Johnny Doodle


Geheel nieuw in de Nederlandse supermarkt is het funky merk ‘Johnny Doodle’, maar wie is Johnny nu eigenlijk en wat maakt hem tot de meest gewilde leverancier van de meest funky reep in menig supermarkt? Wij deden er alles aan om meer over dit eigenzinnig merk te weten te komen. Één ding is meer dan zeker; de lederen Johnny Doodle jas is al gestolen! – hier staat dan ook een beloning van vijftig Johnny Doodle repen tegenover.

Wie is Johnny Doodle

De verpakking oogt net zo feestelijk als dat van Tony Chocolonely, en ondanks dat ik fel tegen de chocolade van Tony ben was ik erg benieuwd naar dit nieuwe merk: ik vroeg mij gelijk af of Tony er zelf achter zat of iemand met verstand van zaken welke wel eerlijk aan Direct Trade doet. – het was nu meer dan ooit de tijd om al mijn journalistieke vaardigheden in de ‘Arena’ te gooien, of moet ik zeggen; ‘De Kuip’, want Johnny Doodle komt tenslotte uit Rotterdam en zal toch zeker door échte Amsterdammers niet gegeten worden!? – of stiekem toch wel? >>

Johnny Doodle wordt gefabriceerd in ‘The Chocolate Factory’, gelegen aan de Beverwaardseweg 155 te Rotterdam. – zo word het bedrijf: ‘Weber Chocolade’ van voormalig eigenaar Joop Weber namelijk ook genoemd. – sinds juli 2015 is het omgedoopt in ‘The Candystore’. – Het stokje is na een welverdiend pensioen inmiddels overgedragen aan Marjan Luit, dit omdat de zoon van Joop geen directeur wil worden. Uiteindelijk kwam Marjan met het idee om de Johnny Doodle repen te fabriceren. Johnny staat voor ‘Johan’ en ‘Doodle’ voor de Rotterdamse term: Jan Doedel. Met de huidige ‘Johnny Doodle’ repen hoopt Marjan ‘The Candystore’ en daarmee ook de supermarktvakken iets meer ‘fun’ mee te geven. <<

Leuk feitje: Johnny Doodle is vernoemd naar de ondernemer die het bedrijf in juli 2015 heeft overgenomen van Joop Weber. Deze ondernemer, Johan, heeft uiteindelijk Marjan Luit benoemd tot directeur.

Waar komt de cacao vandaan

Hoe zit het dan met de cacao; is het wel écht Direct Trade? De verpakking spreekt van échte Belgische chocolade sinds 1912, maar voormalig directeur Joop zei het volgende; “Onze grondstof wordt geleverd door de Puratos van Belcolade uit België, en bestaat uit een mix van cacao uit Ivoorkust, Ghana en Indonesië. Naar die mix hebben we lange tijd gezocht. De grondstof wordt geheel volgens specificatie geleverd.” >>

johnny5

Om meer te weten te komen over de afkomst van deze cacao moet ik mij gaan verdiepen in ‘Belcolade’: wat deze chocolade alweer minder ‘Rotterdams’ maakt. Op hun website zijn alle certificeringen ruimschoots aanwezig. – maar waar komt de cacao vandaan!? – één van de partners van Belcolade is ‘Puratos’, via dit bedrijf doet Belcolade aan ‘Cacao-Trace’: een uniek programma dat partners direct samenbrengt met de boeren. De cacao van Johnny Doodle is afkomstig uit landen als Ivoorkust en Ghana. In andere woorden: de reis van ‘Johnny Doodle’ begint in Ghana, gaat verder in België en komt uiteindelijk aan in Rotterdam. – alle tussen locaties niet meegerekend uiteraard. – maar schrik vooral niet… want dit gaat op voor de meeste cacao leveranciers. <<

De Johnny Doodle cacao coöperatie

Verbazend vond ik het echter wel dat de consument niet meer openheid krijgt op de website van Johnny Doodle. Wel lees ik op Facebook het volgende: “Van iedere verkochte reep gaat er tien cent naar de Johnny Doodle cacao coöperatie in Ghana, een samenwerking met Ghanese cacaoboeren. Aan een eerlijke prijs heeft een cacaoboer soms niet genoeg en daarom brengt Johnny de boeren ook wat ze écht persoonlijk nodig hebben, zoals onderwijs maar ook praktische zaken als kruiwagens en rubberlaarzen. Via de Johnny Doodle coöperatie koopt Johnny straks zelf de cacaobonen in en staat een eigen cacao verwerkingsfabriek in Ghana op de planning tussen nu en 2019 om de werkgelegenheid daar te houden en het volledige proces inzichtelijk te krijgen. |

Wanneer ik op internet verder ga zoeken kan ik helaas nergens iets vinden over deze ‘Johnny Doodle cacao coöperatie te Ghana. – het lijkt mij als consument erg leuk om hier meer over te kunnen lezen. Misschien een suggestie?

 

Wat mochten wij testen van Johnny Doodle

part1

part2

part4

Van Johnny Doodle ontvingen wij

  • White Chocolate Speculoos
  • Milk Chocolate Amaretti
  • Rum & Raisins ( Fudge )

‘White Chocolate Speculoos’ was een heerlijke witte chocoladereep voorzien van lekker veel speculaas, zeker niet al te zuinig bestrooid: wat bij persoonlijk zeer goed beviel! De reep zelf is uniek in zijn soort omdat er nog niet veel chocoladerepen bestaan voorzien van speculaas. Dit is een slimme zet geweest van Johnny Doodle; mijn complimenten!

‘Milk Chocolate Amaretti’ is mijn persoonlijke favoriet: deze reep bevat ‘bitterkoekjes’ en is daarmee voor mij de reep bij uitstek. Ideaal bij een kop koffie of warme chocolademelk. Het is alsof je zit te genieten van een dikke chocoladeletter met een extraatje. Chapeau!

‘Rum & Raisins ( Fudge )’ eigenlijk schrijf ik niet over fudges op mijn website, maar uit ervaring weet ik dat dit perfecte fudges zijn. Één van mijn lievelings fudges verkopen ze bij de Koffiethuiswinkel te Dieren, maar ook deze zijn superlekker te noemen.

Waar kan ik Johnny Doodle kopen?

Goed om te horen dat je toch voor een Johnny Doodle reep gaat, deze zijn verkrijgbaar bij: bij DEEN, JUMBO, Albert Heijn, Agrimarkt en Hoogvliet.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s