is. – het festival zag op zaterdag 9 maart 2013 voor het eerst zijn bezoekers binnen stromen. Deze happening vond plaats in het Scheepvaartsmuseum aan de kattenburgerplein 1 te Amsterdam. Toen ik vorig jaar het Origin Chocolate Event had bezocht hoopte ik stiekem al op een iets grotere versie: bij thuiskomst vond ik na wat zoekwerk Chocoa: a chocolate dream come true! Het OCE had destijds slechts enkele chocolade merken, denk daarbij aan: Taza, Antidote, Hoja Verde, Ananda, Caoni, Tavoro, Pakal, Kallari, be Cocoa, Mesjokke, Pacari, Marou, Dick TaylorThe Grenada Chocolate Company, Chocolaterie Atelier Alexandre, Szántó Tibor en Akesson’s. Chocoa beloofd mij op internet veel en veel meer.

Weer terug in het nu, op de beursvloer is het ( nu ) nog rustig, erg rustig… en dat moet ook wel voor mij, teveel drukte is niet mijn ding. Al snel is het duidelijk dat er hier veel meer chocolademerken vertegenwoordigd zijn, waaronder: Hands Off, Urban Cacao, Original Beans, Chocolates El Rey, Hoja Verde, Mucho, Mashpi, Chocolatoa, Ridiculously Good, Minka, Valrhona, Amaz, Shattell, Rainforest, Cacaosuyo, Marou, Akesson’s, The Grenade Chocolate Company, AMMA, Brick of Raw Chocolate, Chocolatemakers, C|Amaro en veel meer bijzondere cacao.

Pictures made @Chocoa

Terugblik Chocoa 2016

Ook vele bekende gezichten zag ik weer terug: zoals Dennis van Essen, eigenaar van The High Five Company. Hij is Nederlands importeur van Amerikaanse repen als: Dick Taylor, Taza, Acalli, Letterpress, Potomac, Antidote en Hérnan ( lees hier alvast een interview met Dennis ). Ook Marianne van Lankvelt was aanwezig om Ananda chocolade te vertegenwoordigen. – altijd weer een vrolijk gezicht om te zien. Verder was ook Freddie ‘gig’ Vialle van de partij om zijn ‘Heet op de tong’ repen te promoten, onder het label van Urban Cacao, en zo te merken had hij veel animo op de vroege ochtend.

event2
The High Five Company | Dennis van Essen

Voor liefhebbers van chocolade was er op Chocoa meer dan genoeg te beleven, zeker wanneer je alleen maar bekend was met supermarkt chocolade. Later op de dag vonden er ook Tastings plaats, zelf heb ik hier niet aan deelgenomen ivm de toenemende drukte. Ik heb een gehoorbeperking en krijg dan werkelijk niets mee. Bij de stands zelf kon ik alles redelijk goed meekrijgen. Heb weer fijne nieuwe connecties opgedaan voor toekomstige reviews en veel nieuwe producten leren kennen. Mocht je nooit eerder bij een chocolade festival geweest zijn houd dan wel rekening met het feit dat Engels de voertaal is. – niet meer dan logisch eigenlijk. Ben je naast chocolade ook nog eens gek op koffie en thee dan heb je vast en zeker de stand van koffieTcacao niet gemist. Dit Nederlands tijdschrift timmert al ruim drie jaar goed aan de weg! Bij de stand kon je terecht voor oude exemplaren en interessante boeken.

koffie
Dutch Magazine: koffieTcacao

Ik moet toegeven dat Chocoa een interessant dagje uit was boordevol unieke cacao, ik kom volgend jaar zeker terug. Ben jij ook bij Chocoa geweest laat dan eventjes in een reactie achter wat jij ervan vond en met welke chocolade je huiswaarts bent gekeerd. Graag tot volgend jaar! – en mijn complimenten gaan uit naar de organisatie, standhouders, chocolademakers en vertegenwoordigers: ik heb genoten!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s