Dennis van Essen owner of The Highfive Company


 

Ik had hier geen ruimte meer om te pionieren
en iets substantieels neer te zetten – Dennis van Essen

Wie Taza Chocolade kent heeft vast en zeker Dennis van Essen ook eens ontmoet. Regelmatig is hij terug te vinden tijdens chocolade events. – zo stond hij vorig jaar nog bij het Origin Chocolate Event en dit jaar was Dennis ook aanwezig bij Chocoa. Hij is dan wel geen chocolatier maar wel een groot importeur/distribiteur van diverse Amerikaanse chocolade merken als: Dick Taylor, Antidote en Taza. Sinds kort heeft hij dan ook weer nieuwe merken in het segment. Wie weet zit jij binnenkort wel te snoepen van een: Acalli, Potomac of Letterpress reep. Daarnaast kan je bij Dennis ook terecht voor Hernán cacao om zelf chocolademelk te maken. Dit kan je eenvoudig doen met een Molinillo (garde) en een Olla de Barro (pot).

In Sedona, Arizona, USA. Mei, 2014 liep jij een klein biologisch restaurant binnen waar je voor het eerst in contact kwam met Taza chocolade. Wat was het nu eigenlijk wat bij jou de knop om heeft gezet om je volledig op Taza te gaan richten? – Ik ben op deze reis die ik begin vorig jaar door een gedeelte van de US maakte gefascineerd geraakt door de enorme spirit van het land. De landschappen, de mensen, de sfeer, het ondernemerschap, de uitgestrektheid & hetgevoel van vrijheid, de creativiteit, passie en gedrevenheid. Heel indrukwekkend. Dit alles zag ik terug in dit ene product, Taza Chocolate. Zonder enige ervaring met chocolade, of met de food in het algemeen wist ik op dat moment dat dit een belangrijk onderdeel van mijn leven zou gaan uitmaken.

dennis
Owner of THE HIGH FIVE COMPANY Dennis van Essen

Ik specialiseer mij in Amerikaanse Bean to Bar fabrikanten. Geen fabrikanten
van me-too producten maar wel die zich onderscheiden van de rest.

Wat speelde zich zoal af tussen dat ene moment in Sedona en het ontstaan van The Highfive Company? – The Highfive Company bestond al voor die tijd. Alleen heb ik mij voor zover ik me kan herinneren alleen beziggehouden met sanitair. Wereldwijd verkocht, wereldwijd ingekocht. Europese vestigingen opgezet voor buitenlandse partijen. Zelf producten ontwikkeld, laten produceren en vermarkten. Eigen merk(en) neergezet. Zaken gedaan met de grootste retailers ter wereld. Enkele jaren geleden is deze branche echter compleet verstard geraakt, mede door de crisis. Ik had hier geen ruimte meer om te pionieren en iets substantieels neer te zetten. Taza kwam ‘toevallig’ precies op het juiste moment op mijn pad. Augustus vorig jaar kwam de eerste order binnen en vanaf dat moment begon het grote avontuur.

AAEAAQAAAAAAAAYDAAAAJDllZTlmNGExLTNkNGEtNDVmNC1iYzFmLTFiYjFiNzA0ZDlmNg

Moest jij je baan opzeggen om je volledig op Taza te kunnen focussen? – Ik werkte al voor mezelf en heb de eerste maanden na mei nog een gedeelte van wat ik in het sanitair deed laten doorlopen. Al snel natuurlijk compleet verloren en verknocht geraakt aan de chocolade, en het sanitair voorgoed vaarwel gezegd. De markt voor premium chocolade in Nederland is zo enorm in ontwikkeling en dynamisch dat 24 uur per dag al eigenlijk niet voldoende is om te doen wat je graag zou willen.

Ging het succes van Taza in Nederland langzaam of snel: wat heb je moeten doen om het tot een succes te maken? – Ach, wat is snel en wat is langzaam. De markt voor premium chocolade is groeiende, maar nog steeds natuurlijk klein. En in die kleine markt zijn een beperkt aantal spelers actief. De uitdaging ligt, naar mijn bescheiden mening, in het bereikbaar maken van hoogwaardige chocolade voor een groter publiek. Veelal gebeurt dat door het heel hoog positioneren van producten en er een chique sausje over gieten, Maar daarmee blijft het voorbehouden aan een klein deel van de consumenten. Ik vind dat we daar vanaf moeten.

