Henk Langkemper || Espresso Service West


Henk Langkemper is al zo’n 29 jaar mede eigenaar van Espresso Service West. Daarvoor zat hij ook al vier jaar in de koffie business bij ‘Van Eembergen’, koffie & espressomachines. In Nederland kennen wij hem dan ook als de ‘koffieman.’ Het bedrijf Espresso Service West (ESW) is zowel importeur als distributeur van koffie, espressomachines én adequate technische service. Zo importeert het bedrijf hoogstaande espressomachines van La Marzocco en Wega. – waaronder ook custom made machines van Specht_Design. Ook voor koffiemolens van Mahlkönig, Anfim, Mazzer en Macap kan je bij ESW terecht. Dacht je dat dit alles was, dan is het koffie- en theeaanbod nog geeneens besproken. Bekende namen als: Barbera Caffè, Illy Caffè, Lavazza, Bocca Coffee, Golden CoffeeBox en Peeze worden er naast theemerken als: Dilmah (T-series), Celestial Seasonings en Damman thee exclusief geleverd. Juist de opkomst van specialty coffee heeft een impuls teweeg gebracht naar state-of-the-art zetsystemen. Captain of Goods vond het weleens tijd worden voor een interview met deze koffiekenner.

Wat doe je zoal bij ESW

Mijn hele werkzame leven heb ik besteed aan het verbeteren van de koffiecultuur bij mijn klanten. Horeca is altijd al mijn passie geweest; het zoeken naar nieuwe trends en deze in kaart brengen binnen Nederland is mijn grote passie. Met het importeren van ‘La Marzocco’, ‘Mahlkönig’ etc. lukt dit. Veel van mijn tijd zit vooral in het doen van inkopen en consistancy aanbrengen binnen ESW. ∎

Drink jij eigenlijk nog wel thee

Ja ik heb altijd interesse voor thee gehad, ben zelfs partner in een theebedrijf geweest in het verleden; ik was partner in Dilmah T series Nederland BV, nu verkopen wij Crusio, Betjeman en Barton, Numi, Dilmah etc. Ik drink graag Earl Grey Ceylon en Oolong. Zo heb ik toevallig gisteren nog thee van een kennis ontvangen uit Taiwan echt geweldig. ∎

Jij deelt regelmatig posts van gerestaureerde La Marzocco’s. Wat is het verhaal?

Ik heb vanaf dat ik ESW heb opgericht een passie gehad voor hendel machines, dit omdat de zettechniek geweldig is, het temperatuur en zetprofiel van elke machine is telkens anders. Destijds begreep ik nog niet waarom dat was, maar nu gelukkig wel. Ik verzamel dus hendelmachines van 1949 tot 1961 bij voorkeur 1-groeps dat zijn de mooiste! Momenteel bezit ik een complete verzameling qua modellen van Faema, La Marzocco en ook mijn Kees van der Westen verzameling is uniek. Deze verzameling omvat 150 items. ∎

Stel dat jij zelf een machine mocht ontwerpen; wat mogen wij dan verwachten

Dat wordt dan zoiets als een La Marzocco Rondine. ∎

Naast grote events doen jij ook aan liefdadigheidsprojecten, vertel …

Wij steunen waar dat kan en past goede doelen, zo deden wij pas het Haagse Ondernemingsgala, ook allerhande Barista evenementen welke hopelijk gaat leiden tot betere koffie of meer herkenning ervan. Dit doen we graag, pas nog samengewerkt met Blommers in Nijmegen en met Yirga in Breda. Dit doen wij al vanaf dag één met veel plezier. ∎

Verder weet jij je ook bezig te houden met grote namen als: ‘Hario’, Mahlköning en ‘Specht_design’. – maar waar kan een amateur thuis barista het beste mee beginnen

Met een Rancilio Silvia of een Vibiemme Domobar, maar er zijn nog vele andere goede machines. Uiteraard is een Hario V 60 of en Chemex met een handmolen  en een goede kettle ook heerlijk. Met de kettle zet je ook geweldig water voor thee. ∎

HENK LANGKEMPER; ‘Het gaat supergoed met de koffie in Nederland, alleen neemt het hartje of bloempje op de cappuccino de regie, dit is jammer, de smaak van de koffie zou moeten prevaleren. De jeugd gaat ook aan de koffie, laten we deze zoeter zetten, dan halen we ze weg bij ‘Starbucks’ en iedereen wordt er op termijn veel blijer van. ∎

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s