Malmö


Malmö Chokladfabrik staat in Zweden niet alleen bekend om zijn heerlijke chocolade producten, maar ook om hun prachtige chocoladefabriek in hoe kan het ook anders; ‘Malmö’, de op drie na grootste stad van Zweden. Met zijn indrukwekkende skyline waaronder de unieke 190 meter hoge ‘Turning Torso’ weet deze stad indruk te maken op menig toerist. Uiteraard komen de meeste toeristen hier niet alleen om dit hoge gebouw te bewonderen: zij zijn er ook voor de chocoladefabriek. Kakaobitar-mellan-1De Malmö Chokladfabrik staat namelijk in de top 10 bezienswaardigheden van deze stad. Alle producten van Malmö worden er op locatie vervaardigd en verkocht. Zo kan je er ook terecht voor een rondleiding, workshop of chocoladefondue. <<

I loved the Shakespeare picture at their website. I also write a lot of sonnets in Dutch so I wrote a verse as a special thank to Malmö for trying out their chocolate bars.

To fall in love with chocolate is cruel,
Never felt this defeated before – o dear;
And so I’m afraid to tell my beloved one,
There’s no place for her at this table.
For cacao has learned me a hard lesson;
No lover has ever taught me before. –
Teaching itself has no taste nor flavour
Yet it melts in my mouth and therefore:
It’s priceless more than love itself.
Or did chocolate fed my self-esteem,
In feeding so aware of thy own beauty.
That in full stillness I must confess;
While confessing leads to quietness,
I eat myself with chocolate to rest

Tom de Vries

The rise and fall and comeback of a chocolate factory

3537367333332828307_d4bb459d-21db-42ee-b8a5-cde495c9f17d
“Ogen” // Fazer, na een ontwerp van Olle Eksell

Het was in 1888 dat de Deen Emil Mazetti Nissen deze fabriek liet bouwen. Het logo ‘Dalkulla’ bestaand uit een groot stuk chocolade viel direct in het oog. Nog geen twee jaar later wilde men de naam omdopen in “Victoria”, dit werd echter niet goedgekeurd. Zodoende koos men voor “Mazetti”. Pas in 1956 werd het merk verpakt in een nieuw design van ontwerper Olle Eksell. – ditmaal met de bekende ‘ogen’ van hun nieuwe verpakking. Dit ontwerp word hedendaags nog altijd als kunstvorm in menig interieur gebruikt ( zie foto rechts ).

In 1975 werd Mazetti eigendom van het bedrijf Fazer. – en bleef het design een inspiratiebron voor vele nieuwe huishoudelijke waren. Dit bedrijf bleef nog 20 jaar stand houden en sloot uiteindelijk zijn deuren in 1993.

In 2004 werd de fabriek eindelijk weer gebruikt voor het vervaardigen van cacao. Ditmaal door de Malmö Chokladfabrik. Zij doen dit op basis van 120-jaar oude recepten uit 1888.

De geschiedenis van deze imposante chocoladefabriek is alsnog te bewonderen in het chocolade museum welke zich in de fabriek bevind. <<
Chocolatier Susanne Hansson

Opmerkelijk en tegelijkertijd bijzonder om te weten is dat de chocolade lekkernijen worden vervaardigd door Susanne Hansson. Deze chocolatier werd in zowel België als Nederland klaargestoomd voor het grote werk. Uiteindelijk vond zij haar plek bij Malmö in Zweden. >>

cacao
Click to enlarge

De chocolade repen van Malmö zijn gebaseerd op de bakstenen van de oude chocoladefabriek. Vandaar dat het ook wel ‘brick’ repen worden genoemd. Elke reep van de ‘Cacao Club’ en ‘Gecorrigeerde chocolade met extraatjes’ serie zijn voorzien van een prachtige illustratie. – afgezien van de bean-to-bar repen. <<

 

Malmö chocolade op de test tafel

layout

Van Malmö mocht ik alle repen van elke serie uitproberen. Dit waren de volgende repen:

Cacao Club // Kakaoklubben – ren choklad serie

Bean to bar exclusieve chocolade // Bean to bar – vår mest exklusiva choklad serie

Gecorrigeerde chocolade met extraatjes // Korrigerad choklad med det lilla extra serie

Conclusie

Er zit best wel verschil tussen de drie verschillende ‘brick’ series. Zo zijn de exclusieve repen meer geschikt voor de ervaren chocolade liefhebber dan bijvoorbeeld de gecorrigeerde chocolade repen. Met name het verschil tussen criollo, arriba en trinitario is erg leuk om tijdens een proeverij aan je gasten te laten proeven. Wie voor een lager cacao gehalte gaat is beter af met de gecorrigeerde repen: deze variëren tussen de 40- en 65%. Wil je daarna toch een treetje hoger, dan kan je je wagen aan de Cacao Club serie met een cacao gehalte tussen de 70- en 85%.

Je kan tijdens het proeven van deze repen duidelijk merken dat Malmö chocolade zijn uiterste best heeft gedaan. Zo is bij de gecorrigeerde repen duidelijk smaakverschil te proeven tussen de 40- en 65% repen in. Met name de Chilifrukt en Saltstänk waren dan ook erg lekker! Persoonlijk vond ik zeker de Kaffekross zeer toepasselijk bij een goede cappuccino. Ben jij meer van het échte werk dan raad ik écht de Sambirano aan!

Malmö Chokladfabrik weet zich te onderscheiden door verscheidenheid. – dit mede dankzij oude recepten en vakmanschap. – een chocolademerk om over naar huis te schrijven!

Verkooppunten 

De repen zijn te bestellen via de website van Malmö Chokladfabrik of gewoon op locatie.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s