Mirzam Chocolate


Op het moment van schrijven zijn er nieuwe aardachtige planeten ontdekt. Best wel een toevalstreffer gezien ‘Mirzam’ letterlijk vertaald ‘The Herald’ betekend, de naam van een heldere ster in het sterrenbeeld ‘Grote hond’. In Nederland noemen wij deze ster ‘Murzim’. Nu begint men dus met name te twijfelen over ander leven, zo’n 40 lichtjaren bij ons vandaan. Één feit is meer dan duidelijk, op deze planeten hebben ze nog geen kennis kunnen maken met de heerlijke chocolade repen van Mirzam. – en dit is toch wel een gemis lijkt mij. Mirzam chocolade is uiteraard niet zomaar vernoemd naar zo’n mooie ster, er zit namelijk een wel heel avontuurlijk verhaal achter …

Op de verpakking van Mirzam Chocolate komen de legendarische zeemonsters tot leven

Het verhaal doet vertellen dat er honderden jaren geleden een zeilboot op zee te vinden was, met aan boord tal van Arabische kruiden kooplieden. Deze slimme kooplieden vaarden met name langs de ‘Spice Route’, ofwel de Kruiden Route, geleid door de sterren. Tijdens zo’n tocht kochten zij allerlei specerijen en kostbaarheden. Bij terugkomst werden deze verhandeld met steenrijke Europeanen.

De kopers kregen verhalen te horen over zeemonsters welke op zee te vinden waren. Elke gekruide reep is daarom voorzien van zo’n geïllustreerd zeemonster. – als je de verpakkingen goed bestudeerd kan jij deze monsters ook vinden. Hoe zit het nu eigenlijk met die ster dan? – de ster ‘Mirzam’ zou met name opkomen tijdens vroege zomerdagen. Het is de meest heldere ster aan de hemel en deze luidde de komst van ‘warme winden’. Dit zou betekenen dat er data’s bekend gemaakt zouden worden waarop er gegeten mag worden! – Heb jij jouw data en reep al binnen?
13704260_280552315649795_1396306693_a

ÉÉN PASSIE ÉÉN TEAM

Vanuit het prachtig Dubai worden er vele Mirzam chocolade repen vervaardigd. Wat maakt deze reep zo uniek en zit het geheime recept ‘m in de kruiden of de zeemonsters? Laten we het over één onderwerp eens worden, de kruiden: Het bedrijf zelf is niet alleen opgericht door Kathy Lee, er staan meerdere mensen aan het roer, maar deze blijven liever anoniem. Wel deelden zij gezamelijk één passie; namelijk de productie op gang krijgen van fine flavor chocolade, en de kunst van bean-to-bar repen in de praktijk brengen, met toevoeging van exotische specerijen.

mirzam45
Wie de kans heeft een Mirzam stand aan te treffen waant zich een gelukkig chocoholic

Al vanaf het begin vonden de mensen achter Mirzam het opstarten nog het leukste onderdeel. Er werden zoveel verschillende inspirerende ingrediënten ontdekt – en daarmee even zoveel verhalen van de historische kruiden route. Deze route hebben ze bij Mirzam dan ook nauwlettend gevolgd voor hun eigen chocolade recepten en verpakkingswijze. Zo verteld Kathy Lee; “Het was een échte eye-opener, veel verhalen kwamen boven water waaronder zelfs handel in Amsterdam.” Dat Kathy Amsterdam geweldig vond was op haar Instagram account meer dan duidelijk, tijdens haar bezoek aan het grootste chocolade event van Nederland, ‘Chocoa’, heeft zij werkelijk genoten van deze wereldstad! >>


KATHY LEE’S INSTAGRAM UPDATE
CHOCOA & AMSTERDAM

Voor de toekomst wil het bedrijf hun collectie uitbreiden met nieuwe kruiden collecties. Zo kunnen zij de komende maanden enkele nieuwe repen uitbrengen. Geinspireerd door het tropisch moesson seizoen van India, zullen ook deze chocolade repen weer heel wat chocoholics bekoren.


PRODUCTIEPROCES
ACHTER GLAS

Mirzam gebruikt voor het vervaardigen van hun chocolade repen drie ingrediënten, waaronder cacaobonen, ongeraffineerde rietsuiker, en een klein beetje cacao boter. Uiteraard zal je bij het proeven direct waarnemen dat er gebruik is gemaakt van single origin bonen en diverse unieke kruiden. Mirzam is niet voor niets een kwalitatief hoogstaand merk in Dubai. In hun fabriek ( zie filmpje ) gelegen in Alserkal Avenue, Al Quoz kan je als bezoeker een kijkje nemen achter de schermen van hun chocolade fabriek. Leuk feitje is trouwens ook dat zij daarmee de eerste bean-to-bar chocolatiers van de United Arab Emirates zijn. >>

mirzam7
Volg het productieproces van A t/m Z in de Mirzam chocolade fabriek te Dubai

Dit is de locatie waar alle cacaobonen met de hand gesorteerd wordt, geroosterd en vervolgens vermalen mag worden. De geroosterde cacaobonen worden enkele dagen lang gemalen wat goed is voor de gladde structuur van elke Mirzam reep. Wanneer je een bezoekje zal brengen aan deze chocolade fabriek zal je merken dat alles te bezichtigen is, vanachter glas welteverstaan. Wie goed oplet zal opmerken dat de chocolade na het maalproces nog zes weken aan de kant wordt gehouden. Zo komt de cacaoboter beter naar voren. – en heb jij straks een heerlijke reep in je handen.

 

TESTING THE BARS

Van Mirzam mocht ik de volgende 2 chocolade repen testen:

  • Cuba 85% dark chocolate bar
  • 62% dark chocolate infused with star anise and cinnamon

 

mirzam6
Two exiting chocolate bars

 

Voor mij liggen twee lege chocolade hoesjes, je leest het goed… leeg! – want ik heb het namelijk al opgegeten, zo lekker was het. Wat de meeste mensen na het lezen mijn review direct op zal vallen is dat één reep afwijkt van de traditionele Mirzam verpakkingswijze; er staat namelijk Cuba op afgebeeld, want hoe kan het ook anders het geheel is bereid met pure Cubaanse chocolade. – niet zomaar puur, nee wij praten hier over een cacao gehalte van 85%. Nu vragen de meeste lezers zich af of dit wel lekker is? Ik kan je vertellen dat de smaak alles meer dan goed maakt! Ondanks de zware regenval waar Cuba om bekend staat, kan je niet ontkennen dat er wel degelijk kwaliteit cocoa te halen valt. – en laat dit nu precies zijn wat ik terug kan proeven in deze reep. #klasse

De tweede reep bevat maar liefst 62% pure chocolade, ster anijs en kaneel. De kruiden welke gebruikt zijn in deze reep zijn afkomstig van de kruiden route, zo ook het zeemonster op de verpakking. Het anijs en kaneel werken prima samen en zorgen voor een kalmerende werking. Uiteraard blijf ik benieuwd naar eventuele andere waardevolle kruiden welke toegevoegd zijn. Dit geheim behoort echter toe aan Mirzam, wat meer dan logisch is. Al met al een prima reep van een kwaliteit welke Dubai eer aan doet.

WAAR TE BESTELLEN

Deze repen zijn te bestellen via Mirzam zelf of in Nederland via The Chocolate Shop

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s