Boot Koffie Branders


 

In het midden van Nederland ligt ‘vorstelijk’ Baarn, een gemeente dat zijn naam dankt aan het regeerperiode van voormalig koningin Juliana. Ongetwijfeld zal zij met regelmaat in het Baarnse bos haar rust opgezocht hebben. Dit prachtig bos, geheel in Franse stijl, was namelijk een luxueus bezit van de Koninklijke familie. Na de 19e eeuw werd dit ‘overbos’ openbaar gesteld voor het Nederlands volk. Probeer je tijdens een wandeling maar eens in te beelden wat hier zoal werd besproken. – en als je dan toch al in Baarn de geschiedenis komt bekijken, vergeet dan zeker geen koffie te proeven! Dit is prima te doen tijdens een bezoekje aan koffiebranderij ‘Boot‘, gelegen aan Laanstraat 49 in het centrum van deze historische gemeente; waar in 1973 elke Baarnaar de geur van wat wij nu ‘Boot Koffie’ mogen noemen, herkende.

Jacob Boot & The Golden Coffee Box

We schrijven 1960, een tijdperk welke bekend staat als de ‘Swinging Sixties’, sex, drugs en rock ’n roll zijn niet meer te verbannen uit ’t dagelijks leven van de jeugd. Jacob Boot, ook wel de ‘professor’ genoemd werd directeur van een koffiebranderij in het Oosten van het land, ‘Douwe Egberts’. Met elke reis op naam van het bedrijf wakkerde zijn passie voor de geliefde koffieboon aan. Geïnspireerd door Californische koffiewinkels met elk hun eigen koffiebranders, kwam Boot op het idee om dit terug in zijn thuisland zelf van de grond te krijgen.  Dit lukte hem in de vorm van ‘The Golden Coffee Box’. Deze winkel werd in 1973 geopend door Jacob Boot en zijn vrouw Marianne. – telkens weer werden de deuren geopend op basis van inspiratie vanuit diverse koffiereizen. Ook het contact met lokale koffieboeren van kleine plantages waren goed voor de gespreksstof tussen klant- en eigenaar. – want koffie wil je niet alleen ruiken en proeven, maar ook ontdekken. Boot wist dit als geen ander en misschien was en is dit ook nog steeds de rede dat zijn single origin koffies van de hoogste kwaliteit arabica bonen zo goed verkopen. Elke zak kwam vers van de plantage en was telkens weer geschikt voor het ultiem koffiegenot.

Boot Koffie 

Sinds 1993 hebben Willem en Barend Boot het reilen en zeilen van de koffiezaak overgenomen. Met veel vakkennis en een achtergrond als grote promotors op het gebied van single estate espressokoffie, is het niet vreemd dat deze zaak steeds meer naamsbekendheid en terrein wint. Jongstleden werkt men bij Boot Koffie dan ook met een klein, enthousiast team. Vakfreaks, die niet alleen experts zijn in koffie, maar ook een grote passie hebben in hun eigen vakgebied. Wie vandaag de dag een bezoekje brengt aan deze winkel kan de hoogste kwaliteit koffie verwachten. Daarnaast kan je er ook terecht voor Cupping-, Barista- en Latteworkshops. Zo weet de huidige eigenaar Barend Boot te vertellen; “Onze koffies geven verdieping, momenten van genieten, alleen én samen. Ze ‘wassen’ schoon, werken zuiverend, zijn als een douche voor de geest. Koffie als zintuiglijke ervaring. Genieten is wat ons betreft geen doel op zich; wel samen delen. Streven naar excellentie en vakmanschap zijn onze belangrijkste waarden.”

Afkomst van de koffiebonen

Bij Boot Koffie struinen zij de hele wereld af voor de mooiste koffiebonen. Men selecteert alles zelf  en op de plantages is er rechtstreeks contact met de koffieboeren. Bij Boot Koffie staat ‘persoonlijk contact’ en ‘geloven in langdurige relaties’ hoog in het vaandel. De koffiebonen komen uit verschillende hoeken van de wereld, zoals: Panama, Thailand, Kenia, Ethiopië, El Salvador, Brazilië en Colombia.

Boot Koffie in KTC Magazine

In editie 1 van het KTC (koffieTcacao) Magazine stond een prachtig artikel over ‘Geisha’, de Ethiopische koffiesoort, welke voor het eerst geselecteerd werd in 1930. – het artikel over deze bovenaards mooie koffie werd geschreven door Willem Boot. Daarna schreef hij diverse columns voor KTC Magazine. – alleen maar fijn voor de vele lezers van dit Nederlands koffie, thee en chocolade magazine, want er volgden nog vele interessante verhalen van zijn hand. – Captain of Goods heeft het alvast voor jou op een rijtje gezet. Verder zijn de KTC tijdschriften toegevoegd aan Catawiki, dus deel je passie voor dit mooie magazine.

