Q Aquim


Om de geschiedenis achter Q chocolate beter te begrijpen laat ik je eerst kennis maken met de familie ‘Aquim’; slechts twee decenia geleden werdt Aquim Gastronomia opgericht door Luiza Aquim. Zijn zoon Rodrigo wist het bedrijf op te bouwen en een eigen identiteit mee te geven. Het bedrijf is een thuisbasis voor prachtige feesten dankzij zijn overvloedige gedekte tafels vol smaken en geuren. Want eenmaal thuis in de wereld van haute causine kan je naam maken door je klanten originaliteit en meesterschap te schenken. Al snel werd Aquim een gerenommeerd bedrijf in Rio de Janeiro – dankzij zijn clientèle, waaronder: koningen, staatshoofden en sterren. De nieuwe generatie van de familie bestaat uit Rodrigo, Rafael en Samantha. – gezamelijk verantwoordelijk voor een nieuw kindje in de lijn van exclusiviteit: ‘Q’ chocolate, een luxe segment chocolade.

Aquim Family Picture

Het verhaal van Q chocolade begon tijdens het bezoeken van een cacao boerderij in Bahia, in het noorden van Brazilië. Hier was het liefde op het eerste gezicht tussen Samantha Aquim en de aroma’s van het plaatselijk geproduceerd cacao. Zij bezocht er Leolinda Farm, kwam in contact met de arbeiders, boeren en het uitgestrekt landschap. Ineens werd alles duidelijk voor haar: chocolade moest en zal opnieuw verbonden worden met het bos. – de thuisbasis van cacao en vooral de essentie van dit product. Met een dubbel gevoel verliet Samantha dan ook de boerderij en wilde het liefst een revolutie beginnen. Één om de wereld van cacao en chocolade repen niet alleen dichter tot de natuur te betrekken, maar ook tot de mens. >>

Q chocolade noemt de familie Aquim ook wel het ‘Q proces’, dit proces zorgt ervoor dat de cacao smaak weer in contact komt met zijn ware identiteit. Elke Q chocolade reep is vervaardigd uit tropisch fruit en de subtiele tonen van gedroogd banaan, Barbados bessen en andere fruitsoorten. Deze brengen je dichter bij het regenwoud, de thuisbasis van cacao. De boeren uit Fazenda Leolinda, gelegen in Ilheus ( in de Noordelijke staat van Bahia ) verzamelen alleen de cacao welke persoonlijk door Samantha Aquim verzameld is. Haar chocolade bevat alleen pure cacao, cacaoboter en een snufje suiker.

Het was alsof alle sublieme smaken vergeten waren door de chocolade-industrie. Uiteindelijk is zij zelf ook chocolade producent geworden, dus was zij in staat haar wensen waar te maken. Toen haar eerste partij klaar was liet Samantha één van de medewerkers van deze boerderij proeven en vergelijken met andere chocolade. Zijn woorden waren: “Oh, dit is onze cacao, dit is de smaak van mijn leven.” Vanaf dit keerpunt wist Samantha Aquim dat deze ervaring gedeeld moest gaan worden met anderen. Q chocolate begon vorm te krijgen – letterlijk! <<

 

INTERVIEW WITH SAMANTHA AQUIM

COG: Who are all into Q?

SA: It’s a family job.  My mom, my brothers and I work together with an incredible soul called Joao Tavares, the owner of Leolinda Farm.  He created the fermentation process, borrowing techniques from the wine production. Then we together select the best beans to produce Q chocolate.

COG: What kind of machines are you using now?

SA: Our family and I use a factory located in the South of Brazil, the machines used are Meller.

COG: Where do the cacao beans come from?

SA: From Uruçuca, located in the cocoa cost region of Brazil, South of Bahia state. It is a magical area, surrounded by lush green forest and alive with stunningly colourful fauna.

Chocolate & Nature … Hand in Hand

 

COG: Who created the packaging?

SA: It is a team work made mostly in house and translated onto drawings by Marcos Oliveira Silva. At the very beginning we had also a partnership with designers Bruno Chaves and Claudio Novaes. Our packaging won a Bronze Lion at Cannes Design awards in July 2013.

COG: What is your favourite chocolate bar?

SA: I became a purist and have being driven by the most intense ones, our last Q0 edition with 100% cocoa or our Q95. But I should say that our chocolates are a translation of the most incredible aromas we find in each harvest. Every batch has its processes adjusted to bring the freshness of that specific  harvest. So even though the recipe does not change and the quantities of cocoa and sugar will be constant, the point of roasting and conching will always be adjusted to bring the best of each harvest.

Love this artwork

COG: Why should people really try these bars?

SA: Perhaps because this is one bar that deeply honours the primary flavours of the cocoa they were made with. We follow what natures gives us at every harvest and try to interfere in a minimal level so its raw beauty can emerge as bright as it could be.

COG: If you would ever be in The Netherlands, what would you do?

SA: I have visited Amsterdam many years ago and will never forget the emotion of seeing some incredible Vermeer’s. I love art and the city has so many good options! I would also love an opportunity to explore the country side.

COG: What would you like to share with Dutch chocoholics? 

SA: I’d like to share my own journey of discovery. Even as Brazilian born and raised in the country and familiar to the tropical lushness of the rainforest, it took me a while to finally have my encounter with the sublime world of the cocoa fruit and all its actors.  I’d like to invite everyone to embark on this journey of discovery to find the fruity flavours and aromas that lies within the cocoa bean.

 

TESTING THE BARS

Q Chocolate – Aquim, 50% & 95% Chocolate Bars.

Van Q chocolate – Aquim mocht ik de volgende twee repen testen:

  • Q | 95% cacao | 50g / 1.76oz
  • Q | 50% cacao | Nibs de Cacau | 50g / 1.76oz

De chocoladerepen van Q chocolate – Aquim, zijn verkrijgbaar in diverse cacaogehaltes, waarvan ik er twee mocht proberen; de 95% en de 50%. Je proeft al vrij snel dat het product geheel melk-vrij is. Dit wil zeggen zonder kunstmatige stoffen. Dat de cacaobonen met de hand geplukt zijn zorgt voor een duidelijk intense smaak in combinatie met een romig textuur. Hoewel de 50% reep toch ietswat puur aandoet, blijft deze door de wijze waarop het vervaardigd is een prima reep om van te genieten. Deze reep brengt je dichter tot het Braziliaans regenwoud met zijn aroma en smaak. De 95% reep doet ondanks het hoog cacaogehalte lekker fruitig aan. – wat eigenlijk best een prestatie is voor een 95% reep. Met name de nasmaak zorgt voor nog even heerlijk nagenieten met deze unieke smaaktonen.

WAAR TE BESTELLEN

De Q chocolate – Aquim repen zijn binnenkort te bestellen op de webshop van Q Chocolate.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s