There’s too much fashion in chocolate, and not
enough flavor. Dat zegt voor mij veel, zoniet alles.

Taza past precies in deze filosofie. Een hoogwaardig product, maar qua uitstraling niet gepositioneerd als zodanig. Geen ‘fine flavor’ maar ‘bold flavor’. Toegankelijk voor een breed publiek. Geen chique sausje, maar meer van doe maar normaal dan is het al gek genoeg. Daarnaast komt Taza op een moment op de markt waarop er veel aandacht is voor duurzaamheid, eerlijkheid voor iedereen in de productie-keten en bewustzijn voor eerlijke en gezonde voeding. Taza sluit hier naadloos op aan. Dus ja, het is eigenlijk best wel heel snel gegaan en het assortiment is nu door heel Nederland te vinden. Maar er is zeker nog veel, heel veel groeipotentieel.

pioc1

Waar komt de ommekeer vandaan om naast Taza opeens andere producten te lanceren in NL (Dick Taylor, Antidote etc. en wat gaat dit doen met het Taza logo op je site? –  Taza is en blijft de spil in mijn bedrijf. Het is belangrijk om in een markt je weg te vinden. Een aanbod te hebben wat je onderscheid van anderen, en je waarde voor je klant, de winkelier, kunt toevoegen. De basis verbreden is dan ook een logische stap. Je krijgt hiermee meer ‘body’ en wordt interessanter voor klanten. De chocolade industrie is zoals ik zei dynamisch en niet veel mensen weten dat deze een wereld op zich is. Taza is niet de enige die innovatief en op een mooie manier bezig is de markt te ontwikkelen. Ik bouw rustig aan een interessant portfolio van producten en merken. Ik specialiseer mij in Amerikaanse Bean to Bar fabrikanten. Geen fabrikanten van me-too producten maar wel die zich onderscheiden van de rest. Dat kan op verschillende vlakken natuurlijk. Merken en/of producten die een ander segment van dezelfde markt aanspreken. Daar ligt potentieel.

Tja, logo.. Er zal een nieuwe propositie worden geïntroduceerd waarin het totale aanbod passend zal worden ondergebracht. Deze zal ook verder worden uitgebouwd zoals we eigenlijk al begonnen waren. En zich niet alleen concentreren op informatie verschaffen, een webshop e.d. maar ook verder interactief worden opgezet. Je kunt hierbij denken aan recepten, video’s maar ook workshops, proeverijen en andere events.

pioc2

The Highfive Company is al behoorlijk bekend geworden op de Nederlandse markt, is er nog wel ruimte voor evt. toekomstplannen? – Haha, toekomstplannen genoeg. Think Big.. Maar stap voor stap. Voorlopig ben ik verre van klaar met de markt te bereiken met de chocolade welk ik wil bereiken. Daarnaast ligt er op andere gebieden genoeg braakliggend terrein om te innoveren. Denk alleen maar eens aan nieuwe segmenten in de markt, zoals de koffie- en espressobars. Die laten nu veel omzet liggen door zich primair op koffie te focussen. Aansluitend is bijvoorbeeld Drinking Chocolate een segment wat in de kinderschoenen staat. Als ik in de media bijvoorbeeld een publicatie tegen kom waarin de tien beste hotspots voor premium hot chocolate in Londen worden benoemd, gaan m’n handen jeuken. Als we eenzelfde lijst voor Nederland zouden moeten opstellen, zou het een kort lijstje worden, erg kort.. Een horeca concept speelt ook nog in mijn achterhoofd.. We kunnen erg veel leren van andere landen, niet in de laatste plaats van de US..

pic3

Waar zie jij The Highfive Company over 5 jaar? – De positie voor The Highfive Company als één van de spelers binnen de markt voor premium chocolade zal verder worden uitgebouwd en verstrekt.

Wie is de man achter The Highfive Company? ( jij dus ) – Een door passie, nieuwsgierigheid en enthousiasme gedreven persoon, die verschil wil maken. Ik ga door en rust niet voor het doel bereikt is.

Een reactie op “Dennis van Essen owner of The Highfive Company

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s