Single Estate Coffee Roasters


 

In Nederland kent de gemiddelde koffieliefhebber ‘Single Estate Coffee Roasters‘ al wel; in maart 2016 waren zij zelfs opgenomen in de ‘KoffieQuote 40‘ van koffieTcacao, een Nederlandstalig lifestyle magazine voor liefhebbers en professionals. Eigenaar van Single Estate Coffee en groot koffieliefhebber Bas Burghoorn kent het traject van boer tot barista, tot door het oog van de naald. Niet voor niets wisten zij in de KoffieQuote 40 de 21ste positie te behalen, gevolgd door grote spelers als: ‘Illy’ en ‘Bocca’. – met niets dan passie voor het vak weet Burghoorn de juiste snaar te raken zodra het aankomt op koffieliefhebberij, design en marketing.

Misschien was jij tijdens het ‘Amsterdam Coffee Festival’ wel één van de gelukkigen welke oog in oog stond met Jonatan Scheeper, terwijl hij op het punt stond de ‘Dutch Aeropress Championship 2017’ te winnen – of zat je op dit moment aan een kwaliteit Single Estate koffie? – weg te dromen naast een heus Slayer Espresso machine. Ik kan het je niet kwalijk nemen, zo verleidelijk als het allemaal klinkt, zo lekker is het ook!

AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL 2017

– these pictures has not been made by me, all rights go to the photographer –

Van 10 t/m 12 maart 2017 was Single Estate Coffee Roasters te vinden op het Amsterdam Coffee Festival. Twee gebouwen van de Westergasfabriek te Amsterdam stonden boordevol koffie madness voor elke koffieliefhebber. Tijdens het opbouwen van de stands op donderdag 9 maart zag ik hoe er dozen vol koffiezakken onderweg waren. Later op de middag kwam de prachtige Slayer Espresso machine binnen. – de neon verlichting aan het hoge plafond van stand T16 ‘La Marzocco’, scheen prachtig op dit pareltje van een machine terwijl deze het gebouw binnen kwam. >>

Zeer voorzichtig werd de Slayer naar stand T22 achter in het transformatorhuis gebracht. – hier werd het klaargestoomd voor drie prachtige dagen voor koffieliefhebbers uit binnen en buitenland. Uiteindelijk wist Barista, trainer en sales medewerker Jonatan Scheeper namens Single Estate Coffee Roasters de ‘Dutch Aeropress Championship 2017’ te winnen. Dit mocht uiteraard flink gevierd worden. – kortom, het waren mooie dagen voor het bedrijf … en uiteraard geven zij acte de présence op het ACF van 2018. <<

Wat is Single Estate Coffee Roasters

Wie een bezoekje brengt aan de website van dit bedrijf ziet direct de volgende drie kernwoorden staan: boer – brander – barista. Kort samengevat is dit precies waar Single Estate Coffee Roasters voor staat. Het bedrijf onderhoud het contact met de boeren uit diverse landen, vandaar dat de koffie ‘direct-trade’ is. Dit houd in dat alle koffiebonen direct afkomstig zijn van de lokale boeren. ‘Single Estate’ betekend dan juist weer dat alles ook afkomstig is van één plantage. De boer staat garant voor de kwaliteit van de koffie en ontvangt daarvoor een mooie prijs. Niets geen slavenpraktijken dus. – wat uiteraard erg fijn is om te horen. Daarnaast zorgt dit ook voor een langdurige samenwerking, wat voor beide partijen wel zo prettig is.

Koffiebonen uit Guatemala

Zodra de koffiebonen aangekomen zijn in de branderij wordt alles door barista’s uitvoerig op smaak getest. Vervolgens kunnen de koffies naar de brander waarna alles alsnog getest zal worden. Uiteindelijk gaan de juiste koffiebonen in zakken voor de verkoop. Bij Single Estate Coffee Roasters werken goed opgeleide barista’s om jou telkens weer van de meest perfecte batch te voorzien. – en dit is toch ook wat je jouw klanten of visite wil schenken!?

