Brandmeester’s


In tegenstelling tot andere koffiezaken, welke van generatie op generatie mee draaien, is ‘Brandmeester’s‘ koffie nog vrij nieuw in het koffiewereldje. Het was Lammert Brouwers die in mei 1994 te Amsterdam zijn eerste espressospeciaalzaak opende. Dit in een periode waarin ‘caffè latte’ maar een vreemd drankje was. Gelukkig is de échte koffieliefhebber altijd in voor nieuwe mogelijkheden. Dit zie je tegenwoordig al terug in het brouwproces. Waar wij Nederlanders eerst nog de handmolen gewend waren, stapten wij massaal over op de koffiezetapparaat, espressomachine en inmiddels zelfs de volautomaat. Tussendoor waren er nog de cup- en padliefhebbers, welke het gemak opzochten. Vandaag de dag zien wij dan ook steeds meer koffiegeeks terug naar af gaan; men spreekt weer over batch brewing, chemex, handpresso’s, percolators en de cafetière. – zelfs de ouderwetse handmolen is terug van weggeweest. – De lokale koffiewinkel kan hier slim op ingespeeld hebben met een prachtige ‘mod bar’, zoals bijvoorbeeld de Seraphim. Om nog even de koffie revolutie te doorbreken komt het befaamd Italiaans bedrijf La Marzocco zelfs met mod bar taps voor steam, espresso en pour-over. Brandmeester’s koffie doet vanaf 1994 wat het beloofd, kwaliteit koffie leveren, ongeacht uw voorkeur voor bereiding. – en dit is toch precies wat wij koffieliefhebbers graag zien!?

WERELDWIJD

De koffiebonen van Brandmeester’s komen uit alle delen van de wereld.  Omdat het klimaat en de bodemsoort van elk land, elk district of elke plantage zoveel van elkaar verschillen, laat de natuur (terroir) in iedere koffiestruik en iedere koffiebes zijn unieke ‘footprint’ achter. Het is de toewijding van de Brandmeester’s branders te Boesingheliede (Noord-Holland) om het unieke karakter van elke single origin coffee in hun assortiment te waarborgen door elke arabica soort op zijn eigen wijze te branden, met zijn eigen brandprofiel, langzaam in kleine hoeveelheden en met kucht gekoeld, dus zonder water. Dankzij de natuur, de deskundigheid van de toeleveranciers en de vakkundigheid van de branders, kan Brandmeester’s een zeer breed en gevarieerd assortiment specialty coffee voor zijn klanten samenstellen. >>

De shoproaster waarmee zij in de winkel kleine spitjes koffie branden is voor dit doel net zo belangrijk als de espressomachine en de molen in hun espressobar. De winkels zijn proef- en oefenruimten, het kenniscentra; de baristi zijn trainers:

‘the barista is on the frontline of specialty education;
he or she is the face of specialty and espresso coffee to
the consumer who depends on him not only for excellent
espresso, but also for lessons in coffee nurtured & processed,
coffee roasted & tested, and coffee brewed & tasted’.

APPARATUUR & ACCESSOIRES

Brandmeester’s passie voor koffie is niet alleen herkenbaar in de koffie die zij selecteren, inkopen en branden, maar ook in het assortiment apparatuur en accessoires dat zij de klanten adviseren te gebruiken voor de bereiding van hun producten. Om ‘single origin coffee’ goed te kunnen waarderen bieden zij een breed assortiment ‘slow-brew’ producten in hun assortiment. De slow-brew methode schrijft, zoals de naam al zegt, een wijze van koffiebereiding voor die langzaam is en geduld vraagt en is daarom het best in staat om het unieke karakter van deze specialty coffee te extraheren.

Single origins gebruik je per definitie niet in espressomachines. Voor ‘espresso-brew’ werken zij juist met melanges die beter in staat zijn de smaakbalans te bewaren in espresso en cappuccino. Brandmeester’s werkt bij voorkeur met espressomachines die geschikt (of gemaakt) zijn voor preventief periodiek (dagelijks en professioneel) onderhoud. Een kostbare espressomachine met veel technisch vernuft die niet wordt gereinigd zal binnen 3 jaar a total loss zijn.

VERKRIJGBAARHEID

Momenteel werkt men bij Brandmeester’s hard aan de landelijke verkrijgbaarheid van hun koffie en de landelijke bekendheid van het merk. ‘Het verst en toch dichtbij’ is in hun Sales dan ook de modus operandi. Hiermee verbreden zij de service basis waarop Brandmeester’s met locale partners in retail en horeca graag wil samenwerken. Tevens zijn zij zeer succesvol met de levering van koffie & thee aan kantoren in de kwalitatieve dienstverlening. Voordat zij het aantal winkels verder gaat uitbreiden bestuderen zij momenteel de mogelijkheden om de retail-functie van onze brandstores een nieuwe ‘omni-channel inhoud te geven.

OP DE TESTTAFEL

Van Brandmeester’s mocht ik de volgende 4 koffievariaties uitproberen:

Er zit duidelijk smaakverschil tussen deze 4 verschillende koffievariatie en dit moet ook wel want anders zouden deze bonen niet uit verschillende werelddelen komen. Zo is de ‘Segundo’ afkomstig uit Centraal- en midden Amerika. De ‘Equîto’ uit Zuid-Amerika en Azië. ‘Sodade’ komt uit Zuid- en Centraal-Amerika en als laatste de ‘Aficionado’ met als afkomst Azië en Centraal-Amerika. Speciaal voor mijn lezers heb ik de mildheid- en/of sterkte nog even op een rijtje gezet:

Segundo: Mild | Smaak: zoet
Equîto: Krachtig | Smaak: zoet
Sodade: Zacht & romig aan het eind krachtig | Smaak: geroosterde noten & melkchocolade
Aficionado: Krachtig | Smaak: zoet & stroperig

Eindoordeel: Brandmeester’s koffie staat garant voor een koffiebeleving waarbij smaak centraal staat. Met name de zoete en stroperige koffies geven je dag net iets meer inhoud. Wil jij je gasten of visite verrassen met iets totaal anders dan zij al gewend waren, dan zit je goed bij Brandmeester’s koffie.

WAAR TE BESTELLEN

Brandmeester’s koffie kun je onder andere drinken bij Cannibale Royal, Meneer Nieges, Hanneke’s boom, Poké Perfect, Andaz, Jopenkerk en nog vele andere horecagelegenheden. Daarnaast kan je er uiteraard ook thuis heerlijk van genieten. Bezoek de webshop van Brandmeester’s voor meer informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s