Chocolate Tree


Het écht typisch Schotse merk: Chocolate Tree is in de zomer van 2005 van start gegaan. Wat begon met het rond toeren tijdens muziekfestivals werd al snel een succes. Dit was waarschijnlijk te danken aan hun met de hand gebouwde geodetische koepeltent op zonne-energie. Deze werd zodanig ingericht dat festival bezoekers er terecht konden voor warme chocolademelk, chocolade cake en organische producten. Inmiddels hebben Friederike & Alastair Gower sinds 2009 hun eigen klassieke tegelijkertijd moderne chocolaterie bij 123 Bruntsfield Place. Dit te midden van een winkel district vol leuke boetiekjes, gelegen in de geliefde woonwijk Edinburgh, de hoofdstad van Schotland. Edinburgh staat bij Schotten ook wel bekend als een fort op Castle Rock. Dit fort was prima te verdedigen. Het fort was bedoeld om ongenodigde lieden buiten het kasteel van Edinburgh te houden. Gelukkig is ‘The Chocolate Tree’ van Friederike & Alastair wel toegankelijk voor het wereldwijd publiek, bij binnenkomst kan jij jezelf onderdompelen in de geneugten van fine flavour chocolade. – en tal van andere lekkernijen waaronder ambachtelijk schepijs.

IT’S SCOTTISCH AND I LIKE IT

Het team achter de repen van Chocolate Tree is klein maar creatief en technisch. Het is hun doel om bean-to-bar chocolade om te toveren tot uitnodigende chocolade repen. Nu hoor ik u al denken: “repen, de verpakking is toch vierkant?”, dit klopt, maar er zitten dan ook 2 repen chocolade in voor de prijs van één. Zo kan je het ook nog eens prima delen met een ander. Achter de schermen maakt men gebruik van handtechnieken en professionele machines, speciaal voor de ambachtelijke ‘small batch’, ofwel kleine chocolademaker. Zo weet The Chocolate Tree mij te vertellen; “We roast, crack, winnow, grind, conch, temper, mould and wrap chocolate using machines from Europe and Russia. Our biggest batch size is 80kg, which is about 1000 x 80g bars. Each of our machines has a name, from the smallest to the largest. They are our friends and we can sometimes be found speaking to them after a long day”.

Inmiddels heeft het kleine bedrijfje dan ook een fundraising actie gestart om een chocolade fabriek te kunnen gaan bouwen. In het volgende filmpje zie je hoe jij een bijdrage kan leveren aan deze unieke chocolade beweging om authentieke luxe chocolade niet alleen lekker maar ook betaalbaar te maken. Niet te vergeten; ethisch verantwoordelijk en aarde-vriendelijk.

DESIGNING THE BARS

Mede-oprichter van Chocolate Tree, Friederike was verantwoordelijk voor het ontwerpen van een eye-catching verpakking. Er is bij het ontwerp gebruik gemaakt van grafiek papier en een potlood, met de beroemde werkjes van M.C. Escher’s tessellation als inspiratiebron. Op deze verpakking zien we diverse kleuren afkomstig van de cacao herkomstlanden. – dit zijn veelal levendige locaties, wat terugkomt in het smaakpalet. >>

Madagascar is helder rood en geel als de tonen van fruit in deze chocolade. De nationale dieren op de verpakking komen dan ook uit hetzelfde land als de chocolade zelf. Dit design is ook versmolten tot een single malt whisky, dit omdat Chocolate Tree een prestigieus Schots merk is. Leuk om te vermelden is dan ook dat Chocolate Tree Zilver wist binnen te slepen tijdens de 2016 Academedy of Chocolate Awards.

 

FOOD OF THE GODS, BROUGHT DOWN TO THE EARTH

Momenteel komen de cacaobonen uit Peru, Colombia en Madagascar. Wat Chocolate Tree anders maakt is dat zij naar elk land zeker één keer hebben afgereisd. Dit was voor hun belangrijk om het product vanaf het begin ( raw ) te begrijpen. Wat voor Chocolate Tree nogal onbegrijpelijk blijft is hoeveel afstand in communicatie er nog altijd is. Dit tussen chocolade makers en hun partners in het land van herkomst. Het is van fundamenteel belang om in staat te zijn elke smaak van een boon te benutten. De oorsprong heeft vaakt een andere bodem, genetica en oogstprocessen. Zodra chocolade makers de plantage en hun boeren beter begrijpen, zal er ook meer belang worden gesteld aan de chocolade welke geproduceert wordt. >>

Friederike & Alastair Gower op een plantage

 

