Chocolaterie A.Morin


Elke chocoholic in Nederland weet zijn weg te vinden naar interessante chocolade winkels, hier kan men namelijk terecht voor bijzondere chocolade repen. Met ‘bijzonder’ doel ik op repen welke je niet in de plaatselijke supermarkt terug kan vinden. – en dit willen wij toch allemaal eigenlijk wel!? Bij een chocolade winkel zijn altijd wel repen te vinden welke haast niemand laat liggen, één ervan is A. Morin. De chocolade repen van Chocolaterie A. Morin zijn niet alleen mooi om te zien, deze smaken ook nog eens geweldig! Het prachtige Franse dorpje op de verpakking legt al gauw de link met een goed fles wijn bij uitstek, liefst uit één van de vele glooiende wijnvelden in Frankrijk. Rode of witte wijn, deze keus is geheel aan u, als het maar bij de reep van voorkeur past. – Ach Frankrijk, wat houden wij er toch van!


FOUNDED IN 1958

De chocolaterie van A.Morin bevindt zich in het plaatsje Donzère, gelegen in het Franse departement Drôme. Op slechts enkele minuten van de Canal de Donzère-Mondragon kan je Chocolaterie A. Morin bezoeken, aan de 640 Chemin du Plan. Frankrijk staat met name bekend om zijn wijnstreken, maar is ook wat chocolade betreft een walhalla voor elke chocoholic. Is het net iets te ver weg, dan is dit ook helemaal niet erg, want ik heb Franck A. Morin kunnen strikken voor een exclusief interview, hier op Captain of Goods. Ik zou zeggen, bestel alvast één van de vele origin repen voordat je verder leest en ga er goed voor zitten.

INTERVIEW FRANCK MORIN

What is the story behind Chocolaterie A. Morin | The chocolate company was opened by my grand-father André (which explains the “A.” in “Chocolaterie A. Morin”) in 1958. He had previously followed his father’s foodsteps at the Chocolaterie d’Aiguebelle, a chocolate-making abbey in Donzère. But the abbey was later bought by a big group and the processes became too industrial for his liking. In 1958, he inherited the family farm so he decided to keep making chocolate on his own, as he wanted it. He quickly made some remodeling in the farm and  the Chocolaterie A. Morin opened the same year. After that, my father took over and now we work together, hand in hand, with the rest of my family.

Did you always wanted to become a chocolatier | I worked in the Chocolaterie and the agricultural part my whole youth, so we can easily say that I always had a thing for chocolate in general! But the revelation really happened when I went to do an internship in a plantation in Sao Tomé and Principe, at the end of my studies. There, I discovered a whole new world of tastes and cocoa became a passion. The different flavors of the pulp due to the trees being in the shade or in the bright sun, the size and shape of the pods,… When I think of it now, I can say that it was a journey of initiation.

Chocolate Stand from Chocolaterie A. Morin

What makes your chocolate bars different than other bars | Maybe because we have this agricultural dimension in the family, our aim is definitly to respect the raw material and highlight its gustatory characteristics as authentically as possible. We are lucky to have such an heritage of savoir-faire. This allows us to know the processes that will be best suited for such or such recipe. For example, we have 3 different conches. Depending on the beans, the recipe or the percentage, we will choose one conche over another. Our love for the diversity of taste that can be found in cocoa, the different flavors from one year to another, from one terroir to another, makes us want to process the beans with as much respect as we possibly can. This explains that some of our Pure Origine chocolate bars will possibly vary from one year to another, since we do not want to smooth out any aspects of the beans. We are artisans : our guideline is to reveal the best of what nature has to offer. Another point is that we add very few cocoa butter to our chocolate, to avoid denaturing the final result. You will be able to sense it, its texture is quite different from some other chocolate makers’.

