Chocolaterie Pierre


Één van de betere Chocolatiers van Nederland heeft maar liefst twee vestigingen. Zowel aan de Kleine Houtstraat 1 in Haarlem als aan de Houttuin 2 te Hillegom. Menig chocoholic kan bij Chocolaterie Pierre terecht voor de overheerlijke chocolade lekkernijen of het ambachtelijk schepijs. Kom jij van ver, dan is het handig te weten dat vanaf half maart de hoorntjes weer geschept worden in deze luxe boutiques. Na afloop kan jij dan zeggen dat jouw smaakpapillen pistachenoten uit Sicilië en hazelnoten uit Piemonte ontdekt hebben. Last but nog least zal dat ijsje van jou zeker niet misstaan op Instagram. – helemaal met de ijsbonbons shoot erbij. Nog een ijzersterke reden om deze Chocolatier op jouw to-do lijstje te zetten is de mooie familiegeschiedenis welke terug gaat tot 1994; want zonder vader Piet van Soest en zijn vrouw Nellie had ‘Chocolaterie Pierre’ misschien wel nooit bestaan. Enfin, nu is het nog winter … de kachels staan aan en het is nog even wachten op prachtig gevulde hoorntjes. Wel mag ik jou alvast verklappen dat er heel wat chocolade lekkernijen achter het glaswerk klaar ligt. – voel jij je al geroepen om te gaan proeven!?

Familiegeschiedenis

Gert en Karin van Soest zijn als tweetal de huidige mede-eigenaar van ‘Chocolaterie Pierre’. Toch is het bedrijf ooit kleinschalig begonnen. Het zijn vader Piet van Soest en zijn vrouw Nellie welke in 1994 een chocolatier openen. Dit deden zij in een klein pand gelegen aan het Henri Dunantplein te Hillegom. Piet had als tiener al de droom om ooit een chocolatier te gaan beginnen. In de jaren ’50 was er echter geen ruimte om grote dromen te voltooien. Uiteindelijk is hij dan ook brood gaan bakken bij zijn eigen vader in de bakkerij. – zodoende is hij eerst bakker geworden. De fijne kneepjes van bereiding, uitstraling en stijl zat er overduidelijk vroeg in. >>

Deze diashow vereist JavaScript.

Pas toen Piet overspannen raakte is hij zijn  droom van een eigen chocolaterie gaan verwezenlijken. De winkel en daarmee zijn droom verwerft steeds meer naamsbekendheid. Vrij spoedig staan zoon Gert en schoondochter Karin vanachter de balie mee te helpen. Met de naamsbekendheid volgt al snel een grotere clientèle. Uiteindelijk blijkt de ruimte te klein voor alle inspanning. In 1999, vier jaar na dato verhuisd de familie hun chocolatier richting het altijd gezellige Hillegom. Hier is de winkel uiteindelijk gevestigd aan de Houttuin.

In 2004 worden zoon Gert en schoondochter Karin samen mede-eigenaar van Chocolaterie Pierre. Inmiddels hebben zij sinds het pensioen van Piet en Nellie in 2010 het bedrijf overgenomen en in een nieuw jasje gestoken. Zoon Jeffrey kwam eveneens in het familiebedrijf als bedrijfsleider. Gezamelijk openen zij in november 2011 dan ook de deur van een tweede vestiging in Haarlem. ∎

Tweede vestiging

“De tweede winkel in Haarlem (2011) is er gekomen toen mijn ouders al een tijdje gestopt waren. Wij hebben twee zoons en de jongste, Jeffrey, wilde heel graag in de zaak werken. Speciaal voor hem zijn wij met een vestiging aan de Houtstraat gestart, een kleine winkel om hem zo te bekwamen in het creatieve en zakelijk aspect van de chocolaterie. Na 5 jaar zijn we verhuisd en is het een grote chocolaterie geworden met een flinke omzet en 10 mensen in productie/winkel, het is precies wat we ervan hadden verwacht.” – Gert Soest 

Dat ook hier alles weer geheel op rolletjes loopt qua klandizie is mooi meegenomen. “Chocolaterie Pierre kan alleen al qua naam nog jaren vooruit! – en dan hebben wij het nog geeneens over de adembenemende uitstalling van een diversiteit aan lekkernijen gehad.” – Captain of Goods

