Manoa


Het eilandje Hawaï behoort tot één van de vele staten van de Verenigde Staten van Amerika. Dit is al zo sinds 1959. Bij Hawaï dacht je voorheen misschien aan vrolijk gekleurde bloemenkransen, Elvis Presley en exotische Hula danseressen. Sinds 2011 is dit eiland ook een chocolade merk rijker, namelijk ‘Mānoa Chocolate Hawaii’. Dit merk is van de grond gekomen dankzij oprichter Dylan Butterbaugh, geboren en getogen in Kailua, Hawaï. Op zijn 19e levensjaar kwam hij voor het eerst in aanraking met ruwe onbewerkte cacaobonen. Eenmaal uitgenodigd door een goede vriend om een cacaolab van dichtbij te bewonderen, was Dylan gelijk verkocht. Enige tijd later was het tijd voor het grote werk: een eigen chocoladefabriek, grenzend aan deze cacaolab.

Mānoa chocoladefabriek

Dylan had inmiddels het aangrenzend pand overgenomen waar nog heel wat werk bij kwam kijken. Na flink wat maanden van verbouwingswerkzaamheden was de enorme ruimte eindelijk klaar voor zijn eigen retail- en fabrieksruimte. Inmiddels zit er een compleet team achter Mānoa chocolade. Met dit talentvol team van medewerkers begon hij aan de start-up van Mānoa. Men stak flink wat uren aan voorbereiding in machines, recepten, processen, logo, verpakking, website en bedrijfsinfrastructuur. >>

manoa2

Uiteindelijk stonden zij in februari 2011 met stand en al klaar voor hun grote debuut op het 1ste jaarlijkse cacao festival in Dole. Hier mocht men voor het eerst kennis maken met de Direct Trade single-origin cacao vanuit de hele wereld en zelfs vanaf het eiland Hawaï. “Mānoa Chococolate Hawaii” is dan ook een Bean-to-Bar chocolade fabriek welke gespecialiseerd is in pure kwaliteit chocolade. De fabriek is anders dan de naam doet vermoeden gevestigd in Kailua, waar Dylan zelf woonzaam is. ||

Mānoa Chocolate Hawaii Makes a Breakfast Bar


Afkomst

Hoewel de fabriek in Kailua staat, wordt alles geroosterd, gemalen en verpakt in O’ahu. De cacao is afkomstig van Hawaiiaanse boeren uit Hamakua ( Big Island ) Waiahole, Maunawili en Haiku ( Windward Oahu ). Daarnaast worden er ook cacaobonen geïmporteerd uit Peru, Ecuador, Costa Rica, Madagascar en Liberia.

afkomst


Waar staat de naam voor

De betekenis van Mānoa is divers. Het staat voor dik, solide, vastigheid, onmetelijk; diepte of juist dikte. Dit past prima bij de gedachte achter het chocolade bedrijf: de dikte van de repen, vastigheid van de chocolade in de mallen. ‘Diepte’ zien zij terug in de samenwerking met de lokale fabriek, vastigheid in het groeiend netwerk van boeren. Een solide kwaliteit van elke nieuwe partij. En uiteraard het doel om de mogelijkheden voor landbouw uit te breiden in Hawaï. Wat zeker geen slecht streven is met oog op de toekomst.

Waar te bestellen

Via The Highfive Company kan je zowel als consument- en reseller de Mānoa chocolade repen kopen.

 

Testing The Bar

Van The Highfive Company mocht ik de volgende Mānoa reep testen:

 

Overview, click to enlarge

Review

Mānoa Chocolate Hawaii selecteert met de hand de cacao van het grote eiland Hilo “Moku”. De Hawaiiaanse eilanden zijn de enige plekken in de Verenigde Staten waar een geschikt klimaat heerst om deze vrucht te cultiveren. – aldus de introductie in de verpakking van deze single-origin Bean-to-Bar reep. Met zijn 70% cacao gehalte is deze reep, van slechts 57 gram, nog het best als ‘mild’ in te schatten. Over het algemeen is 70% vrij puur van smaak, dit valt met deze reep aardig mee. Juist door de mildheid van de cacao doet het geheel glad en boterachtig aan. Verder heeft het een textuur van tropisch fruit, rum en rozijn, mout en een ietwat zachte overgang richting een bloemige nasmaak. Juist het gebruik van duurzame productiemethoden maakt dat de smaak goed tot zijn recht komt. De details van het logo en de cacaobonen op de reep geven het geheel de welverdiende finishing touch mee!

 

Mānoa @Online

Facebook || Twitter || Instagram

 

manoa-logo_large

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s