Mesjokke


Gevestigd in een voormalig distributiekantoor van PostNL te Nieuwegein, werkt een groepje vrienden onder de naam ‘The Chocolate Explorers’. Het zijn Wouter, Per, Luc en Jasper. Wat begon als experimentele chocolade, staat vandaag de dag bekend als ‘Mesjokke’ chocolade repen.

Een oplettende lezer is het waarschijnlijk direct opgevallen, ‘Mesjokke’, is een roepwoord uit de oude doos. Feitelijk is het een Joods woord welke gelijk staat aan dommig en gek. Dit vinden de mannen van The Chocolate Explorers zo erg niet, het past ook wel bij hun experimenten.

Toch zijn deze mannen niet altijd per definitie met maffe zaken bezig, elk van hun heeft een verantwoordelijk vak gekozen naast hun liefhebberij voor chocolaterie. Zo is Per in feite antropoloog, Luc kunsthistoricus, Wouter huisarts en Jasper chefkok. Stuk voor stuk zeer uiteenlopende beroepen en uiteindelijk zijn ze toch samen gekomen om chocolade te gaan vervaardigen. >>

mesjokke4

De vier vrienden verkopen hun chocolade nog het liefst via evenementen als Chocoa en het Origin Chocolate Event, diverse chocolade abonnementen, kleine ondernemingen en hun eigen webshop. De supermarkt is een locatie waar je hun repen dan ook nooit zal aantreffen.

mesjokke


PRODUCTIE & AFKOMST

Op simpele wijze bootsen deze mannen het gehele productieproces na met o.a. een stofzuiger voor de vliesjes, een handmolen en veel, heel veel handwerk. Toch proef je geen verschil, dus men weet, al is het geen massaproductie, waar ze mee bezig zijn. Uiteraard gebruiken ze ook officiele apparaten zoals een winnower, handmatige cracker en een aantal Cocoatown machines.


GEINSPIREERD DOOR HET TERROIR- EN VERHAAL

Voor de chocolade repen gebruikt men cacaobonen welke zij ontdekt hebben tijdens hun chocolade expeditie, vandaar ook de naam ‘The Chocolate Explorers’. Geïnspireerd door prijswinnende chocolademakers gingen zij aan de slag met artisanale chocolade. >>

 

Een reis van boom tot boon tot reep. Het team achter The Chocolate Explorers wil hun klanten inzicht bieden in de herkomst van de cacaoboom, het verhaal van de cacaoboer en de afkomst van de cacaoboon. Alles bij elkaar, de sleutelwoorden voor één geweldig chocolade avontuur!

PROEVERIJ BEAN-TO-BAR CHOCOLADE

Via The Highfive Company kan jij je opgeven voor een rondleiding en Bean-To-Bar proeverij bij de heren van Mesjokke. Op zondag 22 januari kan je op locatie bij Mesjokke diverse bean-to-bar chocolade repen proeven, beoordelen en bespreken. Uiteraard komen hier ook de repen van Mesjokke zelf aan bod. Je krijgt dan een rondleiding en een kijkje achter de schermen van het chocolade wereldje – als dit niet spannend is!?

Voor meer informatie, kan je terecht voor de website van thehighfivecompany.com

VOL=VOL mocht dit het geval wezen kan je evt nog bij Mesjokke zelf een heus Choxperience aanvragen.

 

TESTING THE BARS

mesjokke3
o.a. te koop bij utrechtmade.com

De volgende repen mochten wij testen van The Chocolate Explorers

  • D.A.R.C. Angel
  • Natural Blonde
  • Stardust

De Direct-Trade trinitario cacao bonen van D.A.R.C. Angel ‘holy cacao’ zijn afkomstig van ‘Cacao Bisiesto’ in La Dalia, gelegen in de Matagalpa regio te Nicaragua. Het betreft een 72% single origin bean-to-bar reep met rietsuiker uit La Reunion. Het geheel doet chique tegelijkertijd romig aan op de smaakpapillen. Ideaal om te gebruiken als versiering bij een sorbet of in een luxueus toetje. Ondanks het 72% procent gehalte, een heerlijke reep met een licht sterk randje.

Stardust bestaat uit trinitario cacaobonen uit de Noord-West Madagascar, vanuit het Sambirano vallei. Van daar uit is het Direct-Trade cacao van de Ambolikapiky plantage. Diverse merken zoals: Akesson’s, Tibor Szántó en NAIVE hebben ook al repen vervaardigd van deze cacao. De reep is voorzien van suiker uit Mauritius en Fleur de Sel (Keltisch zeezout )uit La Guérande. Het is een 45% bean-to-bar chocolade reep met een kosmisch tintje, ofwel outer space, aldus de heren van Mesjokke. Het beloofd dan ook intergalactisch lekker te zijn. Het is een prima melkchocoladereep en druk ik het eigenlijk nog te voorzichtig uit. De smaaktonen zijn anders dan gewend en zeer divers. Je weet eigenlijk eventjes niet meer wat je zoal proeft en dit maakt de reep juist zo bijzonder.

Natural Blonde is een nieuwe single-origin reep uit de Mesjokke collectie. De reep bestaat uit biologische gedeodoriseerde én natuurlijke cacaoboter uit de Dominicaanse republiek. Het betreft een 40% chocolade reep met palm en zaad van de Foeniculum Vulgare, ofwel venkel, een naar anijs smakende plant. De reep is gezoet met een biologische suiker uit van de Arenga palm en bevat suiker uit de Minahasa regio van Noord Sulawesi, Indonesië. De reep zelf heeft een unieke kleur, waardoor het gelijk een interessant gesprek kan uitlokken op een avondje met vrienden. Heeft een uniek smaakprofiel om u tegen te zeggen.

 

 

 

Een reactie op “Mesjokke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s