Afkomst van de cacao 

“De pure chocolade van Chocolaterie Pierre heeft een speciale blend, PierreNoir. Er is een keus gemaakt uit de volgende landen: de verfijnde smaak komt van Ecuador, hoogland soort criollo, dan Ghana voor wat donkere body. Als laatste Tanzania. Samen heeft deze blend een zacht zuurtje in het begin, dan een mooie roodbruine smaak. Finishing touch bestaat uit een donkere body chocolade smaak die minuten lang blijf hangen waardoor deze perfect met wijn en bier te combineren is.” Chocolatier Pierre heeft trouwens al 25 jaar een open atelier; mensen zijn er al vanaf het begin enthousiast over. Hierdoor hebben zij contact met de klant en kan deze makkelijk zijn wensen vertellen en kan zo ook maatwerk verwachten.- aldus Gert Soest. ∎

Koffielijn, meer dan toekomstmuziek

“Toekomst is nog meer beleving, in geur, smaak en beeld. Mensen langer laten verblijven in de wereld van chocolade; hier door is er meer tijd voor educatie en proeverijen. – waaronder ook een eigen koffielijn. In de koffie hebben we onze eigen blend met een eigen smaak. De basis is Brazilië met Honduras en Colombia, dit geeft een nootachtige chocoladesmaak afgemaakt met Flores, Indonesië voorzien van aardse donkere chocolade en kruidige tonen. Het is een koffie dat een mooie aanvulling weet te geven bij onze chocolade lekkernijen.” – Gert Soest >>

 

Workshops

Horen, zien en ruiken hoe chocolade verwerkt wordt; dit kan tijdens de workshops van Chocolaterie Pierre. Deze zijn er voor zowel kinderen als volwassenen. Deelnemers aan de slag met het maken van heerlijke chocoladeproducten: het kleuren en gieten van holfiguren, het maken van bonbons en het creëren van pindarotsjes of studentenflikken. Ook wordt er een videopresentatie ‘van cacaoboon tot chocolade’ gehouden met een stukje theorie erbij. Kortom: onze workshops zijn creatief, informatief en natuurlijk erg leuk om te doen.

 

Smaak profilering

Van Chocolaterie Pierre mocht ik de volgende lekkernijen proberen:


Let op: Échte smaaktesten doet Captain of Goods niet meer. Wel geef ik een eerlijk oordeel over het totaalproduct

 

Wat vind Captain of Goods van de volgende punten:

Verpakkingswijze: de stijlvolle doos oogt luxe een weet uit te stralen dat er een heus verwennerijtje in de doos zit. Het logo van Chocolaterie Pierre komt er mooi uit qua goudkleurige opdruk. Eenmaal geopend (en dit is geniaal aangepakt) blijkt dat er nog meer mooie doosjes in zitten. Dit geheel maakt een geschenk nog stijlvoller. Het doosje waar de bonbons in zitten is voorzien van een mooie gouden lint, eveneens voorzien van logo bedrukking. Na openen wordt je wederom welkom geheten door een goudkleurig divider bestaande uit 8 open vakjes. Één en al luxe dus. De andere lekkernijen zitten in leuke plastic verpakkingen welke qua deksel luxe afgewerkt zijn. Kortom: een prachtig geheel.

Inhoud: de bonbons welke in de verpakking zitten zijn erg mooi qua uitstraling. De diversiteit aan kleuren danst je tegemoet en ook het smaakpalet doet aangenaam aan. Je kan zien dat er tijd en aandacht aan besteed is; wat ik persoonlijk echt kan waarderen. De overige lekkernijen deden mij verlangen naar meer: met name de amandelen in ambachtelijke honingchocolade. – voorzien van hoog cacaogehalte. Al met al valt deze chocolade in de categorie ‘luxe’ en dit is zeker een groot compliment voor de Chocolatier te noemen.

 

Waar te bestellen

De diverse chocolade lekkernijen zijn online te bestellen. Tevens kan je terecht bij bovengenoemde luxe boutiques aan de Kleine Houtstraat 1 te Haarlem en/of Houttuin 2 te Hillegom.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s