Essentials Tea


et_bg_top-mnxoln6fxofhhkcfwitn92005k84ui5sxp53azklei

Prachtige illustraties, geurende losse theeën, hittebestendige wijnglazen en een heus Essentials Tea accessoires-lijn. Ilona van Mosseveld en Bas Aarts duwen hun label vanuit de online Webshop in Tilburg, Noord-Brabant, voort richting events als ‘Dutch Tea Festival’ en ‘Masters of LXRY’. Beide zijn absoluut geen koffieliefhebbers, maar hebben wel veel verstand van alles dat ook maar iets met thee te doen heeft. And last but not least, vanachter hun Apple computer zijn het échte pro’s wat betreft het runnen en zeilen van een label. Zo heeft Bas de grafische vormgeving van Essentials Tea zelf gecreëerd en daar krijg je toch wel een ‘Janneke Brinkman’ gevoel bij. Knap staaltje werk dus! Daarnaast is Bas ook verantwoordelijk voor de contacten en presentaties. Zijn side-kick Ilona houd zich bezig met planning & organisatie, marketing, boekhouding en administratieve taken. Kortom: een goede verdeling tussen front en back office. – en zoals Jort Kelder het zo mooi kan verwoorden; “Zo heurt het.”

Het prille begin

Het geheel begon pas vorm te krijgen toen Ilona te horen kreeg dat thee de hoogste kwaliteit heeft maar het blad en smaak iets totaal anders kan vertellen. Dit was voor hun natuurlijk best een bijzonder verhaal. Vandaar dat het tweetal aan een geheel eigen onderzoek, in de wondere wereld van thee begon. Het idee achter goede thee moest vooral aan een aantal criteria voldoen. Het moest losse thee zijn, van hele bladeren. Dus geen zakjes of “broken leafs.” Tevens moet alle thee biologisch zijn, zonder suikers en toegevoegde aroma’s, uiteraard voorzien van de beste smaak. Al snel stond er een reis naar Zuid-Afrika in de planning. Dit land had natuurlijk aan inspiratie geen gebrek. Het kale land fascineert en wist ruimte te maken voor nieuwe dromen en wensen.

‘We werden zo enthousiast van hun verhaal en filosofie,
dat we op deze reis
besloten hebben om ons verder
te gaan verdiepen in de wereld van thee’


Op thee ontdekking in Zuid-Afrika en Xiamen, China

Na contact te hebben gelegd met een leverancier was de afspraak rond. Eenmaal aangekomen bij hun prachtige B&B in Zuid-Afrika met houten veranda en zeezicht, omringd door niets dan natuurlijk schoon en enorme olifanten, was het tijd voor hun afspraak met de leverancier. Ilona en Bas werden zo enthousiast van het verhaal en filosofie achter deze hele thee blaadjes, dat zij op deze reis besloten hadden om zich nog verder te gaan verdiepen in de wondere wereld van thee. – er bestond namelijk een betere kwaliteit en smaak, laat dit nu precies zijn waar het tweetal naar op zoek was. Biologische thee van hoogwaardige kwaliteit ( hele bladeren ) wilden zij namelijk in Nederland op de kaart gaan zetten. >>

13731673_1105112432895917_412268957339278986_n

Na Zuid-Afrika volgde een reis naar Xiamen, China. Waar de grootste theebeurs ter wereld plaats vond. Ook daar hebben Ilona en Bas contact gelegd met Biologische Theeboeren en zijn er plantages bezocht. Eenmaal thuis hadden zij honderden samples geproefd en beoordeeld op een tien-tal punten. Deze zijn verwerkt in een database en uiteindelijk zijn daar de beste zeven theesoorten uitgekomen. Zo werd de basis van Essentials Tea gelegd. – laat thee nu een befaamd goedje zijn onder Hollanders. ||

 

Essentials Tea in Nederlandstalig KoffieTCacao Magazine

De Webshop van Ilona en Bas werd ook al opgemerkt door Marc Kluijver van het Nederlands magazine ‘KoffieTCacao‘. Hier worden zij omschreven als ‘nieuwkomers in de wereld van koffie, thee en cacao. – en dit is nog best een hele eer! >>

13770395_1101348686605625_917698260195135100_n

Echter, om eer is het dit koppel niet te doen. Zij willen enkel gevonden worden om een boodschap door te geven; “Mensen hebben het recht te weten wat ze drinken, en kwaliteit staat daarbij voorop.” – aldus het interview in KoffieTCacao magazine, editie #20 Sep. – Nov. 2016 ||


