Miss Morrison


Koffiehuizen kennen vele verschijningsvormen. Wat maakt Miss Morrison koffie dan net even anders zodra je er langs gaat? Naast een gezellig koffie hotspot staat Miss Morrison garant voor versgemalen koffie, direct afkomstig uit hun eigen branderij. Zowel bij de Voorstraat 7 als aan de Faradayweg 13 in Delft ben je meer dan welkom. De barista’s hebben verstand van zaken en kunnen jou wegwijs maken in de wereld van boon tot koffie. Eenmaal langs geweest kijk je met een andere blik tegen je espresso of americano aan. Ben jij meer een thee liefhebber of kies je voor het gemak van een volautomaat, kan je er ook terecht voor een fascinerende workshop. – waarover later meer.  De échte Delftenaar weet dat de bijnaam van Delft Prinsenstad is; Miss Morrison voegt er ook nog even een prinsheerlijk kop koffie aan toe! Eenmaal eventjes lekker gezeten kan je de stad gaan verkennen met zijn monumentale gebouwen, kerken en hofjes. – of stap in de historische wereld van ’t Delfts blauw tijdens een bezoekje aan ‘Royal Delft‘. Al met al weten de Delftenaren ‘hoe het geurt en heurt’. Zelf ook eens ondervinden; begin de dag dan eerst aan de Koepoortbrug te Delft. In dit oude brugwachtershuisje is het écht Delfts genieten. 

Miss Morrison Roasting expert & Creator Cisca Colijn

FOUNDERS CISCA & MARTIN

Oprichters Cisca Colijn en Martin Kampinga zijn al bijna vijf jaar volop actief met Miss Morrison. Passie voor het vak zat er bij Cisca al vroeg in met haar tien jaar aan ervaring binnen de koffiebranche. Van daaruit volgt al snel het idee een eigen bedrijf te starten in de koffie. Als creatief brein achter Miss Morrison koffie omschrijven collega’s haar nog weleens als een stuiterbal. Cisca zit boordevol ideeën, is telkens op zoek naar inspiratie en heeft een hele duidelijke visie op wat haar wensen zijn. ‘Koffieminded’ is zij gelukkig niet alleen, ook Martin staat graag vroeg op met een dubbele espresso van de ‘Colombia Huila’. – nouja vroeg opstaan ’t liefst niet, maar hij doet het toch! Hoewel Martin pas begin januari 2018 het ambacht koffie branden heeft ontdekt, is hij van origine docent vliegtuigbouwer. Laten we eerlijk zijn; met zijn skills zit het wel goed met de machines bij Miss Morrison.

HET TEAM

Het kleine team beslaat alle werkzaamheden die we hebben in onze branderij. Door het kleinschalige kennen we het grootste gedeelte van onze gasten bij naam en weten wat ze graag drinken. Op dit moment staan Hertbert en Loly in het brugwachtershuisje met heel veel plezier en energie koffie te zetten voor de bezoekers en toeristen van Delft. We zijn erg tevreden met de huidige bezetting en gaan zeker op deze voet verder.


DE MACHINES VAN MISS MORRISON

Een koffiewaardig bedrijf kan uiteraard niet zonder betrouwbare solide machines. Voor het branden van de bonen gebruikt men dan ook een Giesen W6 en een Giesen W30 koffiebrander. Op de Voorstraat staat een Viebiemme van 35 jaar oud, volledig manueel zonder toeters en bellen. Op het brugwachtershuisje ook een Vibiemme, maar een iets nieuwer model. Op de loods staat een Faema E61 President lever machine volledig gerestaureerd uit 1961 met alle originele onderdelen erop. Dit is toch wel heel puur koffiezetten. Er passen zelfs geen cappuccino koppen onder omdat er alleen espresso mee gezet kan worden, hier kan er helemaal niks geregeld worden, zelfs de hoeveelheid water voor een espresso niet. Deze variabelen staan vastgezet in de machine door mechanische eigenschappen, de espresso is in die tijd ‘uitgevonden’ en dus zo bedoelt! Thuis staat een Moccamaster waar we filterkoffie meezetten, voor de rest geen gekke apparaten of molens op het aanrecht.

