Antica Dolceria Bonajuto


Bij het vallen van het woord ‘Italië’ en dan met name ‘Sicilië’ dromen wij stamppot etende Nederlanders al snel weg. Dit naar de Siciliaanse keuken met gerechten als: cannoli, pasta’s, pizza’s en uiteraard een heerlijk glas wijn, uit de befaamde wijnstreken. Dan hebben we het nog geeneens gehad over het idyllisch landschap met z’n bootjes aan het azuurblauwe water, de 3.329 meter hoge actieve vulkaan ‘Etna’,  prachtige rotsen en uiteraard de betoverend mooie ruïnes. Dat er naast dit alles ook nog échte Siciliaanse chocolade te proeven valt is uiteraard mooi meegenomen! De ‘dolceria’ van de familie Bonajuto-Ruta bevind zich in Modica, Sicilië direct aan de Corso Umberto I op nummertje 159, schuin tegenover de zeer oude Centri di ascolto kerk met z’n statige beelden. Deze dolceria van Bonajuto draait al sinds 1880 op volle toeren, dit dankzij mond op mond reclame en de vele dankbare toeristen. Juist door hun expertise op chocoladegebied zijn zij dan ook internationaal bekroond; maar waarom dan eigenlijk? – dit en meer gaan wij in deze review lezen!

EEN PLACE TO BE SINDS 1880

De geschiedenis van de Bonajuto-Ruta familie wordt op hun website verhaald als een heus stamboom. Zo valt er al direct te lezen dat er inmiddels al zo’n zes generaties het familiebedrijf in stand hebben gehouden. – dit maakt van dolceria Bonajuto met zijn 150 jarig bestaan de oudste chocoladefabriek van Sicilië. Wat eigenlijk al in 1820 ontstaat, zal pas in 1880 vorm gaan krijgen als de dolceria welke wij vandaag de dag kennen als ‘Antica Dolceria Bonajuto’. >>

wide
Franco and his grandson Pierpaolo

Sinds 1992 staan Franco en zijn kleinzoon Perpaolo aan het roer van dit diepgeworteld succes. Met tal van nieuwe culturele gastronomische hoogstandjes houden zij het familiebedrijf waar het hoort te blijven staan; aan de Corso Umberto I, numero 159. – daar waar tal van kleine winkels overal ter wereld verdwijnen, blijft de magie van dolceria Bonajuto tastbaar voelbaar en dat mag je best uniek noemen! Dat het bedrijf als het ware verweven is met de Siciliaance cultuur moge duidelijk zijn, Franco is namelijk ambassadeur van de Siciliaanse ‘food culture’ geworden, helemaal niet vreemd als je Sicilië met chocolade op de kaart weet te zetten.

PRODUCTIE VAN CACAO

aztecBij Antica Dolceria Bonajuto werkt men nog altijd met de oude koude-verwerkingsmethode van cacao. Hoewel veel Europeanen hier niet weg van waren, wisten de Spanjaarden het met suiker tot een heerlijk goedje te verwerken. Daarnaast gebruikten de Spanjaarden net als de Azteken voor hun tijd, handige hulpmiddelen waaronder de ‘metate’, afkomstig van het Mexicaans-Spaans woord ‘Náhuatl Metlat’, ofwel maalsteen. Hier ging de pasta dan op.

Vandaag de dag gebruiken ze een mengmachine voor de cacaomassa. Hier verwerkt men poedersuiker, kaneel, kruiden en vanille. Dit zorgt voor een korrelige massa van cacao. Na het afwegen is het nog even kloppen om de luchtbellen eruit te jagen en dan is het goedje klaar voor gebruik. Achter de schermen komt er dus geen concheren of temperen aan te pas. Ook het gebruik van vet is uitgesloten. Doordat men nooit verder gaat dan  45 ° C verkrijgt de chocolade een korrelige grove textuur. – wat het zeker niet minder lekker maakt, wel moet ik erbij vermelden dat het voor sommige mensen even wennen kan zijn. Dit omdat het niet veel voorkomt in de chocolade industrie.

TESTING THE BARS

Bij Antica Dolceria Bonajuto kan je terecht voor meer dan chocolade alleen, zo verkopen zij: bier, chocolade, dragées, droge gebakjes en nougat. Wie voor chocolade komt zal keus kunnen maken uit een breed assortiment. Wij van Captain of Goods mochten de volgende producten uitvoerig proberen:

CLASSIC CHOCOLATE BARS

Deze twee repen zijn goed dik met een duidelijke knak bij het breken. Dit zijn chocolade repen uit een serie van 2 exemplaren, de Cinnamon ( kaneel ) en Vanilla ( vanille ) Chocolate. De repen zijn verwerkt met de traditionele oude koude-verwerkingsmethode, waar je zojuist over hebt kunnen lezen. Een techniek welke door de Spanjaarden in de 16de eeuw naar Europa werd gebracht. Dit maakt de smaak authentiek en korrelig, iets wat veel Nederlanders niet echt gewend zijn bij het eten van chocolade repen. – zelfs voor mij was het even wennen. Uiteindelijk had ik de smaak te pakken, en goed ook! Mijn persoonlijk favoriet van deze serie is de ‘Vanille Chocolate’.

barred

barevan

CHOCOLATE BARS

Bij de chocolade repen is er keus uit 15 variaties, waarvan wij er drie mochten testen.

14563443_10154624088207049_9005733112475213598_n

De repen welke getest mochten worden waren:

  • Peru Chocolate || 50 gram // 1,76 oz || 65% cacao || Beans: Criollo ||  3,60
  • Salt Chocolate || 50 gram // 1,76 oz || 80% cacao || Beans: ||  2,90
  • Orange Chocolate || 50 gram // 1,76 oz || 65% cacao || Beans:  ||  2,90

Deze chocolade repen hebben elk hun eigen unieke smaak, maar vergis je niet… waar de één zeer intens is kan de andere reep juist weer lekker smooth overkomen. De repen hebben duidelijk weer éénzelfde korrelige structuur waarbij de knak goed aanwezig blijft. Zo vond ik qua smaak de Mothya zout bij de ‘Salt Chocolate’ zeer verfijnd, daarnaast is het nog gezond ook want natuurlijk zout zoals ‘Mothya’ bevat essentiële mineralen als ijzer, zink en kalium, wat de gezondheid bevordert. De wijze waarop het zoutgehalte samengaat met de 80% cacao is precies goed. Daarnaast komt Mothya zout ook uit Sicilië en wat is er nu niet mooier dan het gebruik van ingrediënten uit eigen bodem. Dit zien wij ook terug bij de Orange Chocolate, wederom maakt men gebruik van gedroogde en gemalen schillen van échte Siciliaanse citrusvruchten. Waarneembaar is dit dan ook direct, want dit bouwt de kwaliteit van een reep alleen maar verder uit. Al met al zijn deze repen compleet opgebouwd uit eigen grondstoffen wat het tot een ideaal product maakt voor de natuurgezinde consument. Écht even uitproberen dus!

 

red

salt

orange

WAAR TE BESTELLEN

De chocolade repen van Antica Dolceria Bonajuto zijn wereldwijd te bestellen. Houd wel even rekening met zo’n  28,50 schippingskosten voor Nederland alleen al. Ga je binnenkort op vakantie naar Sicilië, breng dan zeker even een bezoekje aan deze prachtige zaak!
Instagram: @bonajuto

 

bonajuto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s