Nieuwkomers tussen de grote jongens

Daar sta je dan als nieuwe ‘speler’ tussen mensen welke al jaren in het vak zitten, ofwel de “grote ‘jongens.” Toch hebben Ilona en Bas deze druk zelf niet zo ervaren. Essentials Tea bied namelijk een compleet andere kwaliteit en daarmee ook doelgroep. Overtuigd van hun product willen zij dan ook iets vernieuwends aanbieden. “Juist omdat er al veel is, weet je ook wat er ontbreekt” weet Ilona mij te vertellen. >>

14753859_1192385794168580_1328700411434107776_o

Zo gaat ze verder; “Het biologische aspect speelt hierin ook een belangrijke rol. Wij zijn volledig biologisch gecertificeerd door SKAL. Ook dit is uniek in Nederland. Gezondheid en Biologische voeding zijn steeds belangrijk aan het worden. We zijn weliswaar een jong merk, maar meegaan met de wensen van de markt maakt ons tegelijkertijd een sterke speler.” Het komt er al met al duidelijk op neer dat Ilona en Bas weten waar zij mee bezig zijn en dit straalt het merk dan ook uit. ||

 

De liefde en passie voor thee

Zowel Ilona als Bas hebben niets met koffie, thee is dan een gezond en lekker alternatief. Zo verteld Ilona; “Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder altijd klaar zat met een kopje thee als ik uit school kwam. Ik ben er mee opgegroeid. Dat is eigenlijk nooit meer veranderd. Ik start en eindig de dag altijd met een kop thee. Daarnaast kun je in thee heel veel gelaagdheid ontdekken. Net zoals in wijn eigenlijk. Dat maakt thee ook een interessant product. Het smaakt nooit hetzelfde.” – de liefde voor thee zat er al vroeg in bij Ilona, inmiddels zij dan ook samen met Bas echt iets substantieels neergezet met Essentials Tea. Wanneer ik haar vraag of zij ooit een eigen thee plantage zou willen hebben is de boodschap kort en duidelijk; “Gelukkig is dat niet onze ambitie, want daar komt heel veel bij kijken. Maar het wordt in ieder geval een warm gebied. We houden beide niet van winters, en gelukkig is dit voor de theeplant ook geen goede keuze.” >>

teas

Ergens hebben zij nog een goed punt ook, tijd voor ontspanning is er namelijk al weinig. Alle kostbare tijd gaat erin kwijt. Tijd welke je graag met vrienden en familie zou willen doorbrengen. Aan de andere kant geeft het hun zoveel voldoening. Het is een eigen onderneming en wat is er nu fijner dan jouw eigen onderneming die het goed doet. Hoewel Ilona en Bas zich nog in de opstartfase bevinden, komt er heel veel op hun af. Maar dit zijn allemaal mooie uitdagingen waar zij heel veel voldoening uithalen. ||
Ontstaan van een label

Een label groeit nooit vanuit het niets, hier komt meestal enig denkwerk aan te pas. Captain of Goods vroeg zich af hoe Ilona en Bas op het idee kwam van de naam voor hun label. Gelukkig wist Ilona het ons haarfijn uit te leggen: “Naast de pure theeën die we aanbieden wilde we ook de westerse manier van theedrinken behouden. Daarom hebben wij ervoor gekozen om met Essences te werken. Dit zijn, uiteraard, ook biologische toevoegingen die je naar eigen smaak kunt toevoegen aan jouw kopje thee. Denk hierbij aan gedroogde gember, citroengras, steranijs, kamille, gevriesdroogd fruit etc. Doordat wij deze ‘toevoegingen’ Essences noemen, kwam de naam Essentials Tea tevoorschijn.” >>

13920835_1113549868718840_9131208141317819370_n

Met hun label Essentials Tea hoopt het tweetal mensen een andere manier van theedrinken te kunnen meegeven. Dat beleving, kwaliteit en smaak op de eerste plaatst komt is erg belangrijk. Waarom wel veel geld uitgeven aan dure koffieapparaten, voeding en sportscholen, maar het drankje wat het meest gedronken wordt (op water na) niet de aandacht geven die het verdiend? Thee is veel meer dan alleen heet water met een smaakje. Thee is ontdekken, proeven en genieten. Ze zeggen weleens, je weet pas hoe lekker rode wijn smaakt als je een goede kwaliteit hebt gehad. Dat geldt zeker ook voor thee. Essentials Tea heeft die kwaliteit. Eenmaal geproefd, you’ll never go back! ||
naamloos
Win tickets voor Masters of LXRY

Essentials Tea heeft ook een totaalconcept voor (horeca)ondernemingen. Zo hebben zij unieke hittebestendig wijn/theeglazen ontworpen waardoor het theedrinken naar een hoger niveau wordt getild. Je kunt zo op een chique manier genieten van thee en de geur en smaaktonen komen ook nog eens beter tot zijn recht door de aromakamer die in het glas aanwezig is. Daarnaast hebben wij verschillende andere presentatiemogelijkheden van glas, zodat je de bladeren mooi ziet ontvouwen.