 

 ZEVEN SILO’S MET SINGLE ORIGENS

Dat je bij Miss Morrison terecht kan voor prinsheerlijke koffie is duidelijk maar waar kan je zoal uit kiezen? – Miss Morrison heeft 7 silo’s met single origens, allen specialty coffee met altijd één of twee uitzonderlijke koffies welke wisselen zoals Cuba of Uganda. We hebben een speciale blend voor onze horeca afnemers en een Delftse Blend welke lekker toegankelijk is voor iedereen. Maar voornamelijk single origens van de hoogste kwaliteit, we hebben oa. Bolivia – vol en notig, Guatemala – bitters van donkere chocola, Honduras – fijne zoetheid van melkchocola, Ethiopie – milde koffie met citrus tonen & Indonesie – kruidige koffie met aardse tonen. Voor ieder zit er een goede boon bij. Allen zijn via onze webshop te bestellen. Daarnaast kan je er ook de volledige smaak omschrijvingen terug vinden. Wij zien het als onze missie om mensen te laten genieten van hun dagelijkse kopje koffie; onze koffie is vol van smaak, bij ons geen light roast met amandelmelk. We zien het als onze taak om mensen te laten proeven hoe koffie óók kan smaken, door de jaren heen zijn we met zn allen een beetje vergeten hoe goede koffie proeft.

Vier jaar geleden begon de samenwerking tussen Van Der Burgh en Miss Morrison; onze gemalen Ethiopië Yitgacheffe koffie in hun heerlijke melkchocolade repen.

KOFFIEWORKSHOP

We merkten dat veel mensen met een espressomachine het lastig vinden om een goede espresso of cappuccino te zetten. Het is een hele investering zo’n machine vaak ook met losse maler, het is werkelijk zonde als je binnen 30 seconden iets zet waar je mond van samentrekt en de bitter na een half uur nog proeft. In de workshop ‘Coffee as a Barista’ leert Martin in 2,5 je de fijne kneepjes van espresso zetten en melkopschuimen. Er zijn een aantal variabelen waar je op moet letten, maling van de koffie is daarbij erg belangrijk.  Wij zorgen voor de juiste afkomst van de boon, het brandprofiel en na de workshop kan je vol zelfvertrouwen aan de slag achter je eigen machine. Goede koffiebonen moet je natuurlijk wel tot zijn recht laten komen door het juist te zetten. Meer weten over deze workshop, kijk dan even op de website van Miss Morrison.


SMAAKTEST

Van Miss Morrison mocht ik de volgende variaties aan smaken testen:

  • Guatemala Santa Rosa
  • Uganda Bugishu AA
  • Nicaragua El Cuá
  • Chocolade: handgemaakte melk met Ethiopische koffie reep.
Nicaragua El Cuá // Guatemala Santa Rosa // Uganda Bugishu AA // V/D Burgh – Miss Morrison Melk met Ethiopische koffie

Men kent mij blijkbaar goed bij Miss Morrison, want ik mocht twee koffies proeven met een chocoladesmaak. Zowel de Guatemala Santa Rosa als de Nicaragua El Cuá konden mij wel bekoren. De Guatemala was in het geheel krachtiger, helemaal als espresso. – mocht je laatstgenoemde als americano tot je nemen blijft deze smaak heerlijk aanwezig. Bij de Nicaragua blijft het geheel mild van smaak, maar zeker niet minder lekker: als resultaat heb je een zachtere, minder sterke chocoladesmaak met sinaasappel als toevoeging. Verder mocht ik de Uganda Bugishu AA proeven. Deze koffie, zoals omschreven met een mooie volle body en zoete fruitige tonen van abrikoos en peer deed zijn naam eer aan. Na meerdere koppen koffie zou je denken dat een smaak kan doen vervelen, maar de werkelijkheid is anders. Bij het drinken ervan lijkt het op een gewone koffie met fruittonen maar achteraf heeft het zeker iets extra’s. Waar dit aan ligt ben ik nog niet achter maar al met al ben ik er helemaal weg van. Mooie is dat de bereiding er niet echt toe doet; bonen, Aeropress, Cafetiere, Perculator (potje op’t vuur), Filter, Espresso grof, Espresso fijn … Miss Morrison koffie blijft lekker! – als toetje had ik uiteraard nog een chocolade reep liggen. Voortgekomen uit een samenwerking tussen Van Der Burgh en Miss Morrison. Deze melkchocolade reep bestaat uit gemalen Ethiopië Yitgacheffe koffie en dit proef je aan de korrels welke nog even blijven liggen op je tong. Mooie is dat het zoals beloofd ook echt naar koffie smaakt. Een mooie combinatie met de vele blends uit deze koffiebranderij te Delft. – en welke ga jij proberen?

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s