Het doel van Chocolate Tree is mensen net zo gek op chocolade laten worden als zij dit zelf zijn. Zo weet het tweetal mij het volgende te vertellen; “Grote bedrijven zijn een schande, zij hebben hun cacao vervangen door niet-duurzame vetten welke ronduit schadelijk zijn voor het milieu. Alleen al het suikergehalte tast de tanden aan, verder kan dit ook voor overgewicht gaan zorgen. Ze maken de consument wijs dat melkchocolade uit veel suiker moet bestaan en pure chocolade juist saai en bitten moet wezen. Wij van Chocolate Tree willen dit gaan veranderen en met onze repen maken wij dit duidelijk. Zeker ook het genieten van luxe chocolade moet lekker en betaalbaar zijn voor de kleine portemonnee, daarnaast ook vooral ethisch en milieuvriendelijk. We hebben niet voor niets verschillende internationale Chocolate Awards gewonnen.”

GOING DUTCH

Als Friederike & Alastair ooit in Nederland zijn zouden zij graag de vele dorpjes willen bezichtigen vanaf een fiets, gezellig tussen de tulpen. Toen ik hun vroeg wat zij het liefst zouden willen delen met Nederlandse chocoholics was dat het volgende: “Chocolade bestaat uit ‘Anandamide’. Ananda is Sanskriet ( Oudindisch ) voor ‘geluk’, en anandamine is verantwoordelijk voor het creëren van een gelukzalig gevoel zodra wij chocolade eten. Het activeert hetzelfde deel van je brein als bij het gebruik van marihuana. Chocolade biedt dus een alternatief ( of begeleiding ) bij het roken van een joint”. Persoonlijk gebruik ik geen drugs, dus dit alternatief klinkt goed in de oren toch!? – en zonder kan ik eigenlijk al geeneens meer. Mocht jij ook een alternatief middel of extraatje bij je joint zoeken dan is Chocolate Tree een mooie start! >>

Verder kregen we nog een mooie boodschap mee van Chocolate Tree; “I would like to share a bar of good chocolate together as we celebrate the beginning of a new dawn for chocolate. Small batch artisanal chocolate makers are changing the world, working from the farmer up.  Authenticity, transparency and integrity are at the core of our passion and I’d like everyone to eat chocolate mindfully so we can live healthier lives and make the world a better place. Please feel welcome to try our chocolate and get in touch any time.”

TASTING THE BARS

Van Chocolate Tree mocht ik de volgende 3 repen testen:

 

De Whiskey Nibs, met een 70% cacao gehalte is vervaardigd uit Zuid-Amerikaans cacao. Vervolgens is het geheel voorzien van Schotse single malt en cacaobonen met een infusie van whisky. De infusie is vrij sterk aanwezig en zal door liefhebbers als een échte upgrade van de dagelijkse borrel gezien worden. Deze reep leent zich dan ook uitstekend voor een chocolate pairing in combinatie met alchoholische dranken. Heb jij binnenkort een chocolate pairing gepland staan dan is dit jouw reep!

 

 

Eenmaal aangekomen bij de Coconut Milk verwacht ik een échte melksmaak, maar Chocolate Tree weet mij te verrassen met een totaal andere smaak. Juist de toevoeging van Kokosnootmelk maakt het geheel net iets anders dan je gewend was. Waarschijnlijk helpt het ook mee dat er geen zuivel en suikerriet is toegevoegd aan het product. – wat meestal wel het geval is. Mocht je een keer iets totaal anders willen proberen in het 55% kader, dan mag je in dit geval je melkreep even aan de kant leggen voor deze Coconut Milk reep van Chocolate Tree.

Colombia Huila, eveneens 70%, is vervaardigd uit Trinitario cacao, afkomstig van een single estate in de Award winnende Huila regio van Colombia. Plantage eigenaar Aldemar Guzman weet precies hoe hij zijn cacao tot de juiste kwaliteit krijgt. Met het kopen van deze reep kan de familie van Aldemar een beter leven tegemoet gaan en zijn plantage nog vele generaties draaiende laten houden. – wat zeker een positieve aanwinst zou zijn, gezien de kwaliteit van deze reep met zijn donkere kersen en zwarte bessen smaak perfect is. Deze reep zal het goed doen bij een chocolade en wijn pairing. – bestellen dus!

WAAR TE BESTELLEN

De chocolade repen van Chocolate Tree zijn Internationaal te bestellen via de webshop van Chocolate Tree. Binnen Nederland zijn de repen verkrijgbaar bij: Chocoladeverkopers

 

 

 

 

Een reactie op “Chocolate Tree

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s