Chocolatier M


Knokke-Heist, België, slechts een klein uurtje rijden van Middelburg af: bekend als de badplaats bij uitstek voor zon, zee en strand. – maar zeker ook wat chocolade betreft; juist om de overheerlijke chocolade! Wie al een beetje stratenkennis heeft in België kan de Sylvain Dupuisstraat niet negeren, want op nummer 38 kan je als échte chocoholic terecht bij “Chocolatier M“. Niet de minste chocoladezaak trouwens wanneer je spreekt over een ambachtelijk high-end assortiment. Al met al blijft deze winkel prijstechnisch gezien toegankelijk. Klanten uit binnen- en buitenland komen met regelmaat bij Meester-chocolatier David Maenhout over de drempel. Laten we eerlijk wezen; hoewel iedereen hier prachtige chocolade creaties kan kopen, wordt er achter de schermen ook hard gewerkt aan exclusieve chocolade en pralines voor ster-restaurants en bedrijven. Chocolatier M is daarmee de ideale springplank voor toekomstige chocolatiers. Één van deze nieuwe Meester-chocolatiers is Olivier van Nueten, met Maenhout als leermeester deed hij genoeg ervaring op voor zijn eigen zaak: “Van Nueten Chocolates”. Al met al is het dus creëren, verkopen en ervaring opdoen in het strak afgewerkt winkelpand, aan de kruising Paul Parmentierlaan. Tijdens het voorbij rijden moet je haast wel omkeren en stoppen.

Totstandkoming van een “New flavour location”

Van kinds af aan heeft David altijd een enorme interesse gehad in het maken van desserts, bakken en koken. Wanneer de familiale biergroothandel/brouwerij begin de jaren 2000 werd verkocht, besloot Maenhout opnieuw een jaar te studeren in de big USA. Tegenover de school was toen één van de weinig ambachtelijke bakkerijen met chocolaterie. Mensen stonden er dagelijks in de rij aan te schuiven, zijn interesse was getriggerd en daarmee ook de droom iets met chocolade te gaan doen in Amerika. Helaas kwam 9/11 en heeft hij toen toch de keuze gemaakt de opleiding te gaan vervolgen in België. Hij was half de twintig gepasseerd toen die zich ging omscholen tot chocolatier. Van daaruit heeft David nog een paar stages gelopen in Parijs. Om kort daarna vrij snel een eigen zaak te starten samen met mijn vrouw Isabelle. – Zodoende werd Chocolatier M opgericht in 2005 te Knokke aan de Belgische kust en de Nederlandse grens. >>

“Desondanks doen we gewoon ons ding en proberen met de
voetjes op de grond bescheiden te blijven”.
  – David Maenhout

 

Maenhout is trots op zijn eigen, unieke signatuur. Zo weet hij Captain of Goods te vertellen; ‘Volgens vele recensenten die ons opgevolgd hebben komt dit omdat ik een a-typische opleidingstraject heb gevolgd en omdat alle recepturen zijn gemaakt ‘from scratch’, dus niet gebaseerd op eender welke school- of professionele vakliteratuur. Alle recepturen worden gecreërd door voortdurend te experimenteren en de wereld rond te trekken voor demo’s en reizen en dus veel te ontdekken’. Wanneer hem gevraagd wordt naar zijn verworven prijzen weet hij mij met een twinkeling in zijn ogen te vertellen over de erkenning van restaurantgids Gault&Milau. Vol passie verteld hij mij over de andere prijzen welke hij in de wacht mocht slepen: ‘De titels allereerste ‘Chocolatier van het jaar’ in 2013 en ‘Beste Chocolatier van België’ met een score van 18,75/20 doen ons nog steeds kippevel krijgen. Desondanks doen we gewoon ons ding en proberen met de voetjes op de grond bescheiden te blijven’. Maenhout blijkt te beschikken over een openminded smaakprofiel en lust bijna alles op gebied van eten en drinken. Maar frisse zuren en vruchten in combinatie met chocolade blijven voor hem top. Daarnaast werkt hij met z’n team aan een eigen bean-to-bar lijn. Daarbij ging zijn voorkeur uit naar de chocolades uit oa. Peru. ∎

Januari 2019 ontvangen van Chocolatier M. – Ben een tijdje uit de ‘running’ geweest, dus het duurde even voor ik de draad weer op kon pakken. – Captain of Goods

Van Chocolatier M heb ik diverse lekkernijen mogen uitproberen waaronder zelfs Award winning chocolate. Bijgaand een collage:

 

 

Informatie 

Facebook // Website // Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s