Starchild Chocolate


Starchild Chocolate stond altijd al bovenaan mijn lijstje van ‘must have’ chocolade. – ik had er al veel positieve berichten over gelezen, kon dan ook écht niet langer wachten. Na prima mailcontact was het uiteindelijk zover: ik mocht deze mooie chocolade repen gaan proberen! – Als je ergens lang op hebt gewacht is het nog lastiger om het mooie wikkeltje voorzichtig te verwijderen, om vervolgens te gaan proeven. Er rest alleen één klein detail; voordat ik begin wil ik altijd eerst alles en dan ook écht alles erover weten. Vandaar dat ik jou vandaag meeneem in de wonderbaarlijke, kosmische wereld van ‘Starchild Chocolate’. – ben jij er klaar voor!?

breeashweb
Ash & Brittany Maki

Chocolade vervaardigd uit liefde en passie voor het vak

De prachtige zaak annex fabriek van Starchild Chocolate is gevestigd aan 101 N. Main Street, Willits, Californië, ofwel; Medocino. Het reilen en zeilen van de zaak komt volledig neer op het getrouwd stel, tevens team: Ash & Brittany Maki. Beide zijn chocolatiers en hebben elkaar wat dit betreft maar al te goed gevonden. Samen vervaardigen zij bean-to-bar ( boon-tot-reep ), region-to-region ( regio- tot-regio ) en zelfs maker-to-maker chocolade. Hun repen zijn zoals zij dit zo mooi omschrijven: ‘a work of art’. – en dit is volledig terug te zien aan de even zo prachtige wikkeltjes.

“Handcrafting Award Winning Chocolate
from Bean to Finished Bar!”

Een goed begin is het halve werk

Het was in 2013 dat het tweetal vanuit huis chocolade ging vervaardigen, vanuit een keuken dat aan alle eisen voldeed. Inmiddels is er een kleine fabriek in noord Californië welke er al ruim drie jaar staat. Hoewel het er niet zo uit ziet, zijn zij één van de kleinste chocoladezaken van Californië welke partijen maakt van 3-36 kilo ( 8-80 lbs ) per keer.

Starchild Chocolate heeft als klein bedrijf grote ambities. Inmiddels is men bezig om de antieke grinder ( maler ) in werking te krijgen. Deze gaat het bedrijf in de toekomst helpen om de productie een extra zetje in de rug te geven. Dit mag ook wel want de eigenaars tevens chocolatiers Ash en Brittany Maki werken met ’s werelds fijnste cacao, vanuit diverse regio’s uit de gehele wereld.

Bij het vervaardigen van de repen gebruikt men ongeraffineerde suikers, een antieke stone grinding ( steenmaler ) machine en alleen de beste biologische ingrediënten.

Men werkt dan ook nauw samen met kleinschalige boerderijen en coöperaties om de meest kwalitatieve cacao in huis te halen.

 

Afkomst van de cacao  

originWe weten inmiddels dat de verscheidenheid aan cacaobonen vanuit diverse regio’s en werelddelen verzameld worden, nu rest echter nog de vraag hoe dit in zijn werk gaat: de bonen groeien door boeren welke enkel en alleen maar biologische duurzame landbouwmethodes gebruiken. Zodra de oogst gereed is wordt alles gefermenteerd in houten dozen of opgestapeld onder de grond, gehuld in bananenbladeren. Dit proces stopt ontkieming en regelt de heerlijke smaak van de bonen. – na 3 tot 8 dagen van fermentatie worden de bonen op natuurlijke wijze gedroogd in de zon. Eenmaal gedroogd wordt alles verpakt en verscheept richting de Starchild Chocolate fabriek in Medocino, Californië.

Van boon tot reep ( From Bean-to-Bar )

Zodra de cacaobonen zorgvuldig gereinigd zijn haalt men met de hand de slechte cacaobonen eruit. Alleen het beste is goed genoeg voor Starchild Chocolate. Elke boon wordt op zijn eigen manier geroosterd om vervolgens tot een goede smaak / kwaliteit verhouding te komen. Op deze manier komen alle bijzondere smaken op de juiste wijze samen. Na het roosterproces komen de bonen onder de ‘kraker’ en een ‘winnowing’ machine. Zodoende worden alle bonen gebroken waardoor zij hun omhulsel verliezen. Pas dan zijn er échte chocolade stukjes.

Deze gaan vervolgens in steenmalers voor het raffinage proces. Dit kan één of meerdere dagen duren. Zodra dit voltooid is gaat men met de smaak aan de slag. Eenmaal aangebracht is het slechts nog de hitte wat voor een prima samenstelling mag zorgen. Als alles is goedgekeurd mag het chocolademengsel in de tempereermachine. Zo is het straks een heerlijke Starchild chocoladereep.


Kijkje achter de schermen van Starchild Chocolate

cacao3

 

Handcrafting Award Winning Chocolate from Bean-to-Bar

In 2015 was Starchild Chocolate nog winnaar van enkele awards tijdens de International Chocolate Awards. De ‘Wild and Raw’ reep won een bronzen award in de categorie: ‘America’s Competition’. – en sleepte ook al een award in de wacht tijdens de finale in Londen. Ook in 2016 viel er een chocolade reep in de prijzen, namelijk de ‘Kokoa Kamili’. Deze was goed voor de ‘USA’ Zilver en een Bronzen award in de ‘America’s’ categorie.


Starchild Chocolate op de testtafel

starchild4

Van Starchild Chocolate mocht ik de volgende 4 repen testen:

  • Riu Tuma || Nicaragua || 70% cacao || 2016 geoogst || $7.00 ||
  • Wild & Raw || Ecuador || 70% cacao || 2016 geoogst || $7.49 ||
  • Kokoa Kamili || Tanzania || 70% cacao || 2014 geoogst || $7.00 ||
  • Salted Caramel Almond || Ecuador || 70% cacao ||  2015 geoogst || $7.49 ||

 

Riu Tuma || Vanuit de jungle van Nicaragua komt deze reep vervaardigd uit trinitario bonen. Met een wereldproductie van 10 t/m 15% is dit zeldzame cacao en dit proef je direct! De bonen zijn direct trade wat wil zeggen dat ze afkomstig zijn van de boeren zelf. Prima steengemalen en hand vervaardigd tot een zalige reep! ||

Wild & Raw || Wederom vanuit de jungle van west Ecuador rechtstreeks in jouw mond? – best stoer toch!? Deze ‘raw’ reep is handvervaardigd en ongeroosterd. Dit proef je duidelijk aan zijn diepe sterke doch verfijnde smaak. Geen tijd voor chocolade expedities? – dan is dit jouw reep! ||

Kokoa Kamili || De bonen uit deze reep zijn afkomstig van kleine boerderijen uit het Kilombero vallei. Juist het gebruik van eerlijke cacao doet wonderen met deze reep. – dat het daarnaast ook nog eens hand geselecteerde kwaliteit bonen betreft komt in de smaak helemaal terug! De kokosnoot smaak is aanwezig en valt tegelijkertijd subtiel weg in de achtergrond. Heerlijke reep! ||

Salted Caramel Almond || Zodra het op chocolade aan komt ben ik gek op karamel. – deze reep deed het dus prima bij mij. De met zout gekarameliseerde amandelen vielen in goede aard. Je proeft duidelijk dat dit een ‘stoneground’ reep betreft: wat de smaak ten goede komt. ||
Waar te bestellen

De chocolade repen van Starchild Chocolate zijn alleen online te bestellen in de webshop.

Starchild Chocolate @online

Facebook // Twitter // Instagram

 

logoheader

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s