Markham & Fitz Chocolate


Liefhebbers van Amerikaanse ambachtelijke Bean-to-Bar chocolade waren al lovend over ‘Markham & Fitz‘. Vanuit 8th Street Market, gelegen in Bentonville, Arkansas weet dit Amerikaans merk ook het hart van menig Nederlandse chocoholic te veroveren. Enig nadeel was echter wel dat er tot op heden geen importeur te vinden was. Chocoladeliefhebbers welke staan te springen om import All-American brands zijn al wel bekend met het aanbod van ‘The Highfive Company‘. Oprichter en eigenaar Dennis van Essen heeft namelijk zelf ook een passie voor deze categorie repen. – want zegt u nu zelf; “wereldwijde marketing in deze nichemarkt maakt degelijk verschil.” – en echt ‘niche’ mogen wij de import van Amerikaanse Bean-to-Bar repen ook weer niet noemen; de doelgroep is er zeker; groter dan ooit tevoren dankzij events als ‘Chocoa‘ en The ‘Origin Chocolate Event‘. Beide events staan garant voor tal van geïnteresseerden. Geduldig afwachten tot Markham & Fitz ook in Nederland verschijnt is verleden tijd. The Highfive Company gaat dit product namelijk invoeren. Nog even en ook deze Amerikaanse reep mag uitgroeien tot een Nederlands fenomeen onder de Amerikaanse chocolademerken. Dat maakt zo’n merk dan ook gelijk interessant.

Same brand new name

Het is op zich logisch dat een eerste reactie zal zijn; “Markham & Fitz, is this a new chocolate brand?”. – daaruit blijkt dat de Internationale aantrekkingskracht voor Amerikaanse chocolade groter dan ooit te noemen is. Bijzonder te vermelden is dan ook dat dit merk zeker geen newbie in de huidige markt is. Het chocoladebedrijf stond voorheen bekend als ‘Hello Cocoa’. Met de opening van hun nieuwe vestiging in 8th Street Market is ook de nieuwe naam van kracht gegaan. ‘Markham’ is de zoon van medeoprichter Preston Stewart. – ‘Fitz’ is dan weer het hondje van medeoprichter Lauren Blanco. >>

‘Hello Cocoa’ was opgericht in augustus, 2014. Het tweetal besloot destijds dat ze niet alleen chocolade wilden maken. Ze wilden mensen verbinden met smaken en culturen vanuit de hele wereld. Vanuit dit initiatief begonnen zij samen met Mark Blanco, Abby Stewart en Abby & Charles Davidson een kleinschalige fabriek te Fayetteville, Arkansas. – slechts vijfenveertig kilometer van het huidig Bentonville af. Wat toen klein van start is gegaan staat inmiddels wereldwijd bekend als ‘Markham & Fitz’. Eerlijk is eerlijk; wie zou er daar geen warme chocolademelk willen drinken onder het genot van een zalige chocolade reep!? I know I would … ∎

Bean-to-Bar

Traceerbaar zijn de cacaobonen van Markham & Fits in elk geval; anders zou je het ook geen ‘Origin’ of ‘Bean-to-bar’ vernoeming mee mogen geven. Zo weet men nauwkeurig contact te onderhouden met de ruim 165 boeren uit Duarte, een provincie in de Dominicaanse Republiek. Dit onder nauwlettend toezicht van ‘Öko-Caribe‘. Dit bedrijf past een kwaliteitsprotocol toe welke het meest effectief was na een resultaatgericht onderzoek door het ‘CIRAD‘ (landbouwonderzoeksinstituut) van Frankrijk en ‘Barry Callebaut.’ >>

Dankzij dit onderzoek kan men meer te weten komen over de sector en de uitdagingen welke daarop van invloed zijn. Daarnaast ontvangen deze boeren naast hun bron van inkomen technische training, agronomische praktijklessen en biologische certificering. Los van Duarte is men ook aan de slag gegaan met boeren uit Haïti, Nicaragua en Bolivia. Naast het feit dat de cacaobonen voldoende traceerbaar zijn, ziet men ook steeds toe op een groeiend self-supporting community van boeren welke nu viermaal zoveel inkomsten genereren. – als dit niet veelbelovend is voor toekomstige generaties!? ∎

Smaak profilering

Van Markham & Fitz mocht ik de volgende 4 origin Bean-to-Bar repen proberen.

  • Dark Milk & Pecans | 52% Dark milk Nicaraguan chocolate with caramelized pecans & black salt | US $ 9,00
  • Ooh La Lavendar | Lavender, Patagonia honey, vanilla & cacao nibs in 64% dark chocolate | US $ 9,00
  • 70% Dark Chocolate | OKO Caribe, Dominican Republic | US $ 9,00
  • Brain Food | 85% Dark chocolate with wild organic dried blueberries, almonds, cashews & superfood powders | US $ 9,00

    Let op: Échte smaaktesten doet Captain of Goods niet meer. Wel geef ik een eerlijk oordeel over het totaalproduct

 

Wat vind Captain of Goods van de volgende punten:

  • Verpakkingswijze: De verpakking oogt stevig en ziet er grafisch goed uit. De bedrijfsnaam ‘Markham & Fitz’ springt er mooi uit dankzij de goudkleurige bedrukking. Een vrolijk kunstwerkje op elke wikkel danst je als het ware tegemoet. Leuke bijkomstigheid is ook de korte quote op de achterkant van de verpakking en de sluitzegel. Daarnaast zie je op elke verpakking nog een leuke kleine afbeelding van het land van herkomst. – al met al netjes afgewerkt. >>
  • Inhoud: De uitstraling van de repen zelf ben ik qua design vaker tegen gekomen maar dit mag de pret uiteraard niet drukken. Misschien leuk om daar iets meer van Markham & Fitz zelf in terug te vinden. Qua verpakking zit elke reep zelf ook nog eens keurig verpakt. Het gebruik van diverse ingrediënten welke terug komen in de buitenkant van de meeste repen blijft mooi om te zien. – al met al heb je het écht het gevoel zo’n All-American reep in je handen te hebben. Dat is toch écht serieus het proeven waard! ∎

 

Markham & Fitz bestellen

NLD- & EU

Wanneer je dit product vanuit Nederland wenst te bestellen moet je rekening houden met de verzendkosten vanuit de USA richting Nederland. Daarnaast ook met inklaringskosten. In mijn geval €17 te voldoen bij het aannemen van het door jouw bestelde pakket. Echter gaat The Highfive Company deze repen vanaf nu importeren; dus ook jij kan er nu goedkoper aan komen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s