What are your plans for the future | As I told you before, we are also cultivators : we have been growing fruit trees for a long time, all planted by my grand-father and father, about 15 hectares of almonds, hazelnuts and morello cherries. Especially in Peru, since we have a special relationship with this country’s cocoa, we have been observing that old varieties tend to disappear. So this is something that is particularly dear to our hearts. Our aim is to get better to be able to offer better perspectives, and also partnerships, to these farmers who make efforts to preserve their old varieties and the biodiversity. The challenge is to be able to “absorbe” more raw materials, to be coherent with this approach ; i.e. that we would like to be able to have a bigger capacity in order to buy more quantity to these small producers. We aim to have the best overall value, not to be on a hyper-luxury market. We like to think that the customer, as well as the producer, gets a fair price, and that we still can manage to face up to our regulatiry obligations, by achieving economies of scale.

What are your favourite bars | It depends on the moment, on my mood, on the crops! Right now, I would say that I like best our new Peru Piura 70% and Congo 70%. These are my currently favourite dark bars, but it could change tomorrow!

 

TASTING THE BARS

Van Chocolaterie A. Morin mocht ik de volgende repen testen:

  • CHANCHAMAYO | Peru | Noir | 63% | € 5,00
  • YAMASÁ | Dominicaanse Republiek | Noir | 63% |  € 5,00
  • NICALIZO | Nicaragua | Noir | 70% | € 7,00
  • DORUN | Cuba | Noir | 70% | € 5,50
  • SIDO | Papoea-Nieuw-Guinea | Noir | 70% | € 5,50
  • QUETZAL | Costa Rica | Noir | 70% | € 5,50
  • ESMERALDA | Ecuador | Noir | 70% | € 5,50
  • GUÉMON | Ivoorkust | Noir | 100% | € 5,50

CONCLUSIE

Elke reep dat getest mocht worden bestond voornamelijk uit pure chocolade. Ben je hier geen liefhebber van dan kan je eventueel ook nog een keus maken uit de ‘Lait‘ ( melk ) collectie van Chocolaterie A. Morin. Kenmerkend aan de repen van A. Morin is het smaak aspect, je proeft duidelijk dat er minder cacaoboter aan toegevoegd is. – dit maakt de repen enigszins onderscheidend. Als je alleen hier op zou letten, dan zijn er zeker meerdere chocolatiers die dit proces uitvoeren. Vooral bij de ‘Guémon‘ chocolade reep met een 100% cacao gehalte proef je direct het beste dat de cacaoboon te bieden heeft. – en dan met name als je het goed weg laat smelten op je tong. Niet elke chocoholic kan de 100% reep, van welk merk dan ook waarderen… dit is écht iets wat je moet gaan leren. De gouden regel onder chocolatiers is dan ook; je proeft chocolade pas echt naarmate het puurder wordt. Mooie van deze A. Morin reep is dan wel weer dat de chocolade reep van 100% ook écht te doen is. Dit siert meester chocolatier Franck Morin wel.

Wat je waarschijnlijk ook al wel opgevallen was zijn de diverse locaties waar de cacaobonen vandaan komen. Persoonlijk heb ik er al zo’n 21 kunnen vinden op hun website, dit is nogal niet wat wanneer het om sourcing gaat. Chocolaterie A. Morin is duidelijk van alle markten thuis en onderhoud op locatie goed contact met de lokale boeren. – dit moet ook wel want deze hard werkende boeren zijn toch wel de draaiende motor achter het geheel. Zo’n beetje alle repen hebben elk hun eigen unieke smaakaspecten, elk zeer onderscheidend maar telkens weer een verrassing. Tijdens het proeven, waar ik zo mijn handige methode voor hebt, kwam ik er al snel achter dat ik meer dan enkele repen tot een favoriet kan rekenen. Dit is alleen maar fijn, want zo kan ook dit merk weer bijgeschreven worden op mijn favorietenlijst. – welke steeds groter lijkt te worden.

UITPROBEREN

Heb jij na het lezen van deze review ook zin gekregen in één van deze prachtige en tevens bijzondere repen? – dan kan je terecht op de website van Chocolaterie A. Morin of één van de vele chocolade webshops, winkels etc. – het is namelijk bijna overal wel verkrijgbaar.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s