Smit & Dorlas


Ongeveer een uur voordat ik aan dit artikel begon ben ik eerst nog boodschappen gaan doen. Dit samen met mijn kleine meid Tessa-Zoë van alweer bijna tien maandjes oud. Tijdens het inslaan van proviand loop ik zoals altijd op de automatische piloot langs het rijtje met koffieproducten. – niet omdat ik hier graag mijn koffiebonen haal, dan wel weer om te kijken of er nog enigszins vooruitgang is geboekt. Teleurgesteld dwalen mijn ogen langs een dun gezaaid rijtje zakken gevuld met iets dat wij nog net ‘koffiebonen’ mogen noemen. Hoewel buiten de deuren van deze supermarkt koffie een ware hype blijkt te zijn, lijkt het alsof men hier de hele koffiebelevenis voorbij gaat. Was er soms geen ‘Amsterdam Coffee Festival’ dit jaar? Leest de eigenaar van menig supermarkt ‘koffieTcacao’ of ‘Standart magazine’ soms niet? Je kunt als supermarkt eigenaar toch ook niet zeggen: ‘Single Estate Coffee? Mokarico? Smit & Dorlas? Nooit van gehoord!'” Eenmaal thuis prijs ik mijzelf gelukkig met twee zakken Smit & Dorlas koffiebonen. Zeker geen onbekend merk in ’t koffiewereldje, ook nog eens voorzien van een eigen academie met tal van trainingen. – Kortom een slim bedrijf welke zich regelmatig laat verleiden door de geur van koffie en alles dat er maar mee mogelijk is. Het is een koffiemerk dat je geproefd moet hebben om jezelf koffiekenner te kunnen mogen noemen. – dit lijkt mij wel uitnodigend genoeg toch!? 

Onze missie is duidelijk: de beste koffie
maken. Dat doen we al sinds 1822.
Wij zijn er op gebrand om constant
perfecte smaken en aroma’s te creëren.
Van koffieplant tot branderij. Wij weten
precies wat er nodig is. Daarom smaakt
onze koffie zoals koffie moet smaken.
Smit & Dorlas. Gebrand op genieten.
smitdorlas.nl

 

FAMILIE SMIT

Hoewel ’t verhaal achter Smit & Dorlas koffie in 1822 begonnen is met een koffiebranderij, kon je in het Amsterdam van 1925 al terecht bij de familie Smit. Zijn delicatessenwinkeltjes scoort aanzien bij menig hoog aangeschreven hotel. – en eigenlijk is dit succes nooit écht verandert. Vandaag de dag timmert Smit & Dorlas met zijn opvallende verpakkingen voorzien van kwaliteit koffiebonen hard aan de weg. Niet alleen bij Horeca gelegenheden, ook op kantoor en aan huis. Zo gaven er laatst nog 8 horecazaken met Smit & Dorlas koffie ‘acte de présence’ in de top 100 van de Misset Horeca ‘Koffie top 100’ 2017. – waaronder: Caspar Arnhem, De Wits Rijswijk, ff Swanjéé ‘s-Hertogenbosch, Koffie bij Kaatje Halfweg, Limburgia Heerde, Osteria Vicini Rotterdam, Rendez vous Mijdrecht, Serre (Okura) Amsterdam. Zelfs Barista Company: de expert op het gebied van kwaliteitskoffie op evenementen kiest voor de specialty coffee van Smit & Dorlas. ∎


KENNIS VAN MELANGES

Elke koffiekenner weet dat een melange je kan doen terug verlangen naar dat ene kopje koffie. – en dat je voor zo’n heerlijke smaak maar al te graag de nodige kilometers wenst te maken. Bij Smit & Dorlas is men zich hier dan ook goed van bewust. Hans Zevenbek is zo’n belangrijke verbindingsschakel in het bedrijf. Al jaren is hij de melangeur welke de verantwoordelijk draagt voor de melanges en de daartoe behorende receptuur. Samen met een jong team bewaakt hij dan ook de continuïteit tussen de melanges en hun afnemers.  Zodoende blijft alles smaken zoals men van Smit & Dorlas kan verwachten. – en dit IS toch wel benoemenswaardig te noemen. Ware het niet dat een melange erg lastig te behouden is; elke oogst blijkt immers anders dan ervoor. Elke aanpassing in de receptuur is van belang wil je de klant niet teleurstellen. Zo blijft menig smaak voldoen aan de verwachting van de consument. ∎

DE MISSIE IS DUIDELIJK; GEBRAND OP GENIETEN

 

MELANGE PROEVERIJ

Van Smit & Dorlas mocht ik twee melanges proeven, waaronder; Single Estate Koffie ‘Congo‘ & ‘Peru‘.

CONGO

Smit & Dorlas beschrijft de ‘Congo’ koffie als een melange uit een eersteklas segment. – dit omdat deze koffie al sinds 1967 tot de top behoort. De Sopacdi plantage staat al jaren garant voor échte koffie hoogstandjes. Na een uitvoerige test van meerdere keren ‘cuppen’, verspreid over een x-aantal dagen kwam ik tot de volgende conclusie: deze biologisch en fairtrade gecertificeerde Congo is een blijvend sterk kop koffie met in de aanzet zwarte bes opgevolgd door een zacht, crème brûlée-achtig body.  Het geheel voldoet aan een intense smaakbeleving, doch ook wel smaakvol te noemen. Zelfs na meerdere keren cuppen doet deze smaak zeker niet vervelen; wat uiteraard ideaal te noemen is.

PERU  

Hoewel Café Monteverde niet direct een lampje doet branden staat het bedrijf toch erkend als excellent leverancier van koffiebonen. Het bedrijf, gelegen in de provincie Rodriguez de Mendoza, Peru bestaat uit twaalf families welke al vijf generaties lang in ’t koffiewereldje zitten. De verbintenis tussen Smit & Dorlas en Café Monteverde is hoogst speciaal te noemen. Het bedrijf uit Peru gaat namelijk alleen de samenwerking aan onder bepaalde condities, zoals sociale en ecologische verantwoordelijkheid. Zo beschrijft Smit & Dorlas op hun website dat de plantage is toegewijd aan kwaliteit, elke stap wordt minutieus verzorgd en bestudeerd. Er zijn optimale omstandigheden aan microklimaten en bodems voor de teelt van koffie wat zorgt voor de productie van koffie van hoge kwaliteit. Dat het bedrijf deze verbintenis is aangegaan levert ons als consument weer zalige koffie op. Deze ‘Peru’ werdt eveneens uitvoerig door mij geproefd. – als chocoladeliefhebber had ik niets te klagen; bruine suiker in combinatie met chocolade en rode vruchten deed mij al snel uitkijken naar een volgend kop koffie. Later waren uiteraard ook de cappuccino, latte en espresso aan de beurt. Keer op keer voldeed de smaaksensatie aan mijn verwachting. Als ik achteraf moet kiezen tussen ‘Congo’ en ‘Peru’, is laatstgenoemde zeker een favoriet. – echter is de lijn tussen de één en het ander flinterdun.

 

SMIT & DORLAS OOK EENS PROBEREN

– Of bezoek de Smit & Dorlas stand tijdens ’t Amsterdam Coffee Festival:
vr. 1 – zon. 3 Maart 2019 | Westergasfabiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s