INTERVIEW MET FOUNDER BAS BURGHOORN

Op jullie website staat een vermelding van ‘Direct Trade’ & ‘Single Estate’, over traceability gesproken; waar komen jullie koffiebonen vandaan | Ongeveer 80% van onze koffies kopen we rechtstreeks in bij koffieplantages in Centraal Amerika en Brazilië. Dat zijn mensen waar we al een aantal jaren mee samenwerken en een nauwe band mee hebben. Door deze band kunnen we exact de juiste koffies van hun plantages uitkiezen en samen nieuwe dingen ontwikkelen. Mooi voorbeeld is het experimenteren met verschillende verwerkingsmethodes met Ricardo Zelaya in Antigua, daar komen echt bijzondere koffies door beschikbaar.

Hoe is Single Estate Coffee Roasters van de grond gekomen | Onze koffieroots liggen op een plantage in Brazilië. Ik zal nooit vergeten hoe indrukwekkend ik de complexiteit van kwaliteit van koffie vond. Er zijn alleen al op deze plantage zo veel factoren die bepalen of iets goed wordt of niet. De complexiteit en de enorme hoeveelheid arbeid en kennis die nodig is voor het verbouwen van koffie vind ik super interessant. Het gekke is dat, zeker in deze beginjaren, heel weinig mensen de verhalen van de koffieboeren kenden. Dat verhaal meenemen en kunnen vertellen waarom sommige koffies smaken zoals ze smaken is bijna een missie geworden. Het geeft ook aan dat je keuze hebt in kwaliteit en dat wanneer je de juiste keuzes maakt koffie echt beter wordt.

Recardo Zelaya Coffee – Specialty Coffee producers/exporters

Met welke espresso machines wordt er gewerkt en is er een favoriet | Onze klanten werken met veel verschillende koffiemachines, het meest met La Marzocco. Op dit moment zijn er veel technologische ontwikkelingen in machineland, wat de komende jaren een grote stempel op het baristavak gaat drukken. Met name het uitsluiten van variabelen, onder andere door het gebruik van weegschalen in molens (Mahlkönig) en espressomachines (La Marzocco Linea PB Brew Ratio) is erg prettig. Daarnaast is design een dingetje. Onderscheidende espressomachines zijn echte blikvangers. Customization (bijvoorbeeld door Specht Design) ga je veel zien, maar ook de prachtige machines van Kees van der Westen en Slayer.

Aanwezig op het Amsterdam Coffee Festival 2017 en dan wint Jonatan ook nog eens, wat ging er door jullie heen | Ja dat Jonatan een koning is natuurlijk, maar dat wisten we al. Verder was het ACF een feest. Dat evenement geeft zoveel energie. 3 dagen lang en zoveel mensen die echt snappen wat we daar aan het doen zijn met z’n allen. Het is gewoon gaaf om zoveel positieve feedback te krijgen.

Jullie hebben een Origin trip richting Brazilië achter de rug, hoe kijk je hier op terug | Die origin trips zijn de momenten waarop we plannen smeden met de boeren waarmee we samenwerken én natuurlijk een keuze maken uit de huidige oogst. In Brazilië bezoeken we elk jaar Henrique Cambraia, die 2 plantages runt in het zuiden van Minas Gerais. Wat ik erg knap vind van Henrique is dat hij elk jaar een tafel vol zet met prachtige microlots en wij elk jaar, tijdens een blinde cupping, op precies hetzelfde lot uitkomen. Dat bewijst dat ze ontzettend veel grip op hun kwaliteit hebben. Ook gaaf is de nieuwe ontwikkeling van specialty coffees in Brazilië, er komt echt niet alleen maar bulk uit dat land.

Tools & Goodies online te bestellen, samen met je favo koffie! Hoe gaaf is dat?

Op jullie site geven jullie handige tips & tricks weg voor de thuisbarista, krijgen jullie hier positief feedback op terug | We werden, ook in onze eigen omgeving, erg veel gevraagd naar de beste manier om thuis, zonder een dure espressomachine, lekkere koffie te kunnen drinken. Dus dat hebben we maar een keer online gezet. Stap voor stap.

