Chocolate Makers


In oktober 2011 besloten Rodney en Enver samen chocolade te gaan produceren in een kleine fabriek te Amsterdam, dit onder de naam: ‘Chocolate Makers’. Waarom? – omdat dit het leukste en lekkerste is wat er maar bestaat! Dit klinkt als een mooie belofte maar konden zij het ook waarmaken? Blijkbaar wel, want deze mannen zijn inmiddels de duurzaamste ondernemers van Amsterdam. Duurzaamheid staat voor hun dan ook hoog in het vaandel gezien de producten milieuvriendelijk, sociaal en biologisch zijn. Amsterdam is daarnaast ook nog eens de meest geschikte locatie aangezien het de grootste cacaohaven ter wereld heeft. Jaarlijks komt er zo’n 700.000 ton aan cacaobonen de haven binnen. Deze cacao is afkomstig uit landen als: Ghana, Brazilë, Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Vietnam, Ecuador en Maleisië.

Cacaohaven Amsterdam & Enver Loke ( Chocolate Makers )

Tres Hombres the ultimate cacao journey

Twee van de vijf chocolade repen zijn vervaardigd uit cacaobonen welke zijn aangemeerd met de Tres Hombres: dit 32 meter lange schip is oorspronkelijk gebouwd in 1943, na een restauratie mocht de Tres Hombres opnieuw de zee op. Ditmaal met kapitein Arjan van der Veen ( waarmee binnenkort een interview ) als kapitein. >>

I must go down to the seas again,
to the lonely sea and the sky,
And all I ask is a tall ship
and a star to steer her by… – John Masefield

tres
Captain of Tres Hombres: Arjan van der Veen

Alleen al dit jaar komt het schip langs prachtige locaties als Madeira, Grenada en Boca Chica. Zodra het schip weer aanmeert in Amsterdam kunnen liefhebbers van chocolade mee helpen. Met een bakfiets, paard en wagen of elektrische auto mag je de cacao vervoeren naar de chocoladefabriek van de Chocolate Makers. Een waar festijn om mee te maken uiteraard, aangezien je ook nog even de Tres Hombres mag bezoeken! <<

Aan boord van de Tres Hombres

Productie proces van de repen

Het testen van de Chocolate Makers repen

allbars

bars
Our sample package from Chocolate Makers

De vijf repen van Chocolate Makers bestaan uit drie hoofdgroepen cacao, namelijk: Criollo, Trinitario en Forastero. Dit zijn hoofdgroepen, er zijn namelijk vele honderden andere cacaosoorten. Forastero komt met zijn 80% van de wereld cacao productie nog het meest voor, op de tweede plaats staat Trinitario: deze beslaat slechts 10-15% van de cacao productie. Als laatste is er de Criollo met een wereld productie van 5-10%. – erg weinig dus.

Chocolate Makers heeft de drie hoofdgroepen onderverdeeld in zijn eigen repen:

Criollo: 80% Awajun reep
Trinitario: 40- en 75% Tres Hombres repen
Forastero: 37- en 68% Gorilla repen

Gorilla repen | Wat direct opvalt is dat er op de door mij ontvangen repen ‘Forastero’ cacao staat beschreven. Op de nieuwe verpakking staat ‘Virunga’ cacao. Het verschil zet ‘m in het feit dat de cacao afkomstig is van het Virunga National Park te Congo. Hier is de cacao aangeplant aan de rand van het park. Deze cacao voorziet de bewoners van extra inkomen zodat ze niet het leefgebied van de gorilla’s bedreigen. Wat uiteraard een bijzonder initiatief is. Deze reep noemt men dus ook wel: ‘silverback’. Met name de pure 68% reep is echt krachtig van smaak en daarmee heerlijk om tot je te nemen. Tegelijkertijd ondersteun je ook nog eens de gorilla’s. |

apes

Tres Hombres repen | Deze repen zijn een ode aan de Tres Hombres en zijn avontuurlijk bestaan. Eigenlijk mocht het ook weleens een keer gebeuren dat de Tres Hombres zijn eigen afbeelding op een reep zou krijgen. Het heeft een rijke smaak en knakt prima doormidden. 40% is hierbij mijn favoriet. De repen zijn knapperig en hebben licht bitterzoete smaaktonen. |

Awajun repen | Indianen, bestaan die nog? – jazeker, de cacao voor deze reep wordt door de Awajun indianen verbouwd. Zij leven nog altijd in het Amazone regenwoud van Peru. Wat wel belangrijk is om te weten is dat deze reep binnen drie maanden geconsumeerd dient te worden. – dan blijft de smaak beter houdbaar. – daarna word het langzaam minder lekker te eten. Een kwaliteit 80% reep met veel diepgang. Precies zoals een goede reep hoort te zijn. |

Verkooppunt

De repen van Chocolate Makers zijn gewoon online te bestellen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s