_____

Uit naam van Essentials Tea mogen wij 2 tickets weg geven voor Masters of LXRY, heb jij zin om de wereld van luxe te betreden en uiteraard nog even een bezoekje te brengen aan de stand van Essentials Tea, geef dan antwoord op de volgende vraag:

  • Wie is de oprichter van Masters of LXRY

Weet jij het goede antwoord op deze vraag? – mail het dan door naar: captainofgoods@gmail.com

Onder de juiste antwoorden zal ik samen met Essentials Tea 2 tickets verloten.

_____

Een bestelling plaatsen

Bij Essentials Tea kan je zowel terecht voor losse thee als essences, ofwel toevoegingen voor in je losse thee. Check gerust de website van Essentials Tea en wie weet maak jij straks je eigen thee combinatie. Ben je geen consument maar wel actief in de Horeca Branche, neem dan een kijkje in het Horeca gedeelte van de website.

 

 

Essentials Tea Proeverij

Van Essentials Tea mocht ik de volgende vijf theetjes proeven:

  • Biologische Buchu Thee
  • Biologische Groene Thee Tsui Yu Green Yade
  • Biologische Rooibos Thee
  • Biologische Oolong Thee
  • Biologische Jasmijn Parels China Jasmine Dragon Phoenix Pearls

Alle theetjes van Essentials Tea zijn biologische theeën voor horeca, consument en retailer. Met liefde, aandacht en toewijding selecteert Ilona en Bas de beste producten. De meeste theeën worden handmatig verwerkt en deze kundigheid is direct terug te proeven in het kopje. Met gebruik van essences, ofwel losse toevoegingen zoals kruiden, bloemen of fruit kan je jouw thee net iets specialer maken. Enfin, er mag geproefd worden:

 

 

Rooibos Thee & Buchu Thee

De ‘Biologische Buchu’ en ‘Rooibos’ theeën zijn afkomstig uit Citrusdal, Zuid-Afrika. Toch zegt dit niets over hun smaak, want een Rooibos is geen Buchu en vice versa. Rooibos werd in vroegere tijden ook wel ‘Massai’ thee genoemd, net als de Zuid-Afrikaanse Massai. Deze roodkleurige losse thee is mild van smaak en is dankzij zijn zoete smaak ook een geschikte warme drank voor kinderen. Door een combinatie van Long Cut en Stokkies is deze Rooibos erg goed te doen. De Buchu staat in de oude volksgeneeskunde van Afrika bekend als een wondermiddeltje dankzij de vele gezondheidsvoordelen. Het is dankzij de inhoud van mint een geurig kruiden theetje welke ook nog eens heerlijk zoetig is.

testing

Oolong Thee & Zwarte Thee

Beide theetjes zijn afkomstig uit Yuanshan Mountain in Fujian, China. Hoewel de Oolong thee geen zwarte thee, het zit tussen groene en zwarte thee in. Toch is het een donker theetje welke 65- tot 85% geoxideerd is. Het is namelijk semi-gefermenteerd. Dit theetje is voorzien van een heerlijke honing smaak en vraagt eigenlijk direct om een tweede kopje. Afkomstig van eenzelfde locatie hebben ik de Zwarte Thee mogen proeven. Ik moet beamen dat deze net iets anders is dan andere zwarte theeën welke ik heb mogen proeven. Het is minder rokerig en bevat meer smaaktonen. Ideaal theetje voor als je het een keer iets lichter aan wil gaan pakken. Rokerig heeft ruimte gemaakt voor tonen van honing, fruit, bloemen en hout.

In China heeft men dan ook een gezegde;

‘The way of tasting tea is found in the form,
in the color, in the fragrance, in the flavor.
The beauty in tasting tea lies in the person,
in the foundation, in the knowledge, in the setting.’

 

Groene Thee

Deze Tsui Yu Green Jade thee is afkomstig uit West Java, Indonesië. Ook deze thee is wederom geschikt voor de kleine mens. Het is een heerlijk weg te drinken theetje welke voorzien van licht plantaardige- en bloemige smaaktonen. Met 2 extra zetminuten erbij was het zelfs nog lekkerder!

 

 

Essentials Tea @online

Instagram || Facebook

 

 

 

 

et_bg_bottom-mnxomuf0o22obmlmw1ihfr37hab0okxgfn5fdpshga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s