Orang Utan Coffee


Bioloog en mede-oprichter van ‘Orang Utan Coffee’ Regina Frey is haar hele leven al bezig met het redden van ernstig bedreigde orang-oetans. Het tropisch regenwoud in het noorden van Sumatra is het thuis van de laatste in het wild levende Orangs. Dit vaste gebergte van het tropisch regenwoud is eveneens de thuisbasis van Sumatra’s Arabica koffie. – hier wonen dan ook meer dan duizend koffieboeren en hun families. De laatste jaren is de palmolie industrie flink toegenomen waardoor het regenwoud 10% aan grond is verloren. Dat gaat niet alleen ten koste van de laatste orang-oetans maar ook van de boeren die er nog wonen: voor hun zijn de Arabica bonen het enige bron van inkomen. Regina Frey heeft het Orang Utan Coffee Project opgericht om de negatieve cirkel voor eens en altijd te breken, het behoud van dit tropisch regenwoud te ondersteunen en een beter leven te creëren. – zo komen de koffiebonen van Sumatra toch nog goed van pas.  Dat zou toch fantastisch zijn!?

Ontstaan van het project

Het project is van de grond gekomen dankzij tal van investeerders: ook zij zagen dat er verandering moest komen. Deze investeerders doen uiteraard niet zomaar een forse investering, de focus ligt volledig op het behoud van dit tropisch regenwoud en zo goed mogelijk levensonderhoud voor de boeren. – zijn immers de meest dichtstbijzijnde bescherming voor de orang-oetans.

Pan Eco Foundation

Regina Frey had in 1996 te Zwitserland ook al de ‘Pan Eco’ stichting opgericht. In 1970 was Regina al bezig met het redden van illegaal gevangen genomen orang-oetans. Deze kwamen dankzij haar weer terug in een beschermd regenwoud. De Pan Eco stichting staat inmiddels bekend als een plek voor duurzame ontwikkeling en interculturele uitwisseling. Vandaag de dag richt de stichting zich nog steeds op bescherming van het tropisch regenwoud en de orang-oetans.

 

Orang Utan Coffee – Speicherstadt Kaffeerösterei

 

pour_retouch_webProductie van de koffiebonen: niet elke boon is dé boon

Hoewel de bonen in productie- en verkoop genomen worden door de ‘Speicherstadt Kaffeerösterei’ in Hamburg, komen de bonen zelf uiteraard uit het tropisch regenwoud van Sumatra. Eenmaal aangekomen in Hamburg ligt het werk volledig in handen van Thimo Drews, de koffie expert van het Orang Utan Coffe Project. Het is zijn taak om ervoor te zorgen dat de koffie voldoet aan de hoogste normen van kwaliteit en wordt beschouwd als een deel van de specialty coffee segment: voor de één zegt dit niets, voor de ander is het een ‘norm’ waar alles vanaf hangt. Het draait met name om vijf belangrijke richtlijnen: verbouwen, produceren, branden, zetten en serveren. Kortom: je hebt niet zomaar een specialty coffee.

 

 

Afkomst van de Orang Utan Coffee bonen

De bonen zijn afkomstig uit de Gayo Hooglanden ( de ‘Stad in de wolken’ ) gelegen in Centraal Aceh, welke in 2005 getroffen werd door een allesverslindende tsunami. Inmiddels is Aceh weer volledig opgebouwd en bijzonder mooi om te bezoeken. De uitgestrekte tropische regenwouden van Sumatra zijn met hun klimaat ideaal voor Arabica koffie.  Maar vergis je niet; het is dik vijfentwintig uur rijden tussen Aceh en Sumatra. – en wie weleens in Indonesië is geweest weet dat plastic zakjes tijdens de rit geen overbodige luxe zijn. Bij aankomst valt het dan ook direct op dat de koffiebonen direct bij de kleine boeren vandaan komt. Orang Utan Coffee hebben dan ook  boerderijen welke voldoen aan de strenge richtlijnen, welke een combinatie blijkt te wezen van Indonesische nationale normen voor biologische landbouw ( SNI ) en gelijk staat aan de Zwitserse biologische landbouw normen. – men weet dus erg goed waar ze mee bezig zijn.


orang-utan-sumatra-arabica-kaffee-bohne-klProeverij

 

Van het ‘Orang Utan Regenwald GmbH’ mocht ik de volgende koffie testen:

  • Orang Utan Coffee || 100% Arabica || Sumatra ||

Smaak

De koffie oogt sterk van smaak maar doet gelukkig mild aan. Heeft een intens, doch zoete chocolade- en bananen smaak. Juist de volle subtiele aroma maakt deze koffie tot een lekker moment van de dag met een perfecte body!

Bestellen

Deze heerlijke koffiebonen met een bijzondere achtergrond zijn te bestellen bij ‘Speicherstadt Kaffeerösterei’.

 

 

Orang Utan Coffee Project @Online

Facebook // Twitter

 

logo_ou_coffee

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s