Er zijn al flink wat hotspots waar jullie koffie gedronken kan worden, waaronder Hop & Stork, wat zijn jullie plannen voor de toekomst | We spelen graag een rol in de verbetering van de koffiekwaliteit in Nederlandse horeca. Het gaat op heel veel plekken al veel beter dan 10 jaar geleden, maar er is ook nog wel veel te winnen. Vaak is dit door een gebrek aan kennis of gewoon desinteresse. Aan ons de taak om mensen enthousiast te maken over de mogelijkheden van specialty coffee en kennis aan te reiken om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Waarom zou men jullie koffie écht eens moeten proberen | Wie kennis wil maken met specialty coffee bieden we een breed aanbod van allerlei origines. Er bestaan zoveel verschillende smaken in koffie, je bent nooit klaar met ontdekken.


TESTING: SINGLE ESTATE COFFEE ROASTERS

Van Single Estate Coffee Roasters mocht ik de volgende smaken testen:

De Campo Alegre ( € 11,00 / 500 gram ) bestaat uit koffiebonen afkomstig van de plantage op Sul de Minas ( Minas Gerais ) te Brazilië. Elke koffieliefhebber weet dat Brazilië één van de grootste koffieproducenten ter wereld is. Met elke slok is het alsof je midden tussen de groene heuvels van Sul de Minas staat.  De ‘Fazenda Campo Alegre’ plantage is al vier generaties in handen van eigenaar en manager Henrique Dias Cambraia en zijn familie. De ervaring proef je terug in de zachte body voorzien van een zoete noot- en licht fruitachtige smaak. Romig is deze koffie ook wel te noemen. Zijn heerlijke smaak is te danken aan de Yellow Catucai bessen, te herkennen aan de gele kleur. Deze koffie is geschikt voor een prima espresso en garandeert een perfecte nasmaak.

Single Estate Coffee … Ready For a Tasting

 

Dag 2 begon ik met de Finca Rosma  ( € 16,50 / 500 gram ) uit de regio Huehuetenango, ofwel de westelijke hooglanden te Guatemala. De naam van deze regio klinkt al bijzonder, helemaal als je de betekenis weet. ‘Huehuetenango’ betekend “plaats van de ouderen” in het Nahuatl, een taal welke gesproken werdt door de oorspronkelijke bewoners van het huidige Mexico. De Finca Rosma plantage is eigendom van Fredy Morales. Jaarlijks produceert hij op deze locatie 255 balen SHB ( strictly high bean ) koffie. – SHB staat garant voor koffie welke op meer dan 4500 feet, ofwel 1371.6 meter boven zeespiegel geteeld wordt. Dit is best noemenswaardig voor een locatie welke eerst alleen nog maar te paard of voet afgelegd kon worden. De koffie zelf is afkomstig van zowel de Caturra als de Catuaé bessen. Deze blend zorgt voor een extra fruitige smaak- en aftertaste. Ideaal om het einde van een middag en de start van je avond mee in te luiden. Een échte exclusiviteit onder de koffies. – smakelijk!

Uiteindelijk kwam ik toe aan dag 3 met alweer de laatste zak van de tasting; de Shakiso ( € 19,30 / 500 gram ) uit Ethiopië. Afkomstig van de Kayon Mountain Coffee Farm plantage gelegen in de Guji zone van de Oromia regio in de provincie Sidamo. – een hele mond vol, maar al met al een échte belofte aan de coffeeholic! Sidamo staat bekend om de uitgebreide koffieplantages. De koffiebonen welke gebruikt zijn voor de Shikaso zijn afkomstig van een plantage opgericht door meerdere families. Gezamelijk zijn zij goed voor 500 hectare grond. Ethiopië zelf is rijk gevuld met de Coffea Arabica, welke wij in Nederland kennen als Arabica koffie. Het land zelf staat garant voor 70% van de globale distributie; een behoorlijk groot aandeel dus. In Ethiopië zijn er tussen de zes- en tienduizend koffie variëteiten. Om deze te onderscheiden dragen de variëteiten ieders een eigen naam, één ervan is de ‘Ethiopian Heirloom’: van deze soort is de ‘Shakiso’ natuurlijk verwerkt en vervaardigd tot een uiterst goede espresso. Na één slok raak je al snel overdadigd door een heerlijke mix van zoetheden en fruit, waaronder citrus is dit geen koffie welke achter in de kast verdwijnt. Kwaliteit – met klasse.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s