 

 • Prikkelende Geisha’s – artikel KTC #1
 • Jamaica, een koffielegende ontwaakt – column KTC #1
 • Opmerkelijk Ethiopië – column KTC #2
 • Kriebel na de koffie – column KTC #3
 • Het donkere boontje legt het loodje – column KTC #4
 • Gedragsregels voor de nieuwe Nederlandse koffieleut – column KTC #5
 • Rooie oortjes – column KTC #6
 • Waar is Justus – column KTC #7
 • Eureka! Geisha koffie genetisch ontsluierd – column KTC #8
 • Geneuzel over koffiegeur – column KTC #9
 • Gokken met koffiebonen – column KTC #10
 • De fascinerende renaissance van Colombia – column KTC #11
 • Uitdagende koffie uit Jemen – column KTC #12
 • IJsberen en koffie – column KTC #13
 • Koffiepijn in Panama – column KTC #14
 • Van koffieboer tot smokkelaar – column KTC #15
 • Koffie bekeerd – column KTC #16
 • Koffieproevers hebben zelden een pokerface – column KTC #17
 • Heibel in Ethiopië – column KTC #18
 • Wezenlijke koffiemomenten – column KTC #19
 • Pietluttige perfectie – column KTC #20
 • Hartstochtelijke huisgasten – column KTC #21
 • Koffieproeven is hersengymnastiek – column KTC #22

Op de columns in het KTC magazine krijgt Boot Koffie geregeld reacties. Mensen mailen of bellen dat ze de winkel in het magazine hebben zien staan. Het is voor dit bedrijf dan ook altijd leuk om te horen dat zij door het lezen van een column of door het zien van een advertentie bij hun terecht komen.

Toekomst van Boot Koffie

Captain of Goods vroeg naar Boot Koffie waarom de consument hun koffie écht eens zou moeten proberen: “Voordat de koffie bij de consument of de afnemer terecht komt, gaat er een heel kwaliteitsproces vooraf. Boot wil voor de beste kwaliteit gaan, volstaat de kwaliteit niet, dan komt het niet op de plank. Wij willen jou net zo graag laten genieten van kwaliteitskoffie als wat wij zelf doen.  Naast de kwaliteit en het ambachtelijk branden vinden wij het belangrijk dat wij sociaal en duurzaam inkopen. Wij vinden het belangrijk dat wij een goede prijs aan de boeren betalen. Om die reden importeren wij zoveel mogelijk Direct Trade. Op deze manier ontvangt de boer 30% tot 50% meer dan de Fair Trade koffieprijzen. Zo kun jij genieten van de beste versgeroosterde arabica koffieoogsten en zij van steeds betere scholing en huisvesting. Met Boot Koffie weet je zeker dat je duurzame kwaliteitskoffie drinkt.

Zo is de Panamaria Espresso is al jaren favoriet onder consumenten en afnemers. Deze koffie uit Panama is in 2012 tot winnaar van de AD koffietest uitgeroepen. De Panamaria  is vernoemd naar de eigenaresse van de plantage: Maria Ruiz. Boot Koffie koopt hier al meer dan 20 jaar in en gaat nog steeds jaarlijks op bezoek bij deze plantage.

Boot Koffie is een zeer gepassioneerd bedrijf. Het is belangrijk dat wij kritisch blijven op kwaliteit. Daarnaast blijft het persoonlijke contact in alle facetten gewaarborgd. Dit zijn de kernwaarden die wij niet uit het oog willen verliezen. Over 10 jaar zijn wij nog steeds de ambachtelijke branderij die duurzame kwaliteitskoffie levert.

Boot Koffie heeft een Koffiewinkel in Baarn en een eigen branderij in het Lokaal in Amersfoort. Hier worden de speciale soorten arabica koffies gebrand. Deze koffies zijn vaak zeldzaam, en van biologische topkwaliteit. In onze branderij kun je zien hoe diverse soorten koffie met de deskundige hand van onze brandmeester tot perfectie worden gebrand. Tevens is er de gelegenheid om een kop koffie te drinken, Boot Koffie te kopen, een training of een workshop te volgen. 

Boot Koffie getest

Van Boot Koffie mocht ik de ‘Java Jampit Espresso’ uitvoerig proeven. Blijkbaar was deze koffie zo lekker dat ik uit alle enthousiasme vergeten ben een sfeerfoto te maken. – niet écht handig achteraf. De koffiebonen zijn afkomstig van Indonesië, Java. Om precies te zijn van de ‘Kawah Ijen’ in de Banyuwangi regio te Oost-Java. Deze eenzame berg staat bekend als een vulkaan gevuld met levensgevaarlijk zwavelzuur. Ondanks dit gegeven komen er massa’s toeristen op af. Wat eens een mooi paradijs was is nu een toeristisch trekpleister. – los van dit feit doen de koffiebonen het blijkbaar erg goed in deze streek. Dit merk ik al bij mijn eerste slok; de arabica is authentiek en heeft een volle rijke romige body, wat waarschijnlijk te danken is aan zijn afkomst. Deze bonen doen het naast een espresso-extractie trouwens erg goed als cappuccino of latte macchiato. – Juist de extractie is belangrijk bij het zetten van een perfecte espresso maar zeker ook bij slow coffee variaties. Los van de volle body, bevat deze door mij geproefde espresso van Boot Koffie een krachtige lekkere nasmaak. – ben jij een koffiedrinker in combinatie met melk en suiker dan raad ik je zeker aan om de Java Jampit eens zwart te drinken. Je krijgt er